Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 22. 10:30

A HWSW reggeli rövid hírei

Újabb pert indított a Microsoft az Android miatt, az Intel el akarta csábítani a HP egyik vezetőjét, 100 ezer eurós büntetést kapott a Google, születésnapos a Twitter, driverproblémák keserítik meg a MacBook Prók vásárlóinak életét.

Tovább pereli az Android-használókat a Microsoft

Nem állt le a Microsoft Android ellen indított hadjárata. Mint ismeretes, a redmondiak előbb a HTC ellen indítottak pert - meglehetősen skizofrén módon, a tajvani cég ugyanis a Windows Phone 7 révén saját partnerük is. Az új áldozat most a Barnes & Noble, amelynek nook nevű olvasója Androidot futtat, a Microsoft szerint pedig az operációs rendszer sérti a szabadalmait. Bár könnyű a Microsoftra mutogatni, mint főgonoszra, az igazi problémát az amerikai szabadalmi rendszer jelenti, amely befogadja a tágan értelmezhető, általános szabadalmakat is.

HP-vezetőt csábított az Intel

A Wall Street Journal által megszellőztetett pletykák szerint az Intel állásajánlattal környékezte meg Todd Bradley-t, a HP személyi számítógépes üzletágának vezetőjét, aki elutasította azt. Bradley 2006 óta dolgozik a HP-nál, korábban a Palm elnök-vezérigazgatója volt, ezt megelőzően pedig a Gateway PC-gyártó globális működését irányította. Mark Hurd távozása után sokan azt várták, Bradley veszi át a HP irányítását, de a választás végül a Leo Apothekerre, az SAP korábbi vezetőjére esett. Az iparban azóta téma, hogy Bradley vajon marad-e a HP kötelékében.

Az Intel vezetője, Paul Otellini 5 év múlva nyugdíjba kell menjen és egyelőre nem látszik, ki lehet az utóda - a feltételezések szerint Bradleyből elnök-vezérigazgatót szeretett volna csinálni az Intel, miután a posztra korábban esélyesnek tartott Pat Gelsinger az EMC-hez igazolt, Sean Maloney pedig tavaly márciusban stroke-ot kapott és egészségügyi okok miatt nem dolgozik jelenleg.

Francia bírság a Google-nak

Az adatvédelmi törvények megsértéséért 100 000 eurós büntetést rótt ki a francia hatóság a Google-ra a Street View autók Wi-Fi adatgyűjtése kapcsán. A franciák szerint a Google nem működött együtt eléggé a hatóságokkal és kezdetben el is akarta tussolni az ügyet. Ugyan a Google beismerte és bocsánatot kért az illegális adatgyűjtésért, azonban hosszú ideig nem volt hajlandó átadni az adatgyűjtést végző szoftver forráskódját.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az adatvédelmi hatóság kifogásolta a Google Latitude működését is, a szoftver ugyanis a hatóság szerint nem nyújt elegendő tájékoztatást a felhasználóknak a begyűjtött adatok mennyiségéről és minőségéről, így arról sem, hogy vándorlásaik során a Google a Wi-Fi jeleket gyűjti és azokból adatbázist épít.

Öt éves a Twitter

Tegnap volt öt éve, hogy elindult - akkor még Twttr néven - a népszerű mikroblog-szolgáltatás, a Twitter, ami azóta folyamatosan egyre nagyobb teret hódít, bár a fejlődés soha nem volt egyenletes. A leállások még ma is gyakoriak, bár a legendás Fail Whale egyre kevesebbszer tűnik fel a szolgáltatás nyitóoldalán. A Twitter legfontosabb problémája jelenleg a külső fejlesztőkkel való kapcsolat tisztázása, illetve egy valódi üzleti modell kigondolása - egyik sem tűnik egyszerű feladatnak egy ennyire elterjedt szolgáltatás életében.

Drivergondokkal küzdenek az új MacBook Prók

Az Apple hivatalos terméktámogatási fórumain áradó panaszokból megítélve nem sikerült problémamentesen a grafikus magok közötti váltás megvalósítása az új generációs MacBook Prók esetében. A panaszkodó felhasználók szerint a 15-ös és 17-es, diszkrét videokártyával is rendelkező Macek lefagynak komoly terhelés alatt. Valakinek saját bevallása szerint egy Apple Store összes kiállított gépén sikerült reprodukálnia a problémát, így valószínűleg elterjedt jelenségről beszélhetünk.

A probléma forrása valószínűleg az AMD videochipre való váltás lehet, a processzort intenzíven, de a diszkrét GPU-t nem használó programok gond nélkül futnak. Az Apple-től kiszivárgott információk szerint a a problémát prioritással kezelik, és állítólag nem hardveres, hanem meghajtógondok vannak, a megoldás így hamar megérkezhet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról