:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 22. 10:30

A HWSW reggeli rövid hírei

Újabb pert indított a Microsoft az Android miatt, az Intel el akarta csábítani a HP egyik vezetőjét, 100 ezer eurós büntetést kapott a Google, születésnapos a Twitter, driverproblémák keserítik meg a MacBook Prók vásárlóinak életét.

Tovább pereli az Android-használókat a Microsoft

Nem állt le a Microsoft Android ellen indított hadjárata. Mint ismeretes, a redmondiak előbb a HTC ellen indítottak pert - meglehetősen skizofrén módon, a tajvani cég ugyanis a Windows Phone 7 révén saját partnerük is. Az új áldozat most a Barnes & Noble, amelynek nook nevű olvasója Androidot futtat, a Microsoft szerint pedig az operációs rendszer sérti a szabadalmait. Bár könnyű a Microsoftra mutogatni, mint főgonoszra, az igazi problémát az amerikai szabadalmi rendszer jelenti, amely befogadja a tágan értelmezhető, általános szabadalmakat is.

HP-vezetőt csábított az Intel

A Wall Street Journal által megszellőztetett pletykák szerint az Intel állásajánlattal környékezte meg Todd Bradley-t, a HP személyi számítógépes üzletágának vezetőjét, aki elutasította azt. Bradley 2006 óta dolgozik a HP-nál, korábban a Palm elnök-vezérigazgatója volt, ezt megelőzően pedig a Gateway PC-gyártó globális működését irányította. Mark Hurd távozása után sokan azt várták, Bradley veszi át a HP irányítását, de a választás végül a Leo Apothekerre, az SAP korábbi vezetőjére esett. Az iparban azóta téma, hogy Bradley vajon marad-e a HP kötelékében.

Az Intel vezetője, Paul Otellini 5 év múlva nyugdíjba kell menjen és egyelőre nem látszik, ki lehet az utóda - a feltételezések szerint Bradleyből elnök-vezérigazgatót szeretett volna csinálni az Intel, miután a posztra korábban esélyesnek tartott Pat Gelsinger az EMC-hez igazolt, Sean Maloney pedig tavaly márciusban stroke-ot kapott és egészségügyi okok miatt nem dolgozik jelenleg.

Francia bírság a Google-nak

Az adatvédelmi törvények megsértéséért 100 000 eurós büntetést rótt ki a francia hatóság a Google-ra a Street View autók Wi-Fi adatgyűjtése kapcsán. A franciák szerint a Google nem működött együtt eléggé a hatóságokkal és kezdetben el is akarta tussolni az ügyet. Ugyan a Google beismerte és bocsánatot kért az illegális adatgyűjtésért, azonban hosszú ideig nem volt hajlandó átadni az adatgyűjtést végző szoftver forráskódját.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az adatvédelmi hatóság kifogásolta a Google Latitude működését is, a szoftver ugyanis a hatóság szerint nem nyújt elegendő tájékoztatást a felhasználóknak a begyűjtött adatok mennyiségéről és minőségéről, így arról sem, hogy vándorlásaik során a Google a Wi-Fi jeleket gyűjti és azokból adatbázist épít.

Öt éves a Twitter

Tegnap volt öt éve, hogy elindult - akkor még Twttr néven - a népszerű mikroblog-szolgáltatás, a Twitter, ami azóta folyamatosan egyre nagyobb teret hódít, bár a fejlődés soha nem volt egyenletes. A leállások még ma is gyakoriak, bár a legendás Fail Whale egyre kevesebbszer tűnik fel a szolgáltatás nyitóoldalán. A Twitter legfontosabb problémája jelenleg a külső fejlesztőkkel való kapcsolat tisztázása, illetve egy valódi üzleti modell kigondolása - egyik sem tűnik egyszerű feladatnak egy ennyire elterjedt szolgáltatás életében.

Drivergondokkal küzdenek az új MacBook Prók

Az Apple hivatalos terméktámogatási fórumain áradó panaszokból megítélve nem sikerült problémamentesen a grafikus magok közötti váltás megvalósítása az új generációs MacBook Prók esetében. A panaszkodó felhasználók szerint a 15-ös és 17-es, diszkrét videokártyával is rendelkező Macek lefagynak komoly terhelés alatt. Valakinek saját bevallása szerint egy Apple Store összes kiállított gépén sikerült reprodukálnia a problémát, így valószínűleg elterjedt jelenségről beszélhetünk.

A probléma forrása valószínűleg az AMD videochipre való váltás lehet, a processzort intenzíven, de a diszkrét GPU-t nem használó programok gond nélkül futnak. Az Apple-től kiszivárgott információk szerint a a problémát prioritással kezelik, és állítólag nem hardveres, hanem meghajtógondok vannak, a megoldás így hamar megérkezhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.