Szerző: Folyó Gergely

2011. március 23. 10:48

360 fokos látóterű navigációs rendszer a Fujitsutól

A Fujitsu Semiconductor Europe Emerald-L névre hallgató lapkája négy videobemeneti portja révén egyszerre négy kamera képeit tudja összefűzni virtuálisan, így 360 fokban jeleníti meg a műszerfalon az autó környezetét.

A Fujitsu még tavaly októberben jelentette be a legújabb, autókba szánt fejlesztéseit, akkor mutatkozott be az MB91590 Sapphire lapkasorozat is, amely a járművek műszerfalait hivatott forradalmasítani: az autógyártók az új chipekkel két, egyenként 800x480 pixel felbontású kijelzőn látványos grafikákat is meg tudnak jeleníteni, valamint videórögzítő és -dekodoló funkciók is a rendelkezésükre állnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Hasonló célokra szánják az Emerald termékcsaládot is, amely a Fujitsu új, 360 fokos látóteret biztosító navigációs rendszerét fogja kiszolgálni. Az új módszer révén egyszerre négy kamerán keresztül rögzíthető a környezet képe, melyek összefűzésével olyan végeredményt kapunk, mintha az autónkat kívülről figyelnénk. Az egymáshoz szinte észrevétlenül illeszkedő képeket a rendszer egy virtuális 3D felületre vetíti, majd a látószöget tetszőlegesen beállítva figyelhetjük a járművet körülvevő teret, sőt a pontosabb megjelenítésért az autó modelljét is belerenderelhetjük a gépbe. A perspektívaváltás a gyártó szerint zavarmentes, a rendszer minimális késéssel dolgozik.

A Fujitsu MB86R11 Emerald-L néven külön lapkát fejlesztett a rendszerhez, a már elérhető chip lelke egy ARM Cortex A9-alapú rendszerchip. Az Emerald négy videobemeneti portot tudhat magáénak, ezek egyszerre négy különböző, nagy felbontású videokép feldolgozására képesek.  A termékcsalád 1 gigabájt DDR2 vagy DDR3 memóriát, továbbá flash-memóriát, és legfeljebb három független kijelzőt tud kezelni egyszerre, akár 1600x1200 pixel felbontás mellett is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról