Szerző: Koi Tamás

2011. március 25. 09:16

Androidos telefonok lesznek a BlackBerryk, de mégsem

Beigazolódtak a januári pletykák, a BlackBerry okostelefonokat gyártó kanadai Research in Motion tegnap bejelentette, hogy az áprilisban érkező PlayBook táblagépen androidos alkalmazások is elérhetők lesznek.

Bizonyos androidos alkalmazásokat is futtathat majd az Egyesült Államokban és Kanadában április 19-én megjelenő PlayBook, a Research in Motion (RIM) ugyanis lehetőséget kíván adni a fejlesztőknek arra, hogy a programokat gyakorlatilag minimális módosítással a tablet felhasználói számára is elérhetővé tegyék. A bennfentes körökből januárban kiszivárogtatott lépéssel mindenki jól jár: a RIM alkalmazások ezreivel bővítheti rövid időn belül a letölthető appok számát tekintve sereghajtónak bizonyuló BlackBerry App Worldöt, a fejlesztők pedig minimális befektetéssel bővíthetik potenciális ügyfélkörüket.

Ahhoz, hogy egy androidos alkalmazás PlayBook-kompatibilissé váljon, valójában alig igényel átalakítást, mivel a RIM egy olyan futtatókörnyezetet bocsát a fejlesztők rendelkezésére, mely egy Android 2.3-as rendszerkörnyezetet emulál. A cégeknek így mindössze a megfelelő aláírásokkal kell ellátniuk az alkalmazást, illetve meggyőződni arról, hogy tökéletesen beilleszthető a futtatókörnyezetbe, és fel kell tölteniük a programot a BlackBerry App World alkalmazás-piactérre (az Android Marketet továbbra is csak androidos eszközök érhetik el). A BlackBerry App World jelenleg egyébként nagyjából 25 ezer alkalmazást (ebbe a témák is beletartoznak) tartalmaz, ám eddig közülük csak néhány száz PlayBook-kompatibilis. Az Android Marketről ma több mint 200 ezer programot tölthetnek le a felhasználók.

A RIM szerint a PlayBookon futó androidos alkalmazások egy elkülönített területen (sandbox) futnak, a gyártó szerint legtöbb esetben a teljesítménnyel sem lehet baj, a PlayBookba egy kétmagos, 1 GHz-es processzor kerül, mely az előzetes bemutatók alapján többfeladatos környezetben is gördülékenyen végzi a dolgát. A PlayBookhoz egyébként a natív alkalmazások és az átportolt androidos appok mellett elérhetők lesznek a Java-alapú BlackBerry programok is (szintén egy futtatókörnyezet segítségével), illetve a RIM szintén most jelentette be, hogy a programozók C/C++ környezetben is fejleszthetnek a tabletre (ehhez most készült el a fejlesztői környezet).

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A tegnap nyilvánosságra hozott hír bár hivatalosan csak a sokak által kétkedve várt tabletet érinti, a lépés egyben minden bizonnyal azt is jelenti, hogy az androidos alkalmazások előbb-utóbb a BlackBerry okostelefonokon is elérhetők lesznek. Mike Lazaridis, a RIM társelnök-vezérigazgatója januárban bejelentette, a BlackBerryk következő, vélhetően jövőre megjelenő generációja éppúgy QNX-alapokra fog épülni, mint a PlayBook (a tablet a RIM első QNX-es eszköze), mindez pedig kimondatlanul is azt jelenti, hogy a QNX környezetbe átültetett androidos alkalmazások némelyike - vagy akár mindegyikük - probléma nélkül futtatható lesz a jövő BlackBerryjein is.

Mindez azt jelenti, hogy a RIM gyakorlatilag úgy lesz androidos gyártó, hogy nem lesz androidos gyártó - a BlackBerry platform ezt a stratégiát követve megőrizheti egyediségét, hiszen egyetlen olyan funkcióról sem kell lemondaniuk a BlackBerry-felhasználóknak, amelyet korábban előszeretettel használtak a telefonjaikon. A kanadaiak ezzel nem állnak be a Google-nek gyakorlatilag teljes mértékben kiszolgáltatott androidos eszközgyártók táborába, amelyek számára a piaci megkülönböztetés egyre nagyobb kihívást jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról