Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 3. 09:32

Visszaelőzte a meg sem jelent versenytársait az iPad 2

Fel van adva a lecke az androidos konkurenciának: az Apple bemutatta az iPad 2-t, az új készülék elődjénél erősebb, kisebb és könnyebb lett, de az ára nem változott.

Magyar idő szerint szerda este 7-kor kezdődött az Apple rendezvénye San Franciscóban, ahol meglepetésre a cég vezetését határozatlan időre átadó Steve Jobs mutatta be az iPad 2-t. A tablettel kapcsolatban sok új információ nem hangzott el, mivel a specifikációk már korábban kiszivárogtak.

Kétmagos processzorral

Első ránézésre is látszik, hogy az iPad 2 jóval kisebb mint az elődje. Noha a kijelző maradt a 9,7 hüvelykes, 1024x768 pixel felbontású, LED háttérvilágítású darab, a tablet minden irányban összement néhány millimétert. A legmeglepőbb, hogy az iPad 2 vastagsága mindössze 8,8 milliméter, ami egy okostelefonnak is becsületére válna. Az Apple mérnökei a tömegből is lefaragtak több mint 10 százalékot, az új modell mindössze 600 grammot nyom, a fogyókúra azonban nem érintette az akkumulátoros üzemidőt, Steve Jobs szerint a nagyobb teljesítmény és a kisebb méret ellenére a 25 wattórás lítiumpolimer áramforrásról 10 órát működik a gép.

Az új iPad a hardver területén is továbblépett elődjéhez képest: 1 GHz-es kétmagos A5 processzort kapott, amely az Apple állítása szerint kétszer nagyobb teljesítményű, a grafikus vezérlő pedig kilencszer gyorsabb az A4-be integrált darabnál, ami elsősorban grafikus alkalmazások, játékok futtatásakor jöhet jól, amelyek irányításához már a beépített giroszkópot is lehet használni..Az iPad 2 képét HDMI kimeneten akár tévén is meg lehet tekinteni, igaz az adaptert ehhez külön kell megvásárolni.

Az A5 chipről szokás szerint nem árult el sokat az Apple, de logikus lenne azt feltételezni, hogy a Samsung Exynos 4210 közeli rokona lehet, ugyanúgy, ahogy az A4 a Samsung Hummingbird leszármazottjának tekinthető. Az Exynos 4210 két ARM Cortex-A9 magot tartalmaz, amelyek mellé - a neten elérhető információk szerint - egy ARM Mali-400MP grafikus magot integráltak. Az A5 chipet a jövőben minden bizonnyal megkapja az Apple többi terméke is, vagyis a nyár közepére várható új iPhone, valamint az ősszel esedékes, következő generációs iPod touch, valamint az Apple TV is. Samsung Exynos 4210 van a Samsung új csúcskategóriás okostelefonjában, a Galaxy S II-ben is.

Két kamerával

Az Apple ezzel a húzással hardver tekintetében felzárkózott a legnagyobb versenytársakhoz, a Motorolához és a Samsunghoz, amelyek kétmagos chipeket, zömében NVIDIA Tegra 2-t építenek idén megjelenő tabletjeikbe. Az Apple a vetélytársakhoz hasonlóan két kamerát is épített az iPad 2-be, amelyekkel fényképezni és videózni is lehet (720p 30fps), valamint használhatók FaceTime videohívások lebonyolítására. A cég iOS-re is elkészítette a Photo Booth és iMovie alkalmazásokat, amelyekkel fényképeket és videókat lehet feldolgozni, ezek a megjelenéskor letölthetők lesznek az App Store-ból.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az iPad 2-n gyárilag az iOS 4.3 verziója fut, amely az ígéret szerint gyorsabb JavaScript-motorral ellátott Safarit, FaceTime-támogatást, hotspot-funkcionalitást hoz és ingyen letölthető lesz iPhone 4-re, iPhone 3GS-re, valamint a harmadik és negyedik generációs iPod touchokra. Az iPad 2 talán legérdekesebb újítása nem maga a készülék, hanem a hozzá megvásárolható mágneses tok, amelyet hajtogatva állványként is lehet használni. A tok eltávolítása automatikusan bekapcsolja a tabletet.

Nem lett drágább

Az iPad 2-vel az Apple lényegében visszaelőzte azokat az androidos versenytársait, amelyek még piacra sem dobták saját készülékeiket, például a Motorola Xoomot vagy a Samsung Galaxy 2-t. Hardverben az iPad 2 nem hoz különösebben nagy áttörést, még az is elképzelhető hogy végül gyengébbnek bizonyul a Tegra 2-vel felvértezett ellenfeleknél, de az iOS és a már iPadre optimalizált több tízezer alkalmazás egyértelműen mellette szól.

Ráadásul az Apple tabletjének az ára sem rossz, a fejlesztések ellenére az új iPad nem lett drágább, a 16 gigabájt flash háttértárat és csak Wi-Fi vezérlőt tartalmazó alapváltozat továbbra is 499 euróba, a 64 gigabájtos, 3G-vezérlővel is ellátott kivitel pedig 829 euróba kerül - összehasonlításképp az androidos Motorola Xoom ára kétéves hűségnyilatkozat mellett 599 dollár. Az Egyesült Államokban 2011. március 11-én rajtol az iPad 2, Magyarországra március 25-én érkezik, fekete és fehér színben is kapható lesz. A HWSW értesülései szerint a tabletet mobilszolgáltatók nem fogják értékesíteni, azokat csak az Apple kiemelt viszonteladóinál lehet majd megvásárolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról