Szerző: Koi Tamás

2011. március 17. 09:36

Apró kozmetikai fejlesztések az Opera 11.10-ben

Március első felében gyakorlatilag minden nagyobb böngészőfejlesztő cég frissítette alkalmazását, nincs ezzel másként a norvég Opera Software sem, mely tegnap tette közzé az Opera 11.10 bétáját.

A Barracuda kódnéven futó Opera 11.10 a kurrens, 11.01-es verzióval összehasonlítva meglepő módon elsősorban nem sebességnövekedést ígér, helyette leginkább a kényelmi funkciók fejlesztését, finomhangolását tűzték ki célul a programozók. Az új böngésző emellett a fejlesztői oldalon is tartogat újdonságokat, emellett természetesen néhány hibajavítás és biztonsági rés befoltozása is belefért a kiadásba.

Az Opera 11.10 első és legfontosabb újdonsága, hogy átalakult, illetve jobban személyre szabható lett a weboldalak előnézeti képét megjelenítő gyorshívó panel (Speed Dial). Az új panelen elhelyezett elemek száma mostantól egy zoom-csúszkával is szabályozható, emellett átalakult a Speed Dial felület rögzítési módja: a felhasználók mostantól saját maguk határozhatják meg, mi kerüljön a felületre, de továbbra is rábízhatják magukat az automatikus rendszerre, ilyenkor az Opera a korábban meglátogatott webhelyeket helyezi el a felületre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Barracuda másik fontos változása a Flash-plugin kezelésében, pontosabban annak telepítésében rejlik. Az Opera szerint felesleges a felhasználókat zaklatni az olyan, egyébként gyakran használt kiegészítők telepítési procedúrájával, mint a Flash Player, így a böngésző mostantól magától elvégzi az installációs folyamatot, ha olyan weboldalt nyit meg a netező, ami Flasht igényel, és még nincs telepítve a plugin a gépre.

Az új verzió néhány, a fejlesztők számára fontos újítást is hozott magával, így a 11.10-es béta támogat néhány új CSS3 funkciót, kezeli a Web Open Font Format nyílt webes fontkészletet, illetve a Google WebP képprotokollját. Az új tesztverzió Windows, Mac OS X és Linux platformokra letölthető a http://www.opera.com/browser/next weboldalról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról