Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 16. 09:20

Felzárkózott a Silverlight mellé a Moonlight

Megjelent a Moonlight 4-es verziójának előzetese, amelyet bárki letölthet és kipróbálhat. A fejlesztők teljesen implementálták a Silverlight 3 képességeit és már a Silverlight 4 egyes funkcióit is megvalósították.

A Moonlight 4 jelentős mérföldkő a szoftver fejlődésének életében, ugyanis a linuxos változat képességek terén felzárkózott a Silverlight 3-hoz, és már a Silverlight 4 egyes funkcióit is megvalósítja. A Novell közleménye szerint Moonlight alatt elérhetők a Silverlight 3 API-k és a Silverlight 4 API-k egy része, beleértve a H.264 videokodeket, a renderelés hardveres gyorsítását, a 3D transzformációkat és a pixel shadereket. Emellett említésre méltó újdonság a jobb memóriakezelés és a Chrome böngésző támogatása, valamint végre Linuxon is lehetőség van a Silverlight alkalmazásokat a böngészőből "kiragadva", önálló asztali alkalmazásként futtatni, de a rendszer többi részétől elzárva, "sandboxban".

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"A csapatunk fáradhatatanul dolgozott, hogy a Moonlightiot felhozza a Silverlight 3 szintjére" -mondta Miguel de Icaza, a Mono projekt vezetője, aki a Novellnél a Moonlight fejlődését is irányítja. "Most, hogy elértük ezt a mérföldkövet, a 4.0 API-kra koncentrálunk." A Microsoft Silverlight 3 még 2009 nyrán jelent meg, a 4-es verzió pedig tavaly tavasszal látott napvilágot. A Microsoft decemberben azt ígérte, 2011 tavaszán megjön a Silverlight 5 bétája, ősszel pedig a végleges verzió is elérhető lesz,  vagyis a Moonlight egy ideig megint két verzióval lesz lemaradva.

A Silverlight 5 egyik fő fejlesztési irányát a még jobb médialejátszás és a hardvertámogatás jelenti,   megjelenik benne a hardveres videogyorsítás, amelynek révén akár egy netbook is képes lesz 1080p videót lejátszani, amennyiben megfelelő GPU-val rendelkezik. Nem csak a videók, hanem a 3D grafikák, animációk gyorsítására is használhatók a grafikus processzorok, a Silverlight 5 ezen a területen is nagyot lép előre. Szintén a videolejátszást érintő fejlesztés a TrickPlay, amely lehetővé teszi egy videó sebességének módosítását (gyorsítás, lassítás) anélkül, hogy a hang magassága megváltozna. A következő Silverlight-verzió már támogatni fogja a távirányítókat is.

Az alkalmazásfejlesztők számára is számos újdonságot tartogat a Silverlight 5, elsősorban az adatkötések és az MVVM (Model-View Viewmodel) területén - fontos újdonságot jelent az adatkötések (data binding) debuggolhatósága, ami gyorsítja a hibakeresést. A Silverlight-alapú üzleti alkalmazások fejlesztői annak örülhetnek, hogy megújult a szövegkezelés, tisztább és élesebb a szövegek renderelése, egyszerűen lehet több oszlopba rendezett szöveget megjeleníteni és objektumokat körbefuttatni - támogatottak az OpenType fontok is. Egy teljesen új PostScript Vector Printing API-t is kapott a platform, amely nagyobb kontrollt ad a nyomtatási feladatok felett.

A Moonlight 4 béta letölthető a Mono projekt weboldaláról, ahol a szoftverről részletes információk is elérhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról