Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 21. 17:24

Exkluzív magyar tartalmat mutat az IE9

Magyarországra szabott kommunikációs kampánnyal, egyedi magyar tartalmakkal terjeszti egyhetes böngészőjét a Microsoft. A redmondi cég az Alexandra kiadóval és az egyszervolt.hu-val együttműködésben kínál HTML5-alapú, de csak Internet Explorer 9 alól elérhető könyveket és mesefilmeket.

Online olvasható könyvekkel és ingyen nézhető rajzfilmekkel kezdte meg magyarországi harcát az Internet Explorer 9. A bevezető kampány keretében így külön IE9-re optimalizált oldalt kapott a mese.tv, illetve megnyílt az Alexandra 100 Könyv névre keresztelt aloldala, amelyek a böngésző HMTL5 funkcionalitását hivatottak illusztrálni. A 100 Könyv elsősorban a HTML5 grafikai előnyeire helyezi a hangsúlyt, animált lapozás és halk zene segíti az illúzió megteremtését, míg a mese.tv a HTML5 video címke használatával, Flash-mentes online filmezést tesz lehetővé.

Ugyan a Microsoft a HTML5 felvállalásával a standardokhoz való viszonyát kívánja tisztázni, az említett oldalak kizárólag a redmondi böngészőben jelennek meg, így az általánosan élvezhető, egyre koherensebb internet helyett a zárványosan fejlődő, exkluzív tartalmakra épülő web képét erősítik. A kizárólagosság megteremtésével ugyanakkor a felhasználó arról sem tud meggyőződni, hogy az új böngésző valóban jobb a már piacon lévő társainál.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kampány része a Sanoma kiadó két, számítástechnikával foglalkozó oldala is, a Microsoft közleménye szerint IE9 alól böngészve "merészen új felhasználói élményt" nyújtanak. Sajnos úgy tűnik, hogy a közleménnyel ellentétben az új oldalak még nem élesedtek, így a tesztüzemmódban lévő oldalakról nem tudunk nyilatkozni. Annyi azonban biztos, hogy a kampányban részt vevő egyik oldal sem törekedett a valóban csak IE9 alól elérhető funkciók kiaknázására, mint az oldalak letűzésén keresztül elérhető egyedi gyorslisták, amelyek az oldalak változatos funkcióihoz engednek gyors hozzáférést. Ez a funkció működik azonban például a Facebook és a Twitter oldalain, így ott érdemes ezeket kipróbálni.

Az Internet Explorer megjelenése nem váltott ki a Firefox 3-hoz hasonló internetes őrületet, míg a Mozilla böngészőjét mintegy 8 millió példányban töltötték le, az IE9 végleges verziójából egy nap alatt mindössze 2,4 millió "fogyott". Ugyan a hosszútávú trendekre ebből még nem lehet következtetni, azt azonban jól mutatja, hogy a Microsoft böngészőjét korántsem övezi olyan rajongás, mint a Firefoxot. Az új böngészőnek itthon sem lesz könnyű dolga, Magyarországon európai összehasonlításban kifejezetten kevesen használják a Microsoft böngészőjét.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.