Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 16. 11:55

Hatalmas vállalati SSD-k a Seagate-től

Öt teljes háttértároló-családot jelentett be a Seagate, az új termékek között találunk gyors SSD-t, nagy SSD-t, kicsi, de gyors, illetve hatalmas, de lassú merevlemezt. Az igazi újdonságot az MLC-alapú, akár 800 gigabájtos SSD-k jelentik, ilyen típusú és ilyen nagy tárolókkal a gyártó még nem rendelkezett.

A szokásostól eltérően ezúttal nem egy, hanem öt háttértároló-családot jelentett be a Seagate. Az új termékeket az köti össze, hogy a gyártó mindegyiket a vállalati szektorba szánja, így ezek a tárolók szigorúbb specifikációk szerint, az intenzívebb igénybevételt figyelembe véve készülnek.

SSD minden igényre

A Seagate már korábban is rendelkezett flashmemóriás meghajtókkal, az első Pulsar sorozat azonban csak egyes OEM gyártók számára volt elérhető, szélesebb kereskedelmi forgalomban nem jelent meg. Ennek megfelelően a most bemutatott Pulsar.2 család tekinthető a cég első komoly SSD-s próbálkozásának. A Seagate nem is fogta vissza magát, gyakorlatilag minden vállalati felhasználási forgatókönyvre készített meghajtót, különböző teljesítmény, kapacitás és ár mellet.

A Pulsar XT.2 család SLC-alapú SSD-kből áll, amelyek 2.5 hüvelykes foglalatban, natív 6 gigabites SAS csatlakozással érkeznek. Az alkalmazott technológiának megfelelően ezek a tárolók a leggyorsabbak és a legmegbízhatóbbak, a kapacitáshoz viszonyított áruk azonban jelentősen magasabb mint az MLC-alapú termékeké. A Seagate specifikációi szerint a Pulsar XT.2 meghajtók 48 ezer olvasási és 22 ezer írási IO-műveletet képesek végrehajtani másodpercenként, a szekvenciális olvasás maximum 360 MBps, az írás 300 MBps sebességgel történhet.

A Pulsar.2 család is flash memóriachipekre épül, a nagy testvértől eltérően azonban itt MLC alapokon. A kapacitás ennek megfelelően lényegesen nagyobb, a Pulsar XT.2 400 gigabájtos maximális méretével szemben a mezei Pulsarok 100 és 800 gigabájt közötti kapacitással elérhetőek el. A Seagate ezekről a tárolókról nem adott ki valós teljesítményadatokat, annyit azonban lehet tudni, hogy a termékek 2.5 hüvelykes méretben, 6 gigabites SAS és SATA csatolókkal érkeznek. A Pulsar.2 és a Pulsar XT.2 már elérhető az OEM gyártók számára és a gyártó ígérete szerint a kereskedelmi forgalomban is hamarosan megjelennek.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az MLC-alapú tárolóktól félő vállalati vásárlók megnyugtatására a Seagate közölte, hogy a Pulsar.2 sorozat akár napi 10, a teljes kapacitást kitevő újraírást is elvisel a 3 éves tervezett élettartama alatt - kisebb terhelés esetén természetesen a termékek tovább használhatóak. A Seagate bejelentése szerint az összes most bemutatott SSD fejlett hibaészlelő és -javító rendszerrel érkezik, és a használt kontroller a szokásos fáradáskiegyenlítő, szemétgyűjtő és hibakezelő algoritmusokkal is rendelkezik.

Pörögtek még

A gyártó szerint a merevlemezek még mindig sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt és kapacitást kínálnak, mint az SSD-k, így a teljesítményorientált SSD-k mellett megjelent a 2,5 hüvelykes Savvio merevlemezek új generációja is. A 10 ezer és 15 ezer percenkénti fordulattal rendelkező 10K.5 és 15K.3-as családok 900 illetve 300 gigabájtos maximális kapacitással rendelhetőek, a vállalat elsősorban az üzleti kritikus rendszerekbe és gyors, első szintű tárolókba szánja.

A teljesítményt nem, a kapacitást azonban igénylő alkalmazásokhoz megjelent a Constellation ES.2 sorozat legújabb, 3 terabájtos darabja is, amellyel akár négyzetméterenként 1,22 petabájtos tárolósűrűség is elérhető a vállalat szerint. A többi, most bemutatott termékhez hasonlóan a Constellationök is 6 gigabites SAS és SATA csatolókkal érkeznek, kereskedelmi forgalomban pedig a második negyedév során jelennek meg.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.