Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 21. 15:37

Küszöbön a JavaFX 2.0 bétájának megjelenése

A HTML5, a Flash és a Silverlight mellett kevés szó esik a JavaFX-ről, amely a Sun, ma már pedig az Oracle technológiája multimédiás webalkalmazások fejlesztéséhez. A JavaFX 2.0-t az év második felére ígéri a vállalat, tavasszal jöhet belőle a nyilvános béta.

A JavaFX megalkotásával a Sun célja az volt, hogy a világszerte több milliárd kliensen futó Javát   kifinomult audiovizuális képességekkel oltsa be, amelyek lehetővé teszik látványos webalkalmazások létrehozását. A cég reményei szerint a JavaFX új prezentációs rétegével és az olyan képességekkel, mint a PC- és mobilplatformok támogatása, a böngészőfüggetlen, akár offline működés, robusztus biztonsági modell és széleskörű API-támogatás a JavaFX megnyeri magának a webes fejlesztői közösséget, beleértve a nagyvállalati alkalmazásokkal foglalkozókat is.

Jönnek a Java API-k

A JavaFX weboldalán már elérhető, milyen újdonságok kerülnek a platform 2.0 verziójába. A legfontosabb újdonságnak a Java API-k tűnnek, amelyek lehetővé teszik majd a Javában dolgozó fejlesztők számára, hogy anélkül érjék el a JavaFX képességeit, hogy megtanulnának egy scriptnyelvet.A JavaFX API-k a JavaFX Scriptet váltják le, amely a kezdetektől a platform része volt. A platform könyvtárain jelentős változtatásokat hajt végre az Oracle annak érdekében, hogy kihasználják a többszálú végrehajtás lehetőségeit a modern processzorokon. A fejlesztők javítanak a memória- és merevlemezfoglaláson, és gyorsabb indulást is ígérnek..

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Oracle a JavaFX 1.0-val szerzett tapasztalatok alapján teljesen áttervezi a Layout Container API-kat is, hogy megkönnyítse a felhasználói felületek építését. Az új JavaFX az alapoktól újraírt médiastacket is tartalmaz, amely támogatja a teljes képernyő videolejátszást és a hangok rövid késleltetésű lejátszását - ezekre akkor lehet szükség, amikor egy eseményhez valamilyen hangeffekt tartozik. A JavaFX 2.0 emellett lehetővé fogja tenni animációk és hangot időbeli szinkronizálását is.

Hardveres gyorsítás

Grafika terén a legfontosabb változás, hogy a JavaFX 2.0 a Prism projekt révén teljes hardveres gyorsítást kap, amely Windows platformon DirectX-et, más platformokon pedig OpenGL-t használ majd, de továbbra is megtalálható lesz benne egy szoftveres renderer, amelyre akkor lehet szükség, ha a kliens grafikus vezérlőjén nem működik a hardveres gyorsítás. "A JavaFX a lehetőség a Java programozók számára, hogy hozzáférjenek a modern grafikus kártyák nyújtotta lehetőségekhez" - mondta a múlt héten tartott Server Side Java Symposium rendezvényen Adam Messinger, az Oracle Fusion Middleware fejlesztésért felelős vezetője.

A JavaFX 2.0-t egyelőre zárt körben tesztelik a JavaFX partnerprogram tagjai, a hivatalos weboldal szerint még az év első felében jön a nyílt béta, a második félévben pedig megjelenik a végleges változat. Tavaly szeptemberben az Oracle OpenWorld rendezvényen Thomas Kurian fejlesztési igazgató ismertette először, mik a vállalat tervei a Javával és a JavaFX-szel - akkor az hangzott el, hogy a JavaFX 2.0 2011 harmadik negyedévében jelenik meg és nyílt forrásúvá is fogják tenni.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.