Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 11. 12:21

Megérkezett az OpenSUSE 11.4

Megérkezett az openSUSE Linux 11.4, amely elsőként tartalmazza a LibreOffice irodai csomagot és a Firefox 4-et. Egy új projektnek köszönhetően az Arch Linuxhoz, valamint a Gentoohoz hasonló rolling release is varázsolható belőle.

Megjelent a Novell által támogatott, de attól egyre inkább függetlenedni kívánó openSUSE legújabb Linux-disztribúciója. Az openSUSE 11.4 a Linux kernel 2.6.37 verziójára épül, amely elsősorban teljesítmény és stabilitás terén lépett előre, javult a memóriakezelése és a hardvertámogatása - főképp a Broadcom vezeték nélküli vezérlőchipek érdemelnek említést, amelyek számos notebookban és netbookban megtalálhatók. Akik letöltik és feltelepítik az openSUSE 11.4-et, a KDE Plasma 4.6, a GNOME 2.32 vagy az XFCE 4.8 desktopok stabil verziói közül választhatnak, de tesztjelleggel már bekerült a disztribúcióba a GNOME3-ban várható Gnome Shell is. Az LXDE is benne van a választható ablakkezelők listájában, ebből továbbra is a 0.5-ös verziót tartalmazza az openSUSE.

Az ismert és elterjedt Linux-disztribúciók közül az openSUSE 11.4 az első, amely OpenOffice.org helyett már a LibreOffice irodai csomagot tartalmazza. Amint az ismert, az OpenOffice.org fejlesztői közössége tavaly ősszel összekülönbözött a védjegyet birtokló Oracle-lel és megalapította a Document Foundationt, amely forkolta az OpenOffice.org kódját és a szoftveróriástól függetlenül fejleszti tovább. A LibreOffice-nak januárban jelent meg a 3.3 verziója, az openSUSE 11.4-be a LibreOffice 3.3.1 került be. Szintén első az új openSUSE a Firefox 4-gyel, amely jelenleg csak kiadásra jelölt verzióban (RC) érhető el, de még így is bekerülhetett a disztribúcióba, a készítők emellett arra is büszkék, hogy a nyílt forrású Scribus asztali kiadványszerkesztő szoftver Qt 4-re épülő 1.4-es verziója is megtalálható benne.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Fejlesztőknek, adminoknak is tartogat újdonságokat az openSUSE, például a frissített virtualizációs portfólió révén. A disztribúció a Xen 4.02 verzióját tartalmazza, amely már lehetővé teszi a memóriatúlfoglalást (overcommit), valamint helyet kapott benne VMware Workstation/player driver. Bekerült a VirtualBox 4.0.4-es verziója VMDK, VHD és Parallels lemezkép-támogatással, illetve a KVM 0.14 is, amely a Red Hat által fejlesztett SPICE távoli asztal protokoll támogatását hozza el. A csomagban benne vannak a legújabb webszerverek (Apache 2.2.17, lighttpd 1.4.26, ngninx 0.8.54) és a népszerű nyílt forrású adatbázisok (PostgreSQL 9.0.3, MySQL 5,13, MariaDB 5.1, SQLite 3.7.5)

Azok kedvéért, akik szeretnének mindig naprakész, de stabil operációs rendszert használni, az openSUSE tartalmazza a Tumbleweedet. Ez egy olyan "rolling release" szoftverkönyvtár, ahol a disztribúció komponenseinek mindig a legújabb, de stabil verziója érhető el és segítségével az egész operációs rendszer folyamatosan naprakészen, frissen tartható, nem kell megvárni az openSUSE új verzióit. Ezt a megközelítést az Arch és a Gentoo Linux tette népszerűvé a Linux-rajongók körében.

Az openSUSE 11.4 újdonságairól további részletes információ a projekt weboldalán található, ahonnan a disztribúció le is tölthető 32 és 64 bites x86 rendszerekre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról