Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 29. 16:33

Megújult az Evernote

Jegyzetelni szükséges, és ha már a digitális korszakot éljük, akkor nem érdemes papírfecnikkel kínlódni. Hang, kép, szöveg, rajz: ezeket a formátumokat támogatja az Evernote, az egyik legnépszerűbb cloud-jegyzet szolgáltató, ami most teljesen megújította webes felületét.

A jegyzetelő megoldás, az Evernote egy teljesen felújított, újragondolt webes felületet mutatott be, amire ismerve a régi verziót, igen nagy szükség is volt. A szolgáltatás funkcionalitása eddig is korrekt volt, de az átjárható, univerzális elérés mégsem volt erőssége a rendszernek. A webes felület kissé nyögvenyelősen működött és sok feljegyzés esetén átláthatatlanná vált. A mostani fejlesztés során viszont egy gyors, rendezett, logikus felületet hoztak össze a fejlesztők és engedve a divat vonzásának, beépítették a Facebook megosztás lehetőségét is.

Megújul a két éves startup

A jobb struktúra alapja, hogy immár a jegyzeteket tömbökbe, csoportokba oszthatjuk saját kedvünk szerint, illetve fontos előrelépés, hogy maga a dizájn is sokkal letisztultabb, egyszerűbb, hatékonyabb lett. A megjelenítés három hasábosra változott, a bal oldalon a mappákat, a középsőben azok elemeit, a nagy jobb oldaliban pedig magát az épp kijelölt tartalmat láthatjuk. A felsorolás, megjelenítés módja testreszabható, illetve a jegyzeteket egérrel megfogva átdobálhatjuk másik mappába is akár.

A megosztás funkció egyébként nem csak a Facebook irányába működik, hanem bármilyen csatornán keresztül küldhetünk direkt linket egy-egy jegyzetünkre ismerőseinknek, ahogy az egyébként már a Google Docs-ban is működik. Így nem kell rákényszeríteni barátainkat, hogy egy közös főzés bevásárlólistája miatt regisztráljanak, meg tudjuk osztani egy egyszerű URL-en keresztül is a jegyzeteket. Az új felületben ugyan akad még néhány apró hiba, de összességéven látványosan használhatóbb, mint eddig.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A változás azért is izgalmas, mert ez az első nagy ráncfelvarrás mióta a webes kliens elindult. A két évvel ezelőtt indult szolgáltatásnak pedig a közepes felület ellenére is 8 millió felhasználója lett, akiknek most meghálálja az Evernote a türelmet. Mostanra az okostelefonos kliens is kipofozódott, és a webes felülethez hasonlóan jól strukturált és használható, sőt mondhatni kényelmesebb, mint a webes. Akik napi rendszerességgel támaszkodnának az Evernote lehetőségeire és nem jegyezték még el magukat a webböngészőjükkel, azoknak asztali kliens is letölthető.

Mindent összeköt

Illetve az ingyenes normál fiókon felül válthat bárki havi 5, vagy évi 45 dollárért előfizetéses modellre, ahol is a tárhely 1 gigabájtra nő, a szinkronizálási lehetőségek kibővülnek, a mappák maximális mérete 50 megabájt lesz, megjelenik a változáskövetés, illetve az Android és iOS kliensekben offline is elérhetőek lesznek az elemek, plusz kereshetővé válnak a PDF-fájlok.

Ez a lehetőség viszont tényleg azoknak ajánlott csak, akik professzionális célokra is használják a szolgáltatást. Mindenki másnak viszont egy olyan szinte kötelező eszköz ez az okostelefonján, legyen az Android vagy iPhone, ami a levelező és szövegszerkesztő programok által hagyott lyukat tömik be, s tesznek sok apró célprogramot feleslegessé. A mobilos kliens letölthető az Android Marketből, illetve az App Store-ból, a webes felület értelemszerűen az evernote.com-on elérhető, ahol egyébként a destkop alkalmazás is található.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.