Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 21. 17:24

Exkluzív magyar tartalmat mutat az IE9

Magyarországra szabott kommunikációs kampánnyal, egyedi magyar tartalmakkal terjeszti egyhetes böngészőjét a Microsoft. A redmondi cég az Alexandra kiadóval és az egyszervolt.hu-val együttműködésben kínál HTML5-alapú, de csak Internet Explorer 9 alól elérhető könyveket és mesefilmeket.

Online olvasható könyvekkel és ingyen nézhető rajzfilmekkel kezdte meg magyarországi harcát az Internet Explorer 9. A bevezető kampány keretében így külön IE9-re optimalizált oldalt kapott a mese.tv, illetve megnyílt az Alexandra 100 Könyv névre keresztelt aloldala, amelyek a böngésző HMTL5 funkcionalitását hivatottak illusztrálni. A 100 Könyv elsősorban a HTML5 grafikai előnyeire helyezi a hangsúlyt, animált lapozás és halk zene segíti az illúzió megteremtését, míg a mese.tv a HTML5 video címke használatával, Flash-mentes online filmezést tesz lehetővé.

Ugyan a Microsoft a HTML5 felvállalásával a standardokhoz való viszonyát kívánja tisztázni, az említett oldalak kizárólag a redmondi böngészőben jelennek meg, így az általánosan élvezhető, egyre koherensebb internet helyett a zárványosan fejlődő, exkluzív tartalmakra épülő web képét erősítik. A kizárólagosság megteremtésével ugyanakkor a felhasználó arról sem tud meggyőződni, hogy az új böngésző valóban jobb a már piacon lévő társainál.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A kampány része a Sanoma kiadó két, számítástechnikával foglalkozó oldala is, a Microsoft közleménye szerint IE9 alól böngészve "merészen új felhasználói élményt" nyújtanak. Sajnos úgy tűnik, hogy a közleménnyel ellentétben az új oldalak még nem élesedtek, így a tesztüzemmódban lévő oldalakról nem tudunk nyilatkozni. Annyi azonban biztos, hogy a kampányban részt vevő egyik oldal sem törekedett a valóban csak IE9 alól elérhető funkciók kiaknázására, mint az oldalak letűzésén keresztül elérhető egyedi gyorslisták, amelyek az oldalak változatos funkcióihoz engednek gyors hozzáférést. Ez a funkció működik azonban például a Facebook és a Twitter oldalain, így ott érdemes ezeket kipróbálni.

Az Internet Explorer megjelenése nem váltott ki a Firefox 3-hoz hasonló internetes őrületet, míg a Mozilla böngészőjét mintegy 8 millió példányban töltötték le, az IE9 végleges verziójából egy nap alatt mindössze 2,4 millió "fogyott". Ugyan a hosszútávú trendekre ebből még nem lehet következtetni, azt azonban jól mutatja, hogy a Microsoft böngészőjét korántsem övezi olyan rajongás, mint a Firefoxot. Az új böngészőnek itthon sem lesz könnyű dolga, Magyarországon európai összehasonlításban kifejezetten kevesen használják a Microsoft böngészőjét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról