Szerző: Koi Tamás

2011. február 21. 16:19:00

Gyakorlatilag kizárt, hogy márciusig elkészül a Firefox 4

Egyre nehezebben képzelhető el, hogy a Firefox 4 webböngésző végleges változata még március előtt megjelenik. A Mozilla már a tizenkettedik bétát készíti a böngészőből, de még mindig nem biztos, hogy ennyi elég lesz.

A Firefox 4 fejlesztése lassan véget nem érő történetté válik, a Mozilla fejlesztőinek olyan sokáig kell dolgozniuk a böngésző kódján ahhoz, a megjelenést hátráltató kritikus hibákat elhárítsák. A programnak jelenleg a tizenkettedik bétaváltozata készül, ráadásul annak is már meg kellett volna jelennie - a Mozilla a sokadik átütemezés után legutóbb február végére ígérte a kész kód kiadását, a cégnek már csak egy hete van, hogy rohamtempóban befejezze a régóta várt böngészőt.

Ennél nagyobb probléma lehet, hogy a késve kiadott béta 12-t könnyen lehet, hogy egy tizenharmadik bétaverziónak is követnie kell majd, legalábbis ezt vetítette elő Christian Legnitto, a Firefox kiadási ütemtervét készítő egyik illetékes. Legnitto nyilvános memójában kifejtette, noha a tizenkettedik béta a tervek szerint az utolsó, a Mozilla "fenntartja a jogot" arra, hogy ha a kód állapota ezt megkívánja, egy újabb próbaváltozat is érkezzen a böngészőből.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A Firefox kurrens, tizenegyedik bétája február első hetében - két és fél héttel ezelőtt - jelent meg, azóta nem érkezett publikus béta a fejlesztőktől. Ha a tizenkettedik tesztváltozattal le is zárul a bétaszakasz, a visszajelzések kiértékelése és a kiadásra jelölt változat véglegesítése így is napokig tarthat majd, ráadásul az sem kizárt, hogy utóbbiból is többet kell majd készíteni (a legutóbbi, 3.6-os verzióból kettő, a 3.5-ből három RC, vagyis Release Candidate változat készült).

A böngésző problémás fejlesztési fázisát jól szemlélteti, hogy a Firefox 2.0-ból mindössze két béta és három RC változat készült, a Firefox 3.0-ból pedig öt béta és szintén három kiadásra jelölt változat jelent meg a végleges előtt. Eddig a legtovább ez utóbbi változatra kellett várni: a Firefox 3 első bétája és a végleges verzió megjelenése közt csaknem hét hónap telt el - a Firefox 4 első bétája tavaly júliusban jelent meg.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 23:32

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.