Szerző: Koi Tamás

2011. március 1. 11:31

Eltűnhet a PlayStation 3 az európai boltokból

Szokatlan fordulatot vett a Sony és az LG közt több fronton is zajló szabadalmi vita: egy bírósági döntés érelmében az európai vámosok múlt héten több tízezer PlayStation 3 konzolt foglaltak le Hollandiában. Ha a bíróság az import tiltását fenntartja, heteken belül elfogyhatnak az európai boltok raktárkészletei.

A Hágai Bíróság döntése értelmében az európai vámosok múlt héten gyakorlatilag egy teljes hajónyi PlayStation 3 szállítmányt lefoglaltak Hollandiában, vagyis abban az elosztó-csomópontban, amely az Egyesült Királyságot és a kontinenst ellátja áruval. A döntés egy szabadalmi vita következménye, mely a konzolokat gyártó Sony és a dél-koreai LG Electronics közt robbant ki hónapokkal ezelőtt. A konzolokat egyelőre tíz napra foglalták le a vámhatóságok, ugyanakkor súlyos következményei lehetnek annak, ha a bíróság tovább is fenntartja az import tiltását.

A Sonynak és közvetlen partnereinek becslések szerint nagyjából két-három hétre elegendő raktárkészlete lehet a kontinensen, a cég hivatalosan meg nem erősített információk szerint hetente körülbelül százezer PlayStation 3-at importál Európába. A mostani tiltás miatt ha ez a mennyiség nem érkezhet meg a raktárakba záros időn belül, a Sony konzolgépei akár már márciusban teljesen eltűnhetnek a kiskereskedők polcairól.


Pár hét, és üresen állhatnak a polcok

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A két ázsiai cég közt zajló szabadalmi vita a Blu-ray szabvány bizonyos komponenseihez köthető. Az LG február elején nem csak a PlayStation 3 európai, hanem az amerikai importjának a tiltását is kérte az illetékes szervektől. A vállalatok közt több szabadalmi vita is zajlik jelenleg, így a Sony például az LG okostelefonok amerikai importjának betiltását igyekszik elérni.

Ezzel együtt aligha valószínű, hogy a PlayStation 3 konzolok importját végleg befagyasztják akár Európában, akár a tengeren túl, ha a bíróság véglegesen az LG javára dönt. Ez esetben alighanem arra kötelezik majd a Sonyt, hogy az eddig eladott játékgépek után visszamenőleg is licencdíjat fizessen az LG-nek - tekintve, hogy PlayStation 3-ból eddig csaknem ötvenmilliót értékesítettek világszerte, mindez súlyos anyagi terhet jelentene a Sonynak.

Az import tiltás kapcsán kerestük a Sony magyarországi képviseletét is, de egyelőre nem tudtunk illetékest elérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról