Szerző: Folyó Gergely

2011. március 23. 10:48:00

360 fokos látóterű navigációs rendszer a Fujitsutól

A Fujitsu Semiconductor Europe Emerald-L névre hallgató lapkája négy videobemeneti portja révén egyszerre négy kamera képeit tudja összefűzni virtuálisan, így 360 fokban jeleníti meg a műszerfalon az autó környezetét.

A Fujitsu még tavaly októberben jelentette be a legújabb, autókba szánt fejlesztéseit, akkor mutatkozott be az MB91590 Sapphire lapkasorozat is, amely a járművek műszerfalait hivatott forradalmasítani: az autógyártók az új chipekkel két, egyenként 800x480 pixel felbontású kijelzőn látványos grafikákat is meg tudnak jeleníteni, valamint videórögzítő és -dekodoló funkciók is a rendelkezésükre állnak.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Hasonló célokra szánják az Emerald termékcsaládot is, amely a Fujitsu új, 360 fokos látóteret biztosító navigációs rendszerét fogja kiszolgálni. Az új módszer révén egyszerre négy kamerán keresztül rögzíthető a környezet képe, melyek összefűzésével olyan végeredményt kapunk, mintha az autónkat kívülről figyelnénk. Az egymáshoz szinte észrevétlenül illeszkedő képeket a rendszer egy virtuális 3D felületre vetíti, majd a látószöget tetszőlegesen beállítva figyelhetjük a járművet körülvevő teret, sőt a pontosabb megjelenítésért az autó modelljét is belerenderelhetjük a gépbe. A perspektívaváltás a gyártó szerint zavarmentes, a rendszer minimális késéssel dolgozik.

A Fujitsu MB86R11 Emerald-L néven külön lapkát fejlesztett a rendszerhez, a már elérhető chip lelke egy ARM Cortex A9-alapú rendszerchip. Az Emerald négy videobemeneti portot tudhat magáénak, ezek egyszerre négy különböző, nagy felbontású videokép feldolgozására képesek.  A termékcsalád 1 gigabájt DDR2 vagy DDR3 memóriát, továbbá flash-memóriát, és legfeljebb három független kijelzőt tud kezelni egyszerre, akár 1600x1200 pixel felbontás mellett is.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 01:37

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.