Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 28. 17:03

Gyorsulnak és nőnek az Intel csúcs SSD-i

A vezető lapkagyártó minden eddiginél gyorsabb, akár másodpercenkénti 500 megabájtos olvasási sebességet is elérő SSD-ket mutatott be. Az 510-es sorozat 120 és 250 gigabájtos méretben, SATA 3 csatlakozással lesz elérhető.

HIRDETÉS

Folytatódik az új SSD-s nevezéktan az Intelnél, a 310-es sorozatú flashmemóriás tárolók után most az 510-es családot mutatta be a vállalat. Míg a kistestvért kis méretre optimalizálták, az új sorozat esetében már semmi nem állt a teljesítmény útjában, így az Intel szerint a 250 gigabájtos verzió jelen pillanatban a világ leggyorsabbja.

Erre a címre valószínűleg érdemes is a termék, a nagyobbik változat 500 MBps olvasási és 315 MBps szekvenciális írási sebessége rekordgyanúsnak tűnik. A termékek kinőtték a SATA 2 szabvány 270 MBps-es gyakorlati sebességhatárát, és már lassan a SATA 3-as 750 MBps-es korlátozását is feszegetni fogják. A SATA 3 felületű SSD-k visszafelé kompatibilisek a SATA mindkét korábbi verziójával, azokon a platformokon használva azonban jelentősen kisebb átviteli sebesség érhető el velük.

intel 510 ssd

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az 510-es termékcsalád két méretben érkezik, 120 és 250 gigabájtos verzióban lesznek elérhetőek a termékek. A high end piacot megcélzó eszközök 34 nanométeres csíkszélességű NAND flash chipekkel készülnek, kapacitástól függően változó mennyiségűvel. Mivel a sávszélesség ebben az esetben a lapkák számával együtt skálázódik, a kisebb kapacitású verzió valamivel lassabb mint a nagy testvér, 450 MBps az írási és 210 MBps az olvasási csúcssebessége.

Az új termékek nagykereskedelmi ára 584 illetve 284 dollár, ami jóval a jelenlegi mainstream X25-M sorozat fölé pozicionálja a meghajtókat. A termékekkel az Intel szoftveres megoldásai is elérhetőek, így a cég (meglehetősen limitált funkciókkal bíró) SSD Toolbox nevű megoldása és a lemezes meghajtóról való költözést segítő Data Migration Software is.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:29

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.