Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 7. 14:06

Peking folyamatosan követné a lakosok mobiljait

Minden bekapcsolt mobiltelefon térbeli mozgását követné az új, kínai kormányzat által tervezett rendszer. A cél felmérni a mobilfelhasználók mozgását és ezen keresztül a városlakó polgárok áramlását modellezni. Az adatokat a tömegközlekedés és az infrastruktúra fejlesztésénél használnák.

Minden bekapcsolt mobiltelefon pozícióját követni fogja Pekingben a kormányzat, ezzel mintegy 17 millió ember kerül egyik napról a másikra folyamatos megfigyelés alá. A követési rendszer célja a város vezetése szerint pontosan mérni a város polgárainak mozgását a nap folyamán, az így nyert adatokból pedig a mindennapi dugókkal küszködő város közlekedését javítanák.

Elméletben kiváló

A városi forgalom hatékonyságának növelésére már többször indított programot a pekingi vezetés, tavaly nyáron például 50 ezer családot kérdeztek meg kérdőíves kutatással a mindennapos közlekedési szokásaikról. Úgy tűnik, hogy ez az adatmennyiség sem volt elegendő a város infrastrukturális fejlesztését tervező csapatnak, így most drasztikus megoldást vezetett be a város vezetése: az újabb, meghatározatlan idejű adatgyűjtés folyamán az összes bekapcsolt okostelefont követni fogják a városban, ennek alapján pedig az összes telefonját magával hordó mobiltelefon-előfizető mozgása követhetővé válik.

A Valósidejű Lakoskövető Információs Platform (Information Platform of Realtime Citizen Movement) névre keresztelt projekt elfogadása esetén az adatokat feldolgozó számítógépközpont előre tudná jelezni a kialakuló dugókat, így akár aktív beavatkozással elkerülhető lenne a forgalom ellehetetlenülése.

A fővárosban mindennaposak a dugók

Gyakorlatban problémás

A tervezet rendszer ugyanakkor a kínai kommunista vezetés válasza is lehet az okostelefonok által mobilissá tett politikai szerveződésekre. A közösségi hálózatok maximális cenzúrája sem tudja ugyanis megállítani az ezeken a platformokon pillanatok alatt szerveződő tiltakozó akciókat és gyűléseket - a telefonok beszéd- és adatforgalomának, valamint a telefonok földrajzi pozíciójának összevetésével azonban a vezetés proaktívan meg tudja akadályozni a nem engedélyezett csoportosulásokat, tüntetéseket.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tervezett rendszernek semmi köze a forgalomfigyeléshez - mondta Csen Derong, a pekingi Postás és Telekommunikációs Egyetem vezeték nélküli kommunikációt oktató professzora. A professzor szerint a városlakók napi mozgásáról kiváló minőségű adatok nyerhetőek a kereszteződésekben elhelyezett érzékelők és kamerák segítségével is, a mobiltelefonok követése messze túl megy a szükséges adatgyűjtés határain.

Kínai Nagy Testvér

Derong szerint valójában egy rosszul álcázott egyéni követőrendszerről van szó, amellyel a polgárok mozgása folyamatosan ellenőrizhető és akár arra is alkalmas lehet, hogy megkülönböztesse a békésen vásárolgató tömeget a politikai indíttatásból gyülekezőktől - ez különösen hasznos lehet az arab országokban kirobbant forradalmak gyökeit ismerve. Mind Tunéziában, mind Egyiptomban a rövid idő alatt, szinte spontánul szerveződő kis tiltakozások indították el azt a lavinát, amely később a fennálló rendszer megdöntésében csúcsosodott ki.

A kínai utcákon rengeteg rendőr teljesít szolgálatot, a hatalmas karhatalmi erő pedig kiváló koordinációról tett tanúbizonyságot a múltban. Az egyéni követési rendszer bevezetésével a rendőrség bevetési hatékonysága tovább nőhet a távol-keleti országban, lehetetlenné téve a legkisebb, politikai célú gyülekezést is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.