Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 29. 14:04

iPhone 5: őszre halasztva

Az Apple évek óta óramű pontossággal ugyanabban az időszakban mutatja be a különböző termékeit. Mindenki tudja, hogy nyáron jön az új iPhone, ősszel az új iPod, tavasszal az iPad. A piac változása miatt viszont már nem feltétlenül logikus ez a ritmus.

Az elmúlt négy évben az Apple mindig június-júliusban dobta piacra az új iPhone modellt, s a bemutatót is a WWDC-n (Worldwide Developers Conference) tartották júniusban. A WWDC időpontját az Apple ma jelentette be, de ez több szempontból is szokatlan volt. A gyártó semmilyen említést nem tett hardverről a korábbi évekkel ellentétben, kizárólag az iOS és a Mac OS került szóba még a sajtóközleményben is. Sőt, több forrás is állítja, hogy 2011-ben a WWDC egy szoftver show lesz és nem hardveres esemény. Emellett egy másik forrás azt állítja, hogy az Apple még most rendeli az alkatrészeket az iPhone 5-höz, amit tipikusan 6 hónappal a start előtt szokott.

Ha a pletykák igazak - és erre több jel mutat - akkor a bemutató idén tényleg nem nyáron, hanem ősszel lesz. Ez nyilván nem tervezési késlekedés vagy beszállítói hiba, hanem a marketing stratégia átalakítása lehet. Fontos megjegyezni, hogy az Apple pénzügyi éve szeptember 24-én zárul, ez is indokolhatja a váltást. Emellett érdekesebb lehet az új modellt a nyár helyett az őszi “back to school” időszakra tenni, főleg úgy, hogy mostanra már nincs szolgáltatói exkluzivitás a legtöbb országban, és az amerikai és a többi országbeli indulás közt is kicsi a különbség időben.

Újragondolt naptár

Átkerülhet az iPad bejelentés is, hisz a karácsonyra megvásárolt táblagép helyett aligha fognak a fogyasztók újat vásárolni 1-2 hónappal később. A két húzótermék miatt viszont előfordulhat, hogy az iPod-ok is átkerülnek, hogy egyenletesen szét legyenek osztva a bejelentések, mivel még az Apple rajongók pénztárcája is véges.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az iPhone 5 kapcsán egyelőre azt lehet sejteni, hogy a kijelző mérete megnő, a mostanihoz képest valamivel szélesebb lesz, így valószínűleg a felbontása is változik keveset. Szinte biztos, hogy az NFC modul is bekerül, főleg látva a Google erős nyomását a területen. Azt is befutóra veszik az Egyesült Államokban, hogy egyszerre érkezik az iPhone-ból a Verizonhoz a CDMA-s verzió, ami plusz 100 millió potenciális vásárlót jelent az amerikai országban.

A fentieken túl elképzelhető, hogy érkezik egy olcsóbb, szerényebb képességű, középkategóriás iPhone is, amivel az Apple az Android-veszélyre válaszolna, bár ez egyelőre csak egy misztikus feltételezés. Az új 5-ös modellel kapcsolatban azt is híresztelik, hogy a megjelenése szinte teljesen azonos lesz a mostani verzióval, csak a hátsó üvegfelület helyett csiszolt fémborítást kap a mobil.

Ha valóban szeptemberben jön csak az új Apple okostelefon, jó hír lehet a Mac rajongóknak, hiszen akkor a nyári WWDC sokkal hangsúlyosabban szólhat majd a megjelenő Mac OS X Lion-ról.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.