Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A tabletekre várt a mobil üzleti intelligencia

Gálffy Csaba, 2011. február 15. 16:04
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Életre kelnek a táblagépek nagyobb kijelzőjén az üzleti intelligencia megoldások - állítja a Forrester. Sok cég úgy találta, hogy az okostelefonok és PDA-k kis képernyőjére nem volt érdemes BI-klienseket fejleszteni, a táblagépek azonban megtörték a jeget.

hirdetés

A mobil üzletiintelligencia-megoldások adoptálása és érettsége mesze elmarad az egyéb mobilalkalmazásoktól - áll a Forrester kutatásában. Az üzleti szoftverek felhasználási modelljeit követő cég szerint a cégek egyszerűen nem látnak megfelelő üzleti indokot a BI-megoldások mobilissá tételére. A kutatócég által megkérdezett vezetők nem láttak kézzelfogható megtérülést egy ilyen befektetés esetén, az eddig elérhető mobil eszközök pedig egyszerűen nem voltak eléggé nagyok egy sikeres implementációhoz.

A jég azonban megtörni látszik, a tabletek ugyanis pontosan azt a méretkategóriát célozzák, ahol az ilyen szoftverek már működőképesek lehetnek. Az iPad vagy a Samsung Galaxy Tab mérete és kijelzője is alkalmas lehet üzleti felhasználásra - fogalmazza meg a Forrester. Valószínűleg ez a gondolatmenet áll több piaci szereplő lépésének hátterében is: a Samsung és az SAP közösen androidos üzleti intelligencia megoldásokat mutatott be Barcelonában, miközben itthon a MultiSoft demózta a Microsoft Dynamics NAV-hoz készített (szintén androidos) alkalmazását.

A Samsung és a SAP közös fejlesztése, a Mobile Business Intelligence Dashboard minden androidos készülékre elérhető - a két vállalat értelemszerűen a Galaxy S-et és a Tabet emelte ki, de a megoldás nem korlátozódik csak erre a két készülékre. A bejelentés örömére az SAP és a Samsung hosszútávú fejlesztési megállapodást is kötött, így a páros a jövőben további androidos alkalmazásokat tesz le az asztalra. Az SAP azonban nem csak az Androidra koncentrál, a cég pár hónapon belül kiad egy, a SAP és a Sybase technológiákat összefogó teljes fejlesztői platformot is.

A magyarországi MultiSoft hasonló megoldásokon töri a fejét. A rendszerintegrálással és egyedi megoldások kifejlesztésével egyaránt foglalkozó cég a Microsoft Dynamics NAV-hoz készített androidos alkalmazást, amely egyelőre csak demonstrációs célokat szolgál, az ügyfelek igényeinek megfelelően azonban bármikor éledben is bevethető. A MultiSoft megoldása a NAV-rendszerhez a webszolgáltatásokon keresztül kapcsolódik és elérhetővé teszi a legfontosabb funkciókat, mint eszköznyilvántartás, ajánlatadás vagy munkalapok. Az alkalmazás Javában, az Android SDK segítségével készült, az offline működéshez pedig az adatokat képes lokálisan is tárolni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.