Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 10. 09:47:00

Véget ért a Windows Vista általános támogatása

Ma véget ért a Windows Vista általános ("mainstream") terméktámogatása, ettől fogva csak a biztonsági réseket foltozza a cég.

Mától csak biztonsági frissítések

A Microsoft egyik legkevésbé kedvelt Windowsának, a Vistának ma véget ért a "mainstream" terméktámogatása, a 2007-ben megjelent operációs rendszerhez mostantól csak a biztonsági frissítések készülnek el, minden más frissítést csak szerződés keretében ad ki az ügyfeleknek a gyártó. A mainstream támogatási periódust követően az extended periódusba lép a support, amely 2017. április 11-ig tart.

A Vista az utóbbi évek egyik legnagyobb fiaskója a Microsoftnál, az operációs rendszer elődjét és utódát is sokkal többen használják. A Gemius Rankings márciusi adatai szerint a magyar netezők körében továbbra is a Windows XP a legnépszerűbb verzió 52 százalék feletti részesedéssel, Windows 7-et már a felmérésben szereplők 39,9 százaléka használ, a Windows Vista részesedése pedig a 4 százalékot sem éri el. Az operációs rendszer elutasítottságát jól mutatja, hogy még megjelenése után, új korában sem tudott 10 százalékos részesedést szerezni, derül ki a Gemius Rankings számaiból.

A vállalat az év elején igazította hozzá a Windows Vista és a Windows 7 otthoni verzióinak támogatási ciklusát a vállalati kiadásokhoz. Korábban a lakossági felhasználásra szánt operációs rendszerek (pl. Starter, Home, Ultimate) 5 éves terméktámogatásban részesültek mindössze, ezt 10 évre terjesztette ki, vagyis a lakossági verziók is ugyanaddig kapnak biztonsági frissítéseket mint a vállalati kiadások (Professionnal, Enterprise). A Windows XP esetében ezt már korábban megtette a cég, 2009-ben hangolta össze a vállalati és lakossági verziók támogatási ciklusát, így az összes Windows XP kiadás 2014-ig kap frissítéseket. A Windows 8 szintén egységesen 10 éves támogatást kap. Amennyiben az operációs rendszer a várakozásoknak megfelelően 2012 második felében bemutatkozik, akkor 2022 második feléig érkeznek hozzá biztonsági frissítések.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Érdemes megjegyezni, hogy a terméktámogatási ciklus nem azonos a kereskedelmi elérhetőséggel, vagyis a régebbi operációs rendszerekhez nyújtott hosszabb támogatás nem jelenti azt, hogy azokat továbbra is forgalmazná a Microsoft. A jelenleg érvényes eljárás szerint egy asztali Windows-verzió bolti forgalmazása két évvel a következő változat érkezése után befejeződik, úgyhogy sem Windows XP, sem Windows Vista nem vásárolható már, a Windows 7-et pedig 2014 második feléig lehet csak kapni - feltéve, hogy a Windows 8 idén ősszel tényleg megjelenik.

Év végén az Office 2007 kerül sorra

Szintén idén ér véget a mainstream terméktámogatása az Office 2007-nek. A nem sokkal a Windows Vista után érkezett irodai csomag október 9-én kerül át a 2017. októberig tartó extended támogatási fázisba, vagyis ősztől csak a sebezhetőségeket foltozza be benne a Microsoft, funkcionális javítások készítését és új képességek beépítését csak a támogatási szerződéssel rendelkező szervezetek várhatják.

a címlapról