Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 28. 17:03

Gyorsulnak és nőnek az Intel csúcs SSD-i

A vezető lapkagyártó minden eddiginél gyorsabb, akár másodpercenkénti 500 megabájtos olvasási sebességet is elérő SSD-ket mutatott be. Az 510-es sorozat 120 és 250 gigabájtos méretben, SATA 3 csatlakozással lesz elérhető.

Folytatódik az új SSD-s nevezéktan az Intelnél, a 310-es sorozatú flashmemóriás tárolók után most az 510-es családot mutatta be a vállalat. Míg a kistestvért kis méretre optimalizálták, az új sorozat esetében már semmi nem állt a teljesítmény útjában, így az Intel szerint a 250 gigabájtos verzió jelen pillanatban a világ leggyorsabbja.

Erre a címre valószínűleg érdemes is a termék, a nagyobbik változat 500 MBps olvasási és 315 MBps szekvenciális írási sebessége rekordgyanúsnak tűnik. A termékek kinőtték a SATA 2 szabvány 270 MBps-es gyakorlati sebességhatárát, és már lassan a SATA 3-as 750 MBps-es korlátozását is feszegetni fogják. A SATA 3 felületű SSD-k visszafelé kompatibilisek a SATA mindkét korábbi verziójával, azokon a platformokon használva azonban jelentősen kisebb átviteli sebesség érhető el velük.

intel 510 ssd

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az 510-es termékcsalád két méretben érkezik, 120 és 250 gigabájtos verzióban lesznek elérhetőek a termékek. A high end piacot megcélzó eszközök 34 nanométeres csíkszélességű NAND flash chipekkel készülnek, kapacitástól függően változó mennyiségűvel. Mivel a sávszélesség ebben az esetben a lapkák számával együtt skálázódik, a kisebb kapacitású verzió valamivel lassabb mint a nagy testvér, 450 MBps az írási és 210 MBps az olvasási csúcssebessége.

Az új termékek nagykereskedelmi ára 584 illetve 284 dollár, ami jóval a jelenlegi mainstream X25-M sorozat fölé pozicionálja a meghajtókat. A termékekkel az Intel szoftveres megoldásai is elérhetőek, így a cég (meglehetősen limitált funkciókkal bíró) SSD Toolbox nevű megoldása és a lemezes meghajtóról való költözést segítő Data Migration Software is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról