Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 24. 14:11

Történelmi tett küszöbén a Red Hat

Nyilvánosságra hozta február végén zárult negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Red Hat. A vállalat továbbra is elképesztő ütemű növekedést produkál és jó úton halad afelé, hogy a tisztán nyílt forrású szoftverekre alapozó cégek közül elsőként érje el az 1 milliárd dolláros éves bevételt.

A február 28-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a Red Hat 245 millió dolláros forgalmat ért el, ez negyedével több mint egy évvel korábban. A bevétel nagyja, 209 millió dollár előfizetésekből folyt be, a fennmaradó rész szolgáltatásokból. Az előfizetésből származó bevétel 24 százalékkal nőtt egy év alatt.

Nyílt forrású termékekben utazó cégként a Red Hat összes szoftvere elérhető bárki számára, a hozzáadott értéket a támogatás jelenti. A vállalat szerencsére sikeresen tudja az ingyenes szoftverek felhasználóit előfizetőkké konvertálni, az eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson Jim Whitehurst elnök-vezérigazgató elmondta, a most lezárt negyedévben két olyan hatszámjegyű dolláros ügyletet is megkötött a cég, ahol korábbi ingyenes felhasználóból előfizető lett.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Red Hat tavaly ősszel adta ki Enterprise Linux 6 operációs rendszerét és ezzel páthuzamosan módosította az árazási modelljét is, amely bizonyos esetekben áremelkedést, más esetekben árcsökkenést eredményez. Az ügyfelek részéről ezzel kapcsolatban nem tapasztalt ellenállást vagy panaszt a cég, mondta el Whitehurst. "Szerintem a piac egész jól elfogadta a RHEL 6-ot, nem éreztünk ellenállást" - mondta az elnök-vezérigazgató hozzátéve, hogy a hatalmas Red Hat Enterprise Linux installált bázis miatt egyelőre korai lenne megmondani, hosszú távon milyen hatása lesz az áremelésnek az előfizetések megújítására.

A most lezárt pénzügyi évben a Red Hat 909 millió dolláros bevételt ért el, ezzel messze a legnagyobb a kizárólag nyílt forrásra alapozó vállalatok körében és bőven felülmúlja a második legnagyobb Linux-disztribútort, a legutolsó lezárt pénzügyi évében 800 milliós forgalmat bonyolító Novellt. A most kezdődött pénzügyi évre 18 százalékos bevételnövekedést vár a Red Hat, forgalma 1,05-1,07 milliárd dollár körül lehet. Ezzel a Red Hat lesz az első olyan, tisztán nyílt forrású szoftvereket kínáló cég a világon, amely 1 milliárd dolláros éves bevétellel büszkélkedhet.

a címlapról