Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 5. 12:44

Már szállítja Llano chipjeit az AMD

Az AMD már szállítja Llano kódnevű Fusion processzorait, a kereskedelmi rajt még ebben a negyedévben esedékes, hangzott el egy tegnapi elemzői konferenciahíváson, ahol az AMD és egyik félvezetőgyártó partnere, a Globalfoundries közötti elszámolási metódus változásairól volt szó.

Csak a működő chipekért fizet az AMD

Az AMD azért tárgyalta újra megállapodását a korábbi félvezetőgyártási tevékenységének kiszervezéséből létrejött Globalfoundries-zal, mert elégedetlen volt a 32 nanométeres chipek kihozatalával. Thomas Seifert, az AMD megbízott elnök-vezérigazgatója a konferenciahívás során elmondta, tavaly kezdődtek a tárgyalások a chipgyártó partnerrel, amely nem volt képes megfelelő kihozatallal gyártani a Llano chipeket. A kihozatal azóta látványosan javult, monda Seifert, de az AMD mégis úgy határozott, 2011-ben a 32 nanométeres chipeket nem waferenként, hanem csak a ténylegesen működő darabonként fizeti ki a Globalfoundriesnak. A 45 nanométeres termékeket továbbra is szeletenkénti fix áron vásárolja az AMD.

Az új megállapodás végeredményben lehetővé teszi az AMD számára, hogy kitartson 2011-re jelzett 44-48 százalékos bruttó eredményhányad mellett, és hosszú távon megcélozza az 50 százalékot. 2012-ben már a 32 nanométeres chipeket tartalmazó wafereket is fix áron vásárolja az AMD. "Nem tudok további részletekkel szolgálni arra nézve, milyenek a 2012-es növekedési kilátásaink" - fogalmazott Seifert. Jövőre az AMD negyedévente "jutalmat" fizet  Globalfoundriesnak, amennyiben a 32 nanométeres eljárás kihozatala elér bizonyos mutatókat.

Júniusban jöhet a rajt

Az első 32 nanométeres AMD processzor, a Llano kiviteltől függően akár négy 10h, vagyis előző generációs mikroarchitektúrájú x86 magot integrál egy DirectX 11 API-t támogató grafikus mag és memóriavezérlő, valamint más kommunikációs interfészek társaságában - az xbit-labs már tudni véli az egyes modellek specifikációit is. A Llano a Fusion program eredménye, amelynek fő célkitűzése az x86-os processzormagok és grafikus magok konvergenciája. Az első Fusion lapkák már az év elején megjelentek a cég kínálatában, azonban a TSMC 40 nanométeres gyártósorain készülő Ontario és Zacate a mobil szegmens "alját", vagyis a netbookokat és ultrahordozható gépeket célozzák, míg a Llano a mainstram noteszgépekbe és asztali PC-kbe való.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az AMD számára létfontosságú az új gyártástechnológia mielőbbi felfutása, mivel az új generációs asztali-, mobil- és szerverprocesszorait erre alapozza. A vállalat már tavaly októberben, vagyis több mint fél éve demózott működő Llano-példányokat, de a piaci premier váratott magára, ami a gyártástechnológiai nehézségeknek tudható be - a konferenciahíváson Seifert elmondta, a Globalfoundries nehézségei okozták egyes AMD terméktervek csúszását. A Llano kódnevű processzorokat, amelyek valószínűleg A-sorozatként kerülnek piacra, feltehetően a június elején zajló tajvani Computexen mutatja be az AMD. "Ebben a negyedévben megjelennek a piacon a Llano-alapú rendszerek" - mondta Seifert.

Emlékeztetőül: az Intel 2009 végén vonta tömegtermelésbe 32 nanométeres eljárását, idén pedig már a 22 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiát vezeti be.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról