Szerző: Koi Tamás

2011. április 13. 10:11:00

Vége a Flock közösségi webböngészőnek

Megszűnik a Flock nevű közösségi szolgáltatásokhoz integrált támogatást nyújtó webböngésző fejlesztése.

A Flock közösségi webböngésző weboldalán olvasható információk szerint április 26-tól megszűnik az alternatív böngésző támogatása. Az egykor tízmilliós nagyságrendű felhasználói bázissal büszkélkedő böngésző fényét mára más projektek jelentősen elhalványították, a fejlesztőcsapat ráadásul január óta a Zyngához került, így végül nem maradt senki, aki továbbvitte volna a projektet.

A közösségi webböngésző első verziója 2005 augusztusában jelent azzal a céllal, hogy az akkor még csak szárnyaikat bontogató közösségi szolgáltatások használatát egyszerűbbé tegyék. Az eredetileg a Mozilla technológiájára épülő webböngészőben az alapul szolgáló Firefoxhoz képest a könyvjelzők kezelését átalakították, hogy azokat egyszerűen meg lehessen osztani másokkal is, és természetesen, mint minden modern böngésző, a Flock is képes RSS hírcsatornák megjelenítésére és a blogok integrált támogatására.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A Flockba az idők során több új, a webes tartalmak megosztását lehetővé tevő fejlesztést is integráltak, így létrejött többek közt a Flock Sidebar nevű felület, ahová elég volt behúzni a képeket és a videókat a megosztáshoz. A fénykorában tízmillió fölötti felhasználó bázissal rendelkező Flockba később Facebook chatkliens is került, tavaly pedig egy utolsó, jelentős változtatás eredményeképpen Chromium-alapokra váltott a böngésző.

A browser végül idén januárban maradt teljesen magára, miután a teljes fejlesztőcsapat a Zyngához igazolt, ekkor a felhasználók nagy része már amúgy is inkább a különböző, közösségi támogatást nyújtó bővítményekkel kiegészített, meghatározó böngészőplatformok egyikére váltott. A Flock weboldalán elhelyezett búcsúüzenetben most azt javasolják a felhasználóknak, hogy térjenek át a Firefox vagy a Chrome használatára.

A Flockhoz hasonló projekt, a tavaly novemberben indult RockMelt, melyet többen csak Facebook-böngészőként emlegetnek, egyelőre tovább él és virul.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 23:07

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.