Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 11. 10:51

Egész doméneket tüntethetük el a Google találataiból

Az egyes domének kizárása funkció a Chrome böngésző kiterjesztéseként már egy ideje elérhető volt, mostantól azonban natív része lesz a kereső felületének. A találatok alatt található "tárolt változat" (cached) és "hasonló" (similar results) linkek után fog megjelenni az új opció.

Folytatódik a Google harca a spamoldalak ellen. Ahogy tegnap a másik fronton, az automatikusan generált email ellen küldött erősítést, ma a keresőtalálatokat szennyező oldalakra mér újabb csapást a keresőóriás. Mint arról beszámoltunk, ez már legalább a harmadik lépés, amellyel a tartalomfarmokat próbálja meg lehetetlenné tenni a Google, az előző kettő az algoritmus átalakításával született meg, a mostani azonban a felhasználó kezébe adja a gyeplőt.

A megvalósítás felhasználói szemszögből triviális: amennyiben be vagyunk lépve, megjelenik az adott domén eltüntetésére vonatkozó link a találatok alatt, az eddig használható tárolt változatra és hasonló találatokra mutató linkek után. A linkre rákattintva az adott doménhez tartozó találatok állandó szűrést kapnak, így amennyiben be vagyunk jelentkezve, semmilyen keresésre nem fog találatot adni onnan a Google. Bizonyos technikai problémák miatt a Google jelezte, hogy sima újratöltéssel a szűrő nem aktiválódik, új keresést kell indítani ehhez.

Google block

A felhasználói fiókban ezzel egyidőben megjelent egy, a blokkolt doménekkel kapcsolatos beállításokat tartalmazó menüpont is - ez amúgy az oldal elején is megjelenik minden alkalommal, amikor szűri a találatokat a Google. Innen lehet kikapcsolni egyed domének szűrését, manuálisan blokkolni egyes oldalakat és szöveges formátumban le is lehet tölteni a listát. A Google megjegyzése szerint egyelőre felső határa van a blokkolt oldalaknak, összesen 500 oldalt lehet tiltólistára tenni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google már a Chrome kiterjesztése által hazaküldött adatokat is végignézte, de a felhasználói döntések nem kaptak szerepet a keresési algoritmus bemeneteként. Ezúttal azonban a szűrt oldalakat folyamatosan figyeli a Google és az információt fel is használja a keresési találatok rendszerezésében.

Kattintásra nagyobb lesz.

Az új funkció ma és holnap élesedik az angol nyelvű Google keresőn, a nemzetközi verziók pedig hamarosan várhatóak. A böngészőkre vonatkozóan is vannak megszorítások, egyelőre 9-esnél frissebb Chrome, 3.5-ösnél frissebb Firefox és legalább Internet Explorer 8 kell hozzá, a többi böngésző támogatása később várható.

a címlapról