Szerző: Koi Tamás

2011. április 13. 10:11

Vége a Flock közösségi webböngészőnek

Megszűnik a Flock nevű közösségi szolgáltatásokhoz integrált támogatást nyújtó webböngésző fejlesztése.

A Flock közösségi webböngésző weboldalán olvasható információk szerint április 26-tól megszűnik az alternatív böngésző támogatása. Az egykor tízmilliós nagyságrendű felhasználói bázissal büszkélkedő böngésző fényét mára más projektek jelentősen elhalványították, a fejlesztőcsapat ráadásul január óta a Zyngához került, így végül nem maradt senki, aki továbbvitte volna a projektet.

A közösségi webböngésző első verziója 2005 augusztusában jelent azzal a céllal, hogy az akkor még csak szárnyaikat bontogató közösségi szolgáltatások használatát egyszerűbbé tegyék. Az eredetileg a Mozilla technológiájára épülő webböngészőben az alapul szolgáló Firefoxhoz képest a könyvjelzők kezelését átalakították, hogy azokat egyszerűen meg lehessen osztani másokkal is, és természetesen, mint minden modern böngésző, a Flock is képes RSS hírcsatornák megjelenítésére és a blogok integrált támogatására.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Flockba az idők során több új, a webes tartalmak megosztását lehetővé tevő fejlesztést is integráltak, így létrejött többek közt a Flock Sidebar nevű felület, ahová elég volt behúzni a képeket és a videókat a megosztáshoz. A fénykorában tízmillió fölötti felhasználó bázissal rendelkező Flockba később Facebook chatkliens is került, tavaly pedig egy utolsó, jelentős változtatás eredményeképpen Chromium-alapokra váltott a böngésző.

A browser végül idén januárban maradt teljesen magára, miután a teljes fejlesztőcsapat a Zyngához igazolt, ekkor a felhasználók nagy része már amúgy is inkább a különböző, közösségi támogatást nyújtó bővítményekkel kiegészített, meghatározó böngészőplatformok egyikére váltott. A Flock weboldalán elhelyezett búcsúüzenetben most azt javasolják a felhasználóknak, hogy térjenek át a Firefox vagy a Chrome használatára.

A Flockhoz hasonló projekt, a tavaly novemberben indult RockMelt, melyet többen csak Facebook-böngészőként emlegetnek, egyelőre tovább él és virul.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról