:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 5. 16:47

Svájcban is gondok vannak a Google Street View-val

A svájci bíróság döntése alapján a Google megsérti a magánszféra védelmére vonatkozó jogokat a Street View szolgáltatással. Nem elég az arcok és rendszámok automatikus elhomályosítása.

A svájci Szövetségi Bíróság a helyi adatvédelmi biztos beadványa alapján kezdte vizsgálni a Google szolgáltatását, s a március 30-i döntése szerint a Google üzleti érdekei nem járhatnak az egyének személyiségi jogai előtt. Így a bíróság arra kötelezi a szolgáltatót, hogy már publikálás előtt is biztosítsa az anonimitást, s se arcok, se rendszámtáblák ne jelenhessenek meg a Svájcban készült fotókon. A Street View 2009 augusztusa óta működik az országban.

A Google jelenleg egy automata algoritmust használ, ami felismeri és kitakarja az emberi arcokat és a rendszámtáblákat. Az amerikai cég szerint a megoldás hatékonysága 99 százalékos, hiba esetén pedig az érintettek maguk kérhetik arcuk eltávolítását egy külön erre a célra létrehozott online adatlapon keresztül. A bíróság viszont azt követeli, hogy a Google manuálisan is ellenőrizze a felismerés és a homályosítás sikerességét, s ne kizárólag az automata technológiára támaszkodjon. Kiemelten kezeli a bíróság a menekültszállásokat, a nyugdíjas-otthonokat, börtönöket, iskolákat, bíróságokat és a kórházakat, ahol semmiképp nem fordulhat elő, hogy felismerhető marad bárki.

Kézzel válogatni?

Peter Fleischer, a Google magánszféráért globálisan felelős vezetője az esettel kapcsolatban elmondta, a cég vizsgálja a fellebbezés lehetőségét. “Nagyon csalódottak vagyunk, mert a Street View hasznosnak bizonyult emberek milliói számára, legyen szó üzletemberekről vagy akár turistákról. A svájci lakosság több mint negyede már használta is a szolgáltatást, mióta elindult.”

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A webes óriás hiába védi termékét, s bizonygatja, hogy semmi rossz nincs benne, egyre több országban egyre több támadás kereszttüzébe kerül. Franciaországban múlt hónapban büntették meg a Google-t, amiért az utcák fotózása közben a Wi-Fi hálózatokról gyűjtött adatokat, Izraelben pedig azért aggódnak, a Street View nehogy terrortámadásokhoz jelentsen segítséget. Németországban az épülethomlokzatok megjelenítése is problémát okozott egyeseknek, ezért a cég arra is lehetőséget ad, hogy a tulajdonosok saját épületüket is eltüntessék. Németország az egyetlen hely, ahol erre lehetőség van, s 250 ezer ilyen opt-out kérés be is érkezett a Google-höz.

Nem mindenki aggódik

Érdekes módon a legtöbb helyen nem egyértelmű az ellenkezés. Svájcban például a Szabaddemokrata Párt egyik képviselője úgy vélekedett, hogy nem érti, hogy egy tudás-alapú országban, mint Svájc, hogyan állhat jogi támadás alatt egy olyan hasznos és érdekes szolgáltatás, mint a Street View. Daniel Luggen, a turizmusért felelős helyi hivatal igazgatója pedig azt mondta, hogy a szabályozás a digitális kőkorszak felé lenne egy lépés - sok odalátogató a Street View-n keresztül vizsgálja meg a sípályák környékét, a leendő szállását vagy éppen a meglátogatandó városi helyszíneket. Luggen szerint ez a döntés aggasztó, s a valóság szerinte az, hogy ez egyben ellenállás milliónyi külföldi internetező akaratával is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.