Szerző: Koi Tamás

2011. április 13. 09:08

Csúnyán befürdött a házi videózással a Cisco

Visszavonulót fúj az otthoni célra használható videorögzítő-eszközök és a házi videokonferenciát támogató hardverek piacáról a Cisco. A cég a kommersz piacra szánt termékeivel nem tudott átütő sikert elérni, sem a Flip kézikamera, sem az Umi otthoni videokonferencia-rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Befejezi Flip márkanevű kézi videorögzítőinek fejlesztését, gyártását és forgalmazását az elsősorban vállalatoknak szánt infrastruktúra-megoldásokban utazó Cisco. A cég kedden a fogyasztói szegmenst kiszolgáló részleg átfogó átalakításáról számolt be, így a termékstratégia átalakítása mellett már korábban távozott a Ciscotól többek közt a fogyasztói részleg vezetője - most kiderült, rajta kívül még további 550 alkalmazottól válik meg a multi.

Jó ötletnek tűnt

A nagyvállalat belépése az otthoni videorögzítők szegmensébe tavaly januárban még kitűnő ötletnek tűnt: a Cisco első embere, John Chambers a 2010-es Consumer Electronics Show-n tartott előadásában hangsúlyozta, a digitális videózás, illetve a videomegosztás mindent megváltoztató trendje a jövőnek, majd bemutatta a nagyközönségnek az Umi márkanevű otthoni videokonferencia-terméket, és a Flip kézikamerákat - utóbbival a saját Costa Rica-i nyaralásán készült videókat is megmutatta az újságíróknak, ezzel is demonstrálva, hogy az eszköz milyen hatékonyan szolgálja az élménymegosztást.

A Flip videokamera termékcsalád 2009-ben került a Ciscohoz, miután a vállalat 590 millió dollár értékű részvényért megvásárolta a kis képrögzítő kütyüket gyártó Pure Digital Technologies-t. A szuperolcsó digitális zsebkamerák akkor már évek óta piacon voltak, kiviteltől függően akár HD-felvételt is tudtak készíteni, melyet az aprócska színes kijelzőn vissza is lehetett nézni. A Flip-et végül a jelek szerint mégsem tudta sikerre vinni a Cisco, szakértők szerint elsősorban a videokonferencia-képességekkel ellátott okostelefonok (pl. iPhone 4) előretörése miatt.


Cisco Umi: nem egy sikertörténet

A kézikamera mellett nem fogyott jól az Umi márkanevű otthoni videokonferencia-rendszer sem, melyre a vállalati Telepresence-megoldás kistestvéreként tekintett a Cisco. Idén márciusban nyilvánvalóvá vált, hogy az eredetileg nettó 599 dollárba (116 ezer forintba) kerülő készülék, és a havi 25 dolláros előfizetési díj túl sok, pláne az ingyenes Skype videokonferenciával összehasonlítva. Nem meglepő tehát, hogy a termékért felelős vezető, Marthin De Beer múlt havi blogbejegyzése szerint mindössze néhány ezer darabot sikerült értékesíteni az Umi-ból.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Cisco ezért pár hete 499 dollárra csökkentette a berendezés árát, a hozzá tartozó szolgáltatás havidíját pedig 10 dollárra engedte le, valamint bemutatott egy új verziót, amely kisebb (720p) felbontású videót készít, az ára pedig 399 dollár. A most született döntés értelmében az Umi videokonferencia-szolgáltatást integrálják a Cisco Telepresence vállalati portfólióba, az ugyanakkor nem világos, hogy a termék illetve a szolgáltatás az eredeti márkanév alatt tovább működhet-e.

Hitelességi kérdés

A mostani lépés része annak a változási folyamatnak, melyet Chambers múlt heti, meglehetősen kemény hangú, önkritikus nyilatkozatában előrevetített. A vállalatvezető április elején leszögezte, a Cisco "elvesztette a hitelessége egy részét" - a befektetők leginkább azt vethetik a Cisco szemére, hogy sok százmillió dollárt elköltve beszállt a lakossági termékek piacára, a kis nyereséggel kecsegtető területek pedig látványosan olvasztották a cég profitabilitását - 2003-ban a vállalat még 70 százalékos bruttó eredményhányadot tudott felmutatni, tavalyra ez 62 százalékra olvadt. A Cisco lakossági üzletága a legutóbbi negyedévben 15 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, miközben a cég egésze 6 százalékkal bővült.

A Linksys márkanevű otthoni hálózati elemek gyártása és forgalmazása a hírek szerint változatlanul folytatódik majd a Cisconál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról