Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 7. 11:20

Az Android töredezettségét gyógyítja a Google

A Google a régebbi Android-verziókra is elkészítette a Fragment API-t, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazások egyformán jól jelenjenek meg a különféle felbontású és tájolású kijelzőkön.

Az Android 3.0 "Honeycomb" egyik figyelemre méltó újdonsága a Fragment API, amely lehetővé teszi egy szoftver felhasználói interfészének modulokra bontását - ezeket a modulokat a program más és más elrendezésben jelenítheti meg attól függően, hogy az adott készülék mekkora felbontású és milyen tájolású képernyővel rendelkezik. A Fragment API bevezetésével a Google célja, hogy megkönnyítse azoknak a fejlesztőknek a dolgát, akik az alkalmazásaikat okostelefonokra és tabletekre is el szeretnék készíteni.

Mivel az okostelefonok és a tabletek képernyőjének mérete, felbontása és tájolása többnyire eltérő, a fejlesztőknek több verziót is ki kell adniuk a programjaikból ha azt szeretnék, hogy minden eszközön jól nézzen ki. A Fragmet API frappáns megoldás a problémára, azonban csak az Android 3.0-ban jelent meg, ezért a fejlesztők egyelőre vonakodnak használni, mivel jelenleg a Motorola Xoom tablet az egyetlen elérhető készülék a piacon, amelyen az új Android fut.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A visszajelzésekre válaszul a Google úgy döntött, a Fragment API-t elérhetővé teszi a korábbi Android-verziókon is (1.6 vagy frissebb). Ez egyfelől meghozhatja a kedvet a használatához, másfelől pedig az eredetileg honeycombos tabletekre született  alkalmazások a fejlesztés révén megjelenhetnek a korábbi tableteken és okostelefonokon is, amelyeken nem érhető el a legújabb Android - ilyen például a Samsung Galaxy Tab.

Android-verziók elterjedése

Az Android rengeteg fejlesztőt vonz és számos sikeres alkalmazást termelt már ki, de a platform töredezettsége a mai napig problémát jelent. A Google viszonylag friss, február eleji adatai szerint a használatban levő készülékeknek még csak kevesebb mint 1 százalék futtatja a 2.3-as verziót, a legelterjedtebb az Android 2.2, amely az eszközök 57 százalékán fut, illetve az Android 2.1, amely kevesebb mint harmadán. A mai napig vannak mobilok Android 1.6-tal és 1.5-tel is a felhasználóknál.

A fejlesztők számára jó hír, hogy az okostelefonokénál nagyobb felbontású kijelzővel rendelkező androidos tabletek megjelenése és várható elterjedése a Fragment API miatt valószínűleg nem okoz akkora problémát és nem töredezik tovább a platform.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról