Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 24. 14:11

Történelmi tett küszöbén a Red Hat

Nyilvánosságra hozta február végén zárult negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Red Hat. A vállalat továbbra is elképesztő ütemű növekedést produkál és jó úton halad afelé, hogy a tisztán nyílt forrású szoftverekre alapozó cégek közül elsőként érje el az 1 milliárd dolláros éves bevételt.

A február 28-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a Red Hat 245 millió dolláros forgalmat ért el, ez negyedével több mint egy évvel korábban. A bevétel nagyja, 209 millió dollár előfizetésekből folyt be, a fennmaradó rész szolgáltatásokból. Az előfizetésből származó bevétel 24 százalékkal nőtt egy év alatt.

Nyílt forrású termékekben utazó cégként a Red Hat összes szoftvere elérhető bárki számára, a hozzáadott értéket a támogatás jelenti. A vállalat szerencsére sikeresen tudja az ingyenes szoftverek felhasználóit előfizetőkké konvertálni, az eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson Jim Whitehurst elnök-vezérigazgató elmondta, a most lezárt negyedévben két olyan hatszámjegyű dolláros ügyletet is megkötött a cég, ahol korábbi ingyenes felhasználóból előfizető lett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Red Hat tavaly ősszel adta ki Enterprise Linux 6 operációs rendszerét és ezzel páthuzamosan módosította az árazási modelljét is, amely bizonyos esetekben áremelkedést, más esetekben árcsökkenést eredményez. Az ügyfelek részéről ezzel kapcsolatban nem tapasztalt ellenállást vagy panaszt a cég, mondta el Whitehurst. "Szerintem a piac egész jól elfogadta a RHEL 6-ot, nem éreztünk ellenállást" - mondta az elnök-vezérigazgató hozzátéve, hogy a hatalmas Red Hat Enterprise Linux installált bázis miatt egyelőre korai lenne megmondani, hosszú távon milyen hatása lesz az áremelésnek az előfizetések megújítására.

A most lezárt pénzügyi évben a Red Hat 909 millió dolláros bevételt ért el, ezzel messze a legnagyobb a kizárólag nyílt forrásra alapozó vállalatok körében és bőven felülmúlja a második legnagyobb Linux-disztribútort, a legutolsó lezárt pénzügyi évében 800 milliós forgalmat bonyolító Novellt. A most kezdődött pénzügyi évre 18 százalékos bevételnövekedést vár a Red Hat, forgalma 1,05-1,07 milliárd dollár körül lehet. Ezzel a Red Hat lesz az első olyan, tisztán nyílt forrású szoftvereket kínáló cég a világon, amely 1 milliárd dolláros éves bevétellel büszkélkedhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról