Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Megérkeztek a Sandy Bridge-s MacBoook Prók

Gálffy Csaba, 2011. február 24. 16:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Frissítette a MacBook Pro sorozatot az Apple, immár Sandy Bridge lapkák dolgoznak az alumíniumházakban. A nagy újdonság a "Light Peak" kódnéven fejlesztett, rendkívül gyors Thunderbolt csatlakozó, amelyet most az Apple gépei hoznak el elsőnek. Meglepetés, hogy nincs NVIDIA lapka az új notebookokban.

hirdetés

Bár már napok óta kész tényként lehet kezelni, összességében mégis számos meglepetést tartogatnak az új MacBook Prók. A frissítés apropóját az Intel Sandy Bridge platform adja, az Apple gépei így most a többi versenytárssal egyidőben kapják meg a legfrissebb Intel technológiát. A meglepetést azonban nem ez, hanem egy ettől független Intel-megoldás jelenti: a "Light Peak" néven hosszú ideje fejlesztett és eredetileg 2010 végére ígért új csatlakozó megérkezett.

A Thunderbolt Apple-féle implementációjában 10 gigabites sebességre képes, rézkábelen. Az új csatlakozó nem jelent azonban új protokollt, a Thunderbolt a DisplayPort illetve a PCI Express kivezetése, réz- illetve a későbbi implementációkban optikai kábelen, de a jövőben kompatibilis lesz a SCSI, SATA, USB és FireWire protokolljaival is. Az Intel szerint az új csatlakozó az USB-hez hasonlóan elterjedt lesz, nagy sebessége és visszafelé kompatibilitása miatt képes kiváltani a számítógép összes adatcsatlakozóját. Az Intel rendkívül komolyan gondolja az új standardot, a bevezetés érdekében sokat késleltette az USB 3.0-s standard elfogadását is - az Intel lapkakészleteiben ma sincs integrálva a "kék csatlakozó".

mbp

Másik meglepetés, hogy az új almás gépekben nincs NVIDIA chip, a nagyobb gépek grafikus teljesítményéért AMD chipek gondoskodnak, a zöldek Optimus technológiájához hasonló, röptében kapcsolható megoldás felhasználásával. A grafikusan intenzív alkalmazások bekapcsolják a dedikált gyorsítót, normál esetben azonban az Intel CPU-ra integrált HD 3000-es végzi ezt a feladatot, így a gép sokkal kevesebbet fogyaszt. A legkisebb, 13 hüvelykes Prók azonban nem kapnak AMD-s grafikát, így azokban csak az Intel által nyújtott teljesítmény érhető el.

Jelentős változás, hogy a 17-es és 15-ös MacBook Prók csak négymagos processzorokkal érhetőek el, mindkettőben i7-es processzorok dolgoznak, 2 és 2,2 gigahertzes névleges frekvencián - a processzorok terheléstől függően tudják növelni vagy csökkenteni az órajelet, így szükség esetén rövid ideig 33 százalékkal a névleges sebesség fölött is tudnak dolgozni. A 13 hüvelykes gép 2,3 és 2,7 GHz-es kétmagos processzorokkal érhető el. A gépek mindenike gyárilag 4 gigabájt memóriával érkezik.

Az új MacBook Prók magyarországi árairól egyelőre nincs hír, Amerikában a legolcsóbb, 13 hüvelykes változat 1200 dollárért, a legdrágább 17-es gép pedig 2500 dollárért vásárolható meg - már ma.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.