Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 31. 10:49:00

Olcsó Windows a legkisebb vállalatoknak

Gyártásba ment és hamarosan megvásárolható a Windows Small Business Server 2011 Essentials, amelyet a legkisebb cégeknek szán a Microsoft. Elkészült a Home Server új verziója is.

Elkészült a Windows Home Server 2011 és a Small Business Server 2011 Essentials. Az időzítés nem véletlen, a két termék azonos technológiai alapokon nyugszik, de a nevükből is látszik, hogy más piacokat céloznak.

Windows Server a legkisebb cégeknek

A Small Business Server 2011 Essentials a legkisebb cégeknek ajánlja a Microsoft. Az elképzelés szerint az ekkora vállalatok inkább cloud-szolgáltatásokat vesznek igénybe helyben telepített  levelező- és csoportmunka-szerver helyett, így a szerver feladata a fájl- és nyomtatómegosztásra, valamint a PC-k napi biztonsági mentésének elkészítésére korlátozódik. Az SBS 2011 Essentials szerverre mentett állományok az internetről is elérhetők, a biztonsági mentésekből pedig akár fájlok vagy könyvtársak, súlyosabb esetben komplett PC rendszerképek visszaállíthatók. A szervertermék képes Active Directory tartományvezérlőként is működni, így azonosságkezelésen alapuló szolgáltatások is építhetők rá.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az SBS 2011 Essentials ára 545 dollár és legfeljebb 25 PC-vel rendelkező vállalatoknál használható, ennél nagyobbra hízott cégeknek upgrade-elniük kell Small Business Server 2011 Standardre vagy Window Serverre, azonban önmagában egyik sem nyújtja azokat az egyszerű és kényelmes beállítási lehetőségeket és szolgáltatásokat mint az SBS 2011 Essentials (főleg a biztonsági mentést), és külön CAL licencek megvásárlását is igénylik.

Home Server 2011

Azonos technológiai alapokra épül a Home Server 2011, amelyet olyan háztartásokban szeretne látni a Microsoft, ahol több PC van. Az alapfunkciók azonosak az SBS 2011 Essentials képességeivel, de az otthoni verzió támogat media streaminget nem csak a helyi, hanem a távoli hálózaton levő PC-kre, Xbox 360-ra vagy DLNA-képes eszközökre is. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a Home Serveren található képek, zenék és filmek a világon bárhol megtekinthetők, ahol van megfelelő sávszélességű internetkapcsolat.

Mivel a szoftver a Windows 7 távoli rokonának tekinthető, támogatja a "HomeGroup" funkciót, így a Microsoft legújabb asztali operációs rendszerét futtató PC-kről könnyen elérhetők a szerveren tárolt állományok. Az új verzióban még tovább fejlesztették az otthoni PC-k mentését és visszaállítását is, emellett nagy figyelmet szenteltek annak, hogy könnyebb legyen használatba venni a Home Servert, egyszerűbb, átláthatóbb lett a beállítás és konfigurálás, illetve magának a szoftvernek a kezelőfelülete is.

Mivel mindkét termék a Windows Server 2008 R2-re épül, ezért kizárólag 64 bites verzióban készülnek. A Home Server csak előre telepítve, otthoni szerverkészülékkel együtt lesz elérhető, a Small Business Server 2011 Essentials önálló szoftverként is.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 10:46

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.