Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 31. 16:32

Lemondott az Acer elnök-vezérigazgatója

Lemondott Gianfranco Lanci, az Acer elnök-vezérigazgatója. A távozás indoklásaként a cég a vezetőtanács és Lanci a cég középtávú stratégiai terveit illető véleménykülönbségét idézte. A cég közleménye szerint a vita már hónapok óta tart a vezetésben, ennek végére tesz most pontot Lanci távozása.

Nem gurult jól mostanában az Acer szekere, a cég az elmúlt két negyedévben veszteséget termelt. Feltételezhetően ez adta a hátterét azoknak a belső hangoknak, amelyek a cég stratégia- és üzleti modell váltását kérték a vezetéstől. Az egyik ilyen hang a cég alapítójáé, Stan Shihé volt, aki abbéli meggyőződésének adott hangot tegnapelőtt, hogy az Acernek ideje lenne a profitra is koncentrálnia az agresszív és igen meggyőző ütemű növekedés helyett.

Feszültségkeltő veszteségek

A disszonáns kommentárok megjelenése nem véletlenszerű, az Acer különösen a belépő szintű otthoni számítógépek piacán erős, a netbookokét pedig gyakorlatilag letarolta, ez a két szegmens adta a növekedés jelentős részét az elmúlt években. Ami gyorsan jött, gyorsan is ment: az Apple iPad megjelenésével a vásárlók elpárologtak erről a piacról, ami az Acert érintette a legsúlyosabban. A negyedik negyedévben 6 százalékkal növekedő világpiacon így 15 százalékkal csökkent a forgalom, ami veszteségessé is tette a céget.

Lanci távozását nyilván nehéz elválasztani az Acer pénzügyi eredményeitől. A cég legutóbbi, első negyedéves előzetes jelentése mindössze néhány napja jelent meg, a számok alaposan elmaradtak a befektetői várakozásoktól. Az Acer bevétele a szezonálisnál némileg jobban, mintegy 10 százalékkal esett az előző év utolsó negyedévéhez képest, amit a cég az európai és amerikai kereslet visszaesésével magyaráz.

Az Acer közleménye szerint a igazgatótanács többsége és Lanci eltérő nézetekkel rendelkeztek, és nem tudtak konszenzusra jutni több hónapon át tartó vitájuk során. "Különbözőképpen ítélték meg a méretgazdaságosság, növekedés, felhasználói értékteremtés, a márka pozicionálása illetve az erőforrások beosztása és az implementációs módszerek fontosságát." - szól az Acer eufemisztikus közleménye.

Nagyhal Lanci

Valószínűleg ez a vita okozta Gianfranco Lanci távozását is, akinek vezetése alatt a cég a növekedést minden egyéb cél elé helyezte. Lanci az Acer európai üzletágát vezette 2000 és 2005 között, az öreg kontinensen elért látványos eredményei nyomán nevezték ki a cég elnökévé 2005-ben, majd elnök-vezérigazgatójává 2008-ban. Az 57 éves olasz üzletember 1997-ben csatlakozott az Acerhez, mikor a tajvaniak megvásárolták a Texas Instruments noteszgépes részlegét. Lanci helyét ideiglenesen a cég elnöke, J. T. Wang, az igazgatótanács elnöke veszi át a cég élén, míg a Lanci által szintén betöltött európai részleg vezetői helyére Walter Deppeler kerül.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Wang az aggódók megnyugtatására kijelentette, hogy a cég továbbra is a személyi számítógépekre fókuszál. "Erős alapokat teremtettünk a PC-s, elsősorban a vállalati PC-s üzletágban, erre fogunk a későbbiekben építeni. Emellett belépünk az új, mobil eszközök piacára, ahol óvatosan fektetünk majd be, a célunk pedig a vezető szereplők egyikévé válni."

Elment a hajó

Ez utóbbi, az okostelefonos piac, amúgy hatalmas fejtörést okozott az Acernek. Bár a tajvani vállalat folyamatosan mutatott be újabb és újabb modelleket, azok nem voltak versenyképesek a piacon specifikációik és problémás szoftveres megoldásaik miatt. Ugyan a legújabb, Liquid szériás androidos mobilok pozitív sajtóvisszhangra leltek, sem a vásárlók, sem a szolgáltatók nem tolongtak a termékekért. A cég a táblagépes boomról is lemaradt, pedig az öldöklő árversenyben az Acer akár sikeres is lehetne az olcsó számítógépek révén szerzett gyártási tapasztalatai révén.

A legfontosabb problémát valószínűleg ez, a gyártási hatékonyság minden határon túli üldözése jelenti a cég számára. Az elmúlt évek terjeszkedését elsősorban felvásárlásokkal érte ez az Acer, miközben kutatás-fejlesztésre minimális erőforrást fordított. Ennek hatására olyan termékportfólió jött létre, amely az áron kívül semmilyen egyéni, márkateremtő értéket nem tudott a vásárlók felé felmutatni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.