Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 9. 12:01

Kapacitásrekord a Samsungtól

Nem a Western Digital és a Hitachi GST összeolvadása volt a hét egyetlen fontos híre a merevlemez-piacon: a Samsung a világon először mutatott be olyan 3,5" diszket, amely tányéronként 1 terabájt adatot képes tárolni

4 terabájtos asztali merevlemezt demózott a hannoveri CeBIT rendezvényen a Samsung - írja a Heise. A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható merevlemezek legnagyobbjai 750 gigabájtos kapacitásúak tányéronként, a koreaiak új meghajtója egy tányéron 1 terabájt adatot tárol.

A Samsung Spinpoint EcoGreen F6 prototípusa percenként 5400-at pörög, 32 megabájt gyorsítótárat és SATA2 interfészt kapott. A vállalat nem árulta el, pontosan mikor kerül piacra az újdonság, csak annyit, hogy a tervek szerint még 2011-ben - egyes pletykák áprilisi bevezetésről szólnak. A bitsűrűség növelése nem csak rekordkapacitású asztali merevlemezek gyártását teszi majd lehetősé a Samsung számára, hanem azt is, hogy 2,5" mobil meghajtóinak méretét csökkentse. Jelenleg ugyan kínál 1 terabájtos, 2,5" merevlemezt a cég, de az 12,5 milliméter magas, ezért nem minden eszközbe építhető be.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A rekordkapacitást - négyzethüvelykenként 630 gigabitet - a Samsung merőleges adatrögzítéssel (perpendicular magnetic recording) érte el. A PMR azon a felfedezésen alapul, hogy ha az adatbitek mágneses orientációja a médiára merőleges, csökkenthető a közöttük levő távolság, mivel a merevlemez működése, az írási és olvasási műveletek közben felszabaduló hő kevésbé teszi mágnesesen instabillá azokat.

Ilyen technológiával dolgozó diszkeket már öt éve lehet kapni és minden gyártó bevezette a használatát, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően sikerül a bitsűrűséget egyre feljebb tornászni. Amikor 2006-ban megjelentek az első PMR diszkek, a gyártók 500 gigabites négyzethüvelykenkénti adatsűrűség elérését célozták meg, de mára ezt sikerült jócskán meghaladni és egyelőre nem hallani olyan híreket az iparból, hogy a közeljövőben drasztikus technológiaváltásra lenne szükség a kapacitás további fokozása érdekében.

A merevlemez-gyártás, mint minden méretgazdaságosságra épülő ipar, a végsőkig ragaszkodik a már bevált, kipróbált technológiákhoz és azokat addig fejlesztik a cégek, amíg fizikai korlátokba nem ütköznek. Ezzel a megközelítéssel biztosíthatják, hogy a korábban felhalmozott tudás mellett a gyártáshoz használt berendezések és kifejlesztett technológiák a legtovább relevánsak maradjanak és az egy termékre jutó költség a legkisebb legyen. A laborokban már az évezred elején kifejlesztettek új eljárásokat, amelyek révén a mai merevlemezeknél jóval nagyobb kapacitású, kisebb és gyorsabb adattárolókat lehet létrehozni, azonban ezek piacra vitele óriási költséggel járna.

a címlapról