Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 29. 16:33

Megújult az Evernote

Jegyzetelni szükséges, és ha már a digitális korszakot éljük, akkor nem érdemes papírfecnikkel kínlódni. Hang, kép, szöveg, rajz: ezeket a formátumokat támogatja az Evernote, az egyik legnépszerűbb cloud-jegyzet szolgáltató, ami most teljesen megújította webes felületét.

A jegyzetelő megoldás, az Evernote egy teljesen felújított, újragondolt webes felületet mutatott be, amire ismerve a régi verziót, igen nagy szükség is volt. A szolgáltatás funkcionalitása eddig is korrekt volt, de az átjárható, univerzális elérés mégsem volt erőssége a rendszernek. A webes felület kissé nyögvenyelősen működött és sok feljegyzés esetén átláthatatlanná vált. A mostani fejlesztés során viszont egy gyors, rendezett, logikus felületet hoztak össze a fejlesztők és engedve a divat vonzásának, beépítették a Facebook megosztás lehetőségét is.

Megújul a két éves startup

A jobb struktúra alapja, hogy immár a jegyzeteket tömbökbe, csoportokba oszthatjuk saját kedvünk szerint, illetve fontos előrelépés, hogy maga a dizájn is sokkal letisztultabb, egyszerűbb, hatékonyabb lett. A megjelenítés három hasábosra változott, a bal oldalon a mappákat, a középsőben azok elemeit, a nagy jobb oldaliban pedig magát az épp kijelölt tartalmat láthatjuk. A felsorolás, megjelenítés módja testreszabható, illetve a jegyzeteket egérrel megfogva átdobálhatjuk másik mappába is akár.

A megosztás funkció egyébként nem csak a Facebook irányába működik, hanem bármilyen csatornán keresztül küldhetünk direkt linket egy-egy jegyzetünkre ismerőseinknek, ahogy az egyébként már a Google Docs-ban is működik. Így nem kell rákényszeríteni barátainkat, hogy egy közös főzés bevásárlólistája miatt regisztráljanak, meg tudjuk osztani egy egyszerű URL-en keresztül is a jegyzeteket. Az új felületben ugyan akad még néhány apró hiba, de összességéven látványosan használhatóbb, mint eddig.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A változás azért is izgalmas, mert ez az első nagy ráncfelvarrás mióta a webes kliens elindult. A két évvel ezelőtt indult szolgáltatásnak pedig a közepes felület ellenére is 8 millió felhasználója lett, akiknek most meghálálja az Evernote a türelmet. Mostanra az okostelefonos kliens is kipofozódott, és a webes felülethez hasonlóan jól strukturált és használható, sőt mondhatni kényelmesebb, mint a webes. Akik napi rendszerességgel támaszkodnának az Evernote lehetőségeire és nem jegyezték még el magukat a webböngészőjükkel, azoknak asztali kliens is letölthető.

Mindent összeköt

Illetve az ingyenes normál fiókon felül válthat bárki havi 5, vagy évi 45 dollárért előfizetéses modellre, ahol is a tárhely 1 gigabájtra nő, a szinkronizálási lehetőségek kibővülnek, a mappák maximális mérete 50 megabájt lesz, megjelenik a változáskövetés, illetve az Android és iOS kliensekben offline is elérhetőek lesznek az elemek, plusz kereshetővé válnak a PDF-fájlok.

Ez a lehetőség viszont tényleg azoknak ajánlott csak, akik professzionális célokra is használják a szolgáltatást. Mindenki másnak viszont egy olyan szinte kötelező eszköz ez az okostelefonján, legyen az Android vagy iPhone, ami a levelező és szövegszerkesztő programok által hagyott lyukat tömik be, s tesznek sok apró célprogramot feleslegessé. A mobilos kliens letölthető az Android Marketből, illetve az App Store-ból, a webes felület értelemszerűen az evernote.com-on elérhető, ahol egyébként a destkop alkalmazás is található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról