Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 7. 16:09

Sokat markol, de keveset fog a Cisco

Az organikus növekedési problémáit évek óta akvizíciókkal kezelő Cisco vezetője egy dolgozóknak küldött levelében beismerte, nincs minden rendben a vállalat körül. John Chambers szerint "több fegyelemre" és a hitelesség visszaszerzésére van szükség, a következő hetekben pedig kemény lépések várhatók.

"Ez elfogadhatatlan"

"Nézzünk szembe az igazsággal: csalódást okoztunk a befektetőinknek és összezavartuk a dolgozóinkat. Mondjuk ki, elvesztettük a hitelességünk egy részét, ami a Cisco sikereinek alapja volt, és ezt vissza kell szerezzük" - írja Chambers, aki 1991 óta dolgozik a vállalatnál és 1995 óta elnök-vezérigazgató. "A stratégiánk a helyén van, a működésünk egyes részei azok, amik nincsenek. Lassan hozunk meg egyes döntéseket, olyan területeken érnek minket meglepetések ahol nem kellene és elvesztettük a számon kérhetőségünket [...] Ez elfogadhatatlan. És pont ez az, amin dolgozni fogunk."

A legutóbbi pénzügyi évben 40 milliárd dolláros bevételt termelő Cisco, az IT-ipar egyik legnagyobb szereplője, a hálózati eszközök piacának vitathatatlan vezetője. Amikor a 2000-es évek elején a dotkom-lufi kipukkanását követő kiábrándulás után a magpiacok növekedése lassulni kezdett, a Cisco felvásárlásokkal kezdett kapcsolódó területeken terjeszkedni, hogy továbbra is tartani tudja a Chambers optimista növekedési előrejelzéseit. Az elmúlt 10 évben a Cisco több mint hetven (!) akvizíciót hajtott végre, ebből majdnem negyvenet az utóbbi öt évben.

Új vizeken

A vállalat a felvásárlásokkal olyan piacokra tört be mint az otthoni hálózati eszközök (Linksys), a kábeltévés set-top boxok (Scientific Atlanta), a hálózati médialejátszók (KiSS), a hordozható videokamerák (Pure Digital), az épületfelügyelet (Richards-Zeta) vagy a digitális hirdetőtáblák (Tivella) - a közvetett cél, hogy az internet az élet minden területére eljusson, és így továbbra is igény maradjon a Cisco routerek, switchek iránt. A hálózati eszközök mai napig a cég forgalmának közel felét adják, míg az "új termékek" kevesebb mint harmadát.

Az új területekre lépés azonban láthatóan lekötötte a Cisco figyelmét, így nem tudott magpiacára koncentrálni, ahol olyan megerősödött versenytársakkal kell szembenézzen mint a Juniper Networks, a HP (3Com), a Huawei vagy éppen a vállalati Wi-Fi megoldásokat forgalmazó Aruba. A szakadatlan felvásárlások mindegyikét sem sikerült igazán sikeresen végrehajtani és a termékeket a kínálatba illeszteni, voltak olyan akvizíciói a cégnek, amelyeknek már csak papíron van nyoma, a megszerzett termékek vagy szolgáltatások egyáltalán nem léteznek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Idén februárban a Cisco például leállította Cisco Mail névre hallgató webmail-szolgáltatását, amely alig több mint egy évvel korábban, 2009 őszén indult azzal a céllal, hogy a Gmail, a Hotmail és a Yahoo! Mail alternatívája legyen. A lakossági területen a Cisco egyik legújabb buktája a Umi otthoni videotelefon, amelyet néhány hónappal a megjelenése után le kellett árazni, mivel egyáltalán nem fogyott.

A befektetők leginkább azt vethetik a Cisco szemére, hogy sok százmillió dollárt elköltve beszállt a lakossági termékek piacára, a kis nyereséggel kecsegtető területek pedig látványosan olvasztották a cég profitabilitását - 2003-ban a vállalat még 70 százalékos (!) bruttó eredményhányadot tudott felmutatni, tavalyra ez 62 százalékra olvadt. A Cisco lakossági üzletága a legutóbbi negyedévben 15 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, miközben a cég egésze 6 százalékkal bővült. A lakossági üzletág vezetője el is hagyta a céget.

Nagy ígéretek

A Bloombergnek nyilatkozva Sean Conner, a Nuveen Asset Management elemzője elmondta, a Cisco számára a legjobb döntés a lakossági részleg leválasztása lenne, mivel az évek során bebizonyosodott, hogy semmilyen szinergia nem alakítható ki az alaptevékenységgel. Viszonylag kevés konkrétum említése mellett Chambers a levelében nagy ígéreteket tett arra nézve, hogy nem nyúl az egészségesen működő tevékenységekhez, de ahol szükséges, kemény lépéseket tesz és nagy változásokat léptet életbe a következő hetek során.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról