Szerző: Koi Tamás

2011. április 5. 14:57

Megérkezett az első 100 gigabájtos újraírható Blu-ray

Immár újraírható változatban is piacra kerülhetnek a tavaly megjelent, 100 gigabájtos maximális tárolókapacitást nyújtó BDXL-lemezek.

A Panasonic április 15-én kezdi meg azoknak a BDXL szabványnak megfelelő optikai lemezeknek a szállítását, melyek akár többször is írhatók. A korongok teljes mértékben kompatibilisek a tavaly debütált BDXL szabvánnyal, mely három optikai réteget ír elő, rétegenként 33,4 gigabájtnyi tárolókapacitással - egy hagyományos Blu-ray lemez egy rétege jelenleg 25 gigabájtnyi adatot hordozhat.

A magasabb adatsűrűség és a három réteg miatt természetesen új eszközökre is szükség van az ilyen BDXL korongok olvasásához és írásához. A nagyobb tárkapacitású lemezek rendszeres használata hosszú ideig alighanem csak a stúdiók, és más, professzionális felhasználók kiváltsága marad, hiszen a rekorderek ugyan már elérhető áron beszerezhetők, az első újraírható lemez ára ugyanakkor tízezer japán jen, vagyis jelenlegi árfolyamon számolva több mint 22 ezer forint.

A BDXL lemezek esetében a sűrűségnövekedést nem a diódán eszközölt változások okozzák, továbbra is 405 nanométeres hullámhosszúságú, ultra-ibolya tartományú lézert használó diódákról és ugyanolyan, 0,85-ös numerikus apertúrájú optikáról beszélünk. A nagyobb pitsűrűséget az teszi lehetővé, hogy a Sony vezette Blu-ray konzorcium egy új analóg-digitális jelfeldolgozó és hibaellenőrző algoritmus kidolgozásával kezelni, nagy megbízhatósággal értelmezni tudják a korábbi módszerek számára már túlságosan "zajos" analóg jeleket.

A Sony és a Panasonic által kidolgozott i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation) kiértékelő index révén, amely sokkal számításigényesebb, ezért erősebb célhardver szükséges hozzá, mint a jelenlegi meghajtókban lévő elektronika. A dekódolás mellett a BDXL lemezek fizikailag is természetesen kissé mások, ami elsősorban az adathordozó rétegek közti kisebb távolságban keresendő, valamint a kemény védőbevonat alatti átlátszó fedőréteg is vékonyabb lett.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról