Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 14. 12:41

Új Opteronokkal jelentkezett az AMD

Öt új Opteronnal bővítette kínálatát az AMD, a chipek a tavaly tavasszal elrajtolt Magny-Cours magra épülnek, vagyis ezek még nem a 32 nanométeres Bulldozer kódnevű lapkák.

Lassan egy éve mutatkozott be a piacon az Opteron 6000-es sorozat, amely 8 és 12 magos szerverchipekből áll. A kínálatot most 5 modellel bővítette az AMD, köztük két alacsony órajelű, energiatakarékos chippel, illetve egy kimondottan erőteljes SE verzióval. Előbbieket olyan területekre ajánlja a vállalat mint a webszerverek és a virtualizáció, vagyis ahol a párhuzamosság szintje sokkal jobban számít mint a magonkénti teljesítmény.

Az Opteron 6100-as sorozatú chipek két szilíciumszeletet tartalmaznak egy tokban, a 8 és 12 magos processzorok valójában két darab 4 vagy 6 magos lapkából állnak össze. A processzorok magonként 512 kilobájt másodszintű és összesen 12 megabájt harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak. Egy multichip modul összesen négy DDR3 memóriavezérlővel rendelkezik, foglalatonként legfeljebb 8 DIMM modul támogatott. A Magny-Cours chipek ugyanabba a G34 foglalatba illeszkednek, amelybe az év második felében megérkezik a Bulldozer is, vagyis ezeket a szervereket könnyen lehet majd a legújabb generációs processzorokkal bővíteni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kínálatba két nyolcmagos chip került most be, az Opteron 6132HE egy 2,2 GHz-es, mindössze 65 wattos maximális fogyasztású modell, a 6140 már 2,6 GHz-en üzemel, a fogyasztása 80 Watt. A tizenkétmagos változatok sorában az első az 1,8 GHz-es 6166HE, amely visszafogott fogyasztású, 65 wattos darab, emellett megjelent a kínálatban a 2,3 GHz-es 80 wattos Opteron 6176, valamint a 2,5 GHz-es 105 wattos 6180SE - utóbbi a szokásosnál magasabb fogyasztású és teljesítményű darabokat jelöli, amelyeket elsősorban mérnök-tudományos rendszerekbe és más teljesítménykritikus alkalmazásokhoz (pl. adatbázisok) ajánl a cég.

Az AMD tájékoztatása szerint az új Opteronok még ebben a negyedévben megjelennek a nagy szervergyártók, köztük a HP, a Dell, a Cray és az SGI konfigurációiban. A Dell egy új PowerEdge szervert is bejelentett, a C6145 érdekessége, hogy egy 2U kivitelű házban két darab négyfoglalatos szervert, vagyis összesen 8 Opteron processzort tartalmaz, 12 magos kivitelekkel a magszám akár 96 is lehet. A cég mérnökei emellett 12 darab 3,5" vagy 24 datrab 2,5" merevlemez és 10 PCI Express bővítőhely elhelyezéséről is gondoskodtak. A gépet olyan területeken érdemes bevetni, ahol fontos szempont a legnagyobb elérhető teljesítménysűrűség.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról