Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Szigorítja a Sun minősítések megszerzését az Oracle

Bodnár Ádám, 2011. március 07. 08:56
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Sun Microsystems és az Oracle házassága számos területet érint, beleértve termékeket és szolgáltatásokat. Most a képzések és megszerezhető vizsgák harmonizálása került sorra, augusztustól a magasabb szintű Sun-vizsgákhoz legalább egy hivatalos tanfolyamot is el kell végezni.

2011. augusztus 1-jétől a magasabb szintű Sun-vizsgák megszerzéséhez már kötelező lesz legalább egy hivatalos, oktató által vezetett tantermi vagy online tanfolyam elvégzése. Az Oracle berkein belül az összes Master és egyes Professional vizsgák korábban is tanfolyam elvégzéséhez voltak kötve, a Sun megszerzése után ezt a gyakorlatot most a felvásárolt cég minősítéseire is kiterjesztették, mondta el a HWSW-nek Gere István, az Oracle University oktatási igazgatója.

Az Oracle weboldalán közzétett dokumentum szerint 2011. augusztus 1-jétől az Oracle Solaris 10 System Administrator (Professional), Oracle Solaris 10 Security Administrator (Expert), Java SE 6 Developer (Master), Java EE 5 Enterprise Architect (Master) vizsgákra jelentkezésnek előfeltétele legalább egy releváns tanfolyam elvégzése - a vizsgára jogosító képzések listája szintén megtalálható az Oracle weboldalán. Azok a szakemberek, akik 2011. július 31-ig megszerzik valamelyik szóban forgó vizsgát, még nem kötelezettek a tanfolyamok elvégzésére, bár Gere István szerint a magasabb szintű vizsgákra jelentkezők jellemzően eddig is részt vettek tanfolyamokon.

Az Oracle szakmai előmeneteli gyakorlata négy szintet különböztet meg: Associate, Expert, Professional és Master. A Master az Oracle-nál megszerezhető legmagasabb szintű képesítés, világszerte mindössze néhány száz Master minősítésű szakember dolgozik. Mivel a Master vizsgáknak speciális előfeltételei is vannak, Magyarországon az elmúlt évekig nem is szerveztek ilyeneket, 2009 óta lehet itthon Oracle Master vizsgát tenni, mondta el Gere István.

Az Oracle és a Sun összeolvadása számos területen érintette kedvezőtlenül utóbbi cég ügyfeleit, felhasználóit. Ilyen volt például a hardvertámogatási konstrukciók módosítása, amely során az Oracle a szervereknél, tárolóknál is bevezette a "mindent vagy semmit" elvet: egy ügyfélnek minden gépükre meg kell vásárolniuk a támogatást, vagy egyáltalán nem részesülnek benne. A Sun hardvereknél a support éves költsége az ár 12 százaléka lett. Tavaly ősszel a MySQL támogatási konstrukciók "rendezése" váltott ki nagyobb riadalmat, megszűnt a legolcsóbb support csomag, az árak pedig az adatbázist futtató szerver processzorainak számával skálázódnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.