Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Tárológyorsítót jelentett be a Marvell

Gálffy Csaba, 2011. április 04. 15:05
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új, DRAM-ra és SSD-re épülő megoldást jelentett be a Marvell, amely a backend tárolók eléréseit optimalizálva képes megtöbbszörözni a valós életben elérhető átviteli sebességet. A Marvell szerint a gyorsítókártya jó megoldás a sok virtualizált gép által telített kapcsolat optimalizálására.

A virtualizációs boom megszüntette az alacsony processzorkihasználtság problémáját, a konszolidált gépek ma már sokkal hatékonyabban használják ki a számítási kapacitást. A rendszert kiszolgáló egyéb részegységek azonban a legtöbb esetben nem növekednek együtt a megnövekedő igénybevétellel, így CPU-teljesítmény, a hálózati sebesség és az IO-sávszélesség korlátozza a konszolidációt. Azonban míg a processzormagok (és foglalatok) száma folyamatosan nő, a hálózati elérés pedig lineárisan növelhető újabb csatlakozókkal, a tárolók elérése egyre nagyobb problémát okoz, ez pedig komolyan visszafogja az ilyen rendszerek teljesítményét. A Marvell most olyan kártyát mutatott be, amely a tároló backend felé optimalizálja a számos virtuális gép elérését, így az átviteli sebesség az elméleti maximum közelébe emelkedhet.

A Marvell szerint a probléma gyökerét az jelenti, hogy míg az írások és olvasások jelentős része a virtuális gép szintjén szekvenciális, alacsony szinten (a több gép konkurens műveletei miatt) erősen véletlenszerű lesz az elérés, ami jelentősen visszafogja az I/O teljesítményt. A bővítőkártya ezt úgy oldja meg, hogy rövid ideig tárolja és cache-eli az elérési kéréseket, így képes újrarendezni és egybeolvasztani az I/O-műveleteket. A Marvell szerint ezzel a módszerrel akár tizedére is csökkenthető az írási műveletek száma, ahogy a felülírások, frissítések és szerkesztések még a bővítőkártya gyorsítótárában elvégzésre kerülnek, mielőtt kikerülnének a tárolóba.

A DragonFly VSA PCI Express kivitelben érhető el, így minden ilyen csatolóval bíró rendszerbe beilleszthető. Az I/O-műveletek továbbra is az eddig használt Fibre Channel vagy más portokon közlekednek, azonban előbb megjárják a Marvell kártyáját. A bővítőkártya a Hyperscale fantázianevű ASIC (application-specific integrated circuit) processzorral működik, amelyet DRAM-alapú elsőszintű gyorsítótár és SSD-alapú másodlagos gyorsítótár irányít. A Hyperscaleről annyit tudni, hogy a Marvell legújabb SoC-jára épülő, kétmagos ARM-lapka, amelyet speciálisan a hardveres I/O-gyorsítás algoritmusaihoz optimalizáltak. A gyártó szerint a bővítőkártya architektúrája rögtön két gyorsítási szintet illeszt a hagyományos merevlemezes tárolók elé - a DRAM cache kiküszöböli az SSD törlés-írás ciklusából keletkező lassulást, míg az SSD-t alacsony késleltetése teszi jó gyorsítótárrá. Ezzel a kombinációval a gyártó szerint sokkal jobb teljesítmény érhető el, mint a tároló-oldali SSD-s vagy DRAM-os gyorsítótárakkal.

A DragonFly VSA egyelőre biztosan nem jelenik meg a piacon. A Marvell közlése szerint a gyorsítókártya tervezése most fejeződött be, ezután jön a tesztelési fázis, a termék nyárára éri el a beta állapotot - a gyártás megkezdése pedig valamikor ősszel várható. Az árról egyelőre a gyártó nem nyilatkozik, csupán annyit közöltek, hogy a Fibre Channel HBA-kkal lesz egy árkategóriában. Összehasonlításképp a hasonló célú, különálló elérésgyorsító berendezések listaára tízezer dollár körüli, vagyis egy nagyságrenddel nagyobb.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.