Szerző: Koi Tamás

2011. április 4. 10:53

Játszik megmaradt előfizetőinek türelmével a Hello HD

Tovább játszik megmaradt előfizetőinek türelmével a Hello HD, hazánk legkisebb műholdas szolgáltatója. A cég januárban több közkedvelt csatorna sugárzását is megszüntette, helyette újakat ígért márciusra, de ezek egy részével továbbra is adós.

Noha a Hello HD korábban azt ígérte, a műholdas szolgáltatás csatornakínálata és "színvonala" márciustól erősödni fog, a szolgáltató mindeddig csak részben teljesítette ígéretét, és további türelmet kér ügyfeleitől. A műsorszóró a csatornaválaszték módosítását januárban műszaki okokkal indokolta, a műholdas partnerre hivatkozva - a cégnek nem hivatalos információk szerint valóban a szűkös műholdkapacitás miatt kellett átrendeznie csatornáit, mivel a Eutelsat januártól csak egy transzpondert bocsát a Hello HD rendelkezésére.

Műszaki okok

Amint azt korábban megírtuk, a szolgáltató január közepén a teljes csatornaválasztékot 43-ról 38 adóra csökkentette, ám az előfizetőket erről csak késve értesítette, egy február 19-től hatályos ÁSZF (általános szerződési feltételek) módosításban. Az alap díjcsomagból olyan adók kerültek ki, mint az AXN, a Film+ vagy a Sport 2, de gyerekcsatorna és természetcsatorna is eltűnt a repertoárból. Az ügyfelek körében a legnagyobb felháborodást keltő döntés az volt, hogy kikerült a választékból az MTV Networks összes adója, valamint a Comedy Central. A műholdas szolgáltatás kínálatában az SD-s tartalmak mellett több HD-s csatorna is szerepel, ezeket is érintette átrendezés.

A szolgáltatást üzemeltető Hello HD Kft. a weboldalán megjelent közleményében januárban azt írta, hogy a szolgáltatást biztosító Eutelsat műhold transzpondereinek jelenleg is zajló átállítása bizonyos "műszaki kellemetlenségekkel jár", ezért szűnnek meg tévéadók a platformon, helyettük azonban újak kerülnek a rendszerbe. A cég akkor azt állította, hogy az átállást követően a Hello HD műholdas szolgáltatás gazdagabb programkínálattal tér vissza, ráadásul a csatornakínálat "színvonalában" erősödni fog.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A csatornaválaszték azóta valóban bővült, de több korábban a választékban szereplő, az előfizetők körében rendkívül közkedvelt műsor továbbra is hiányzik, így nem került vissza a kínálatba egyebek mellett az AXN, vagy az MTV Networks csatornák. A szolgáltató a bővítést illetően további türelmet kér: ahogy az egy ügyfélszolgálati közleményből kiderül, a Hello HD jelenleg is tárgyalásokat folytat két népszerű ismeretterjesztő csatorna, a Discovery HD és a National Geographic HD választékba illesztéséről, ezen kívül "jó esély van arra", hogy a választék tovább bővül az Animal Planet HD és a National Geographic Wild HD csatornákkal. A fenti csatornák közül korábban a programválaszték részét képezte a Discovery HD és a National Geographic HD, emellett a Hello HD repertoárjában szerepelt az HBO HD is, ez utóbbi sorsa továbbra is kérdéses.

Pénzügyi csoda

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság januári adatai szerint a Hello HD műholdas szolgáltatás ügyfélbázisa lényegében stagnál, a szolgáltatásnak ma nagyjából 2600 ügyfele van. Az ügyfélszám ismeretében a Hello HD szolgáltatás működése kisebbfajta csodának számít, hiszen ilyen kevés előfizetővel nehéz eltartani egy olyan, alapvetően rendkívüli költségekkel járó adástovábbítási rendszert, mint a műholdas műsorszórás.

A műholdas szolgáltatók működésükhöz az esetek túlnyomó részében adott mennyiségű műholdkapacitást (transzponder) bérelnek, jelentős összegekért. A hazánkban működő műholdas szolgáltatók az Intelsat (DIGI), az Amos (Magyar Telekom), a Thor (UPC) és a Eutelsat (Hello HD) műholdakon bérelnek kapacitást - a Hello HD-t leszámítva mindegyik szolgáltatónak százezres nagyságrendű ügyfélbázisa van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról