Szerző: Koi Tamás

2011. március 30. 09:35

Androidra is elkészült a Firefox 4

Egy héttel a PC és Mac platformokra fejlesztett Firefox 4 kiadása után megjelent a Mozilla böngészőjének androidos portja is. A fejlesztők szerint a Firefox gyorsabb lett, mint az androidos natív böngésző, ezt azonban úgy tűnik, több felhasználó is vitatja.

Az Android okostelefonokra fejlesztett Firefox 4 igyekszik ugyanazokat a funkciókat kínálni a felhasználóknak, mint az asztali gépekhez fejlesztett változat, így egyebek mellett az androidos app kezelőfelülete is a PC-s verzióra hajaz, valamint mindkét kiadás ugyanazt a JavaScript-motort (JeagerMonkey) kapta. A Mozilla szerint a mobilos verzió ennek köszönhetően háromszor gyorsabb lett, mint a natív androidos böngésző.

Az eddigi tapasztalatok legalábbis vegyesek a Firefox 4 androidos portjával kapcsolatban, felhasználók egy része ugyanis vitatja, hogy a böngésző bármely szempontból gyorsabb lenne a gyárinál, sőt, van aki egyenesen azt állítja, hogy minden eddigi androidos böngészőnél rosszabb teljesítményt nyújt a Firefox 4. Tény, hogy az új szoftver lényegesen lassabban töltődik be, mint az eredeti szoftvercsomagban szereplő böngésző, emellett megfelelő futtatásához ajánlott az erősebb telefon.

A Firefox 4 androidos portjának egyik leghasznosabb funkciója a szinkronizációs képesség, aminek segítségével a felhasználó lényegében ugyanott, és ugyanolyan környezetben folytathatja a böngészést a mobilon, ahol a PC-n abbahagyta: a Sync funkció folyamatosan szinkronban tartja a nyitott tabeket, a könyvjelzőket és a webhelyekhez tartozó jelszavakat. A mobilos Firefox 4-nek ezzel együtt is vannak komoly hiányosságai, így például a böngésző nem boldogul a Flash tartalmakkal, a HTML5 oldalakat viszont gond nélkül megjeleníti.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az androidos Firefox fejlesztése tavaly augusztusban kezdődött, a program Fennec kódnéven debütált, majd később felvette a Firefox 4 for mobile nevet. Kérdéses, hogy a mobile jelző az Android platformon túl mire fog vonatkozni a közeljövőben, iOS-re ugyanis biztosan nem készül el a böngésző, és aligha valószínű, hogy Windows Phone 7, Symbian, netán BlackBerry platformokra belátható időn belül kiadja a Mozilla az alkalmazást.

A Firefox 4 androidos változata elérhető az Android Marketről, a program mérete 14 megabájt, használata Android 2.0 vagy újabb verziót igényel. A böngésző a visszajelzések szerint így sem fut minden androidos készüléken, hiába felel meg elvileg a kritériumoknak, így például a Motorola Droid tulajok a most kiadott változatot nem tudják használni.

a címlapról