Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 12. 17:22:00

A vállalatok harmada még nem fektet felhőbe

A Unit4 kérdőíves kutatásának eredményei szerint a vállalatok 31 százaléka továbbra sem fektet felhőalapú rendszerekbe, további 36 százalék pedig nem növeli az ilyen infrastruktúrára költött befektetéseit.

Nem változik a felhőalapú rendszerek adaptációs rátája 2011-ben - találta a felmérés. A válaszadók mindössze 32 százaléka válaszolta, hogy a jövőben növelni fogja a cloud computingra költött tőkét, miközben ugyanennyien válaszolták, hogy nem változik a ráfordítások mértéke. A megkérdezettek mindössze 4 százaléka tervezi csökkenteni a felhő-rendszerekre fordított kiadásait, azonban jelentős számú vállalat, mintegy 31 százaléknyi sem a múltban, sem a jövőben nem tervezi ilyen rendszerű infrastruktúra kiépítését.

Félnek a függőségtől

A válaszadók közel fele jelenleg semmilyen cloud alkalmazást nem használ a műveleteinek támogatására, egyharmaduk azonban már valamilyen mértékben felhőbe költöztette a back-office operációkat. A megkérdezettek között ugyanakkor volt már néhány olyan cég is, amely rendszereit teljesen cloud-alapokra helyezte, és mind a CRM, mind a HR, mind pedig a gyártási és pénzügyi-számviteli megoldásokat interneten keresztül éri el.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A felhővel kapcsolatos óvatosság azonban még a vállalatok nagy részére jellemző, a legtöbben a saját kontroll hiányát (51%), illetve az internetes eléréstől való függőséget (54%) említették veszélyforrásként, a testreszabhatóság korlátozottsága 38 százalékkal a harmadik legfontosabb érzékelt hátrány. A válaszadók szerint a cloud computing legnagyobb előnye az egyszerű karbantartás (62%), a skálázhatóság (44%) valamint az automatikus frissítések (42%).

A válaszadók körében a legtöbben a pénzügyi és számviteli rendszereket költöztetnék a felhőbe, a válaszadók mintegy egynegyede ezt már meg is tette. A legkevésbé népszerű a CRM-rendszerek és az ellátási lánc menedzsmentjének felhősítése, a válaszadók csupán 8 százaléka fektetett be ilyen technológiákba.

Csak a felhő a jövő

Érdekes módon a közszféra is hasonló ütemben vált felhő-alapú rendszerekre, mint a nagyvállalatok. A megkérdezett 123 állami entitás negyede a következő 10 éven belül back-office rendszereinek 25-50 százalékát felhő-alapon képzeli el, 17 százalékuk szerint pedig ez az arány 50-75 százalék lesz.

A Unit4 mintegy 700 közepes és nagyvállalatot kérdezett meg a felhő-alapú backoffice infrastruktúrákkal kapcsolatos elképzeléseikről és terveikről. A kutatás során megkérdeztek vállalatokat az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Kanadából, és számos európai országból, beleértve Magyarországot is. Bár a felmérés statisztikailag nem reprezentatív, a válaszok mégis valamilyen képed adnak a nagyvállalatok körében tapasztalható hozzáállásról a felhő-alapú rendszerekhez.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 13:24

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.