Szerző: Koi Tamás

2011. március 22. 12:06

Lehengerlő mobilos böngészőkínálat az Operától

Teljes mobilos böngészőkínálatát frissítette a norvég Opera Software. A cég elsőként adott ki olyan mobilböngészőt, ami HTML5-kompatibilitást ígér, és az új verziók kezelőfelületét már a tableteken is jól lehet végre használni.

A mai verziófrissítéssel több platformon is új kiadás jelent meg az Opera Mini és az Opera Mobile webböngészőkből - az újabb programváltozatok mindegyik támogatott mobil operációs rendszeren ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtják, sőt, az Opera Mobile 11 és az Opera 11 PC-s verziója a fejlesztők ígérete szerint gyakorlatilag ugyanazt a kompatibilitási szintet nyújtja.

Az Opera Mini 6-ban és az Opera Mobile 11-ben egyaránt átdolgozták a webes tartalom mozgatásához és átméretezéséhez köthető rutinokat, az Opera közleménye szerint lényegesen gyorsabb lett a scrollozás és a zoomolás, sőt, azoknál a platformoknál, amelyek ezt a funkciót támogatják, a kétujjas zoomolási lehetőség (pinch-to-zoom) is adott. A programok kezelőfelülete is átalakult, illetve jobban igazodott a PC-s böngészőhöz, ezzel együtt új funkcióként jelent meg a megosztási lehetőség, mellyel az éppen megtekintett weboldal linkjét továbbítja a Facebookra, vagy a Twitterre, netán a My Opera közösségi felületére.


Opera Mobile: tableteken sem mutat rosszul

Az új verziók kezelőfelületével kapcsolatos legfontosabb változás, hogy immár tableteken is megfelelő arányokkal jelennek meg az ikonok, illetve a tartalom, így a böngészők androidos portja jól használható a népszerűbb tableteken (pl. Samsung Galaxy Tab, Motorola Xoom) a meglévő böngésző mellett vagy akár helyett.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Opera Mini 6 és az Opera Mobile 11 közt továbbra is lényeges különbség, hogy a Mini az Opera Software proxyalapú elérését használja, így lényegében csak egy megjelenítőablakként szolgál az előre renderelt tartalom számára. Mivel a rendszer tömörített adatokat küld, ezért ideális választás lehet a kisebb, korlátos adatcsomagokat választó mobilozóknak, vagy azoknak, akik jellemzően olyan területen használják mobiljukat, ahol rossz a vezeték nélküli szélessáv-ellátottság. A Java-alapú program emellett a legtöbb mai telefonnal kompatibilis, beleértve a legolcsóbb készülékeket is.

A teljes funkciójú Opera Mobile 11 a kisebbik testvérrel szemben már az olyan, jövőbe mutató fejlesztéseket és technológiákat is támogatja, mint a HTML5, illetve ugyanazt a renderelőmotort (Presto) integrálja, mint a számítógépekhez fejlesztett változat. Az Opera Mini 6 J2ME-t ismerő készülékekre, androidos telefonokra, BlackBerrykre és Symbian/S60-as mobilokra érhető el, az Opera Mobile 11-nek egyelőre androidos és symbianes változata létezik. A HWSW kérdésére a norvég cégnél közölték, az iOS platformra portolt Opera Mini 6 megjelenése hamarosan várható.

A programok letölthetők az m.opera.com weboldalról.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.