Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 14. 12:41

Új Opteronokkal jelentkezett az AMD

Öt új Opteronnal bővítette kínálatát az AMD, a chipek a tavaly tavasszal elrajtolt Magny-Cours magra épülnek, vagyis ezek még nem a 32 nanométeres Bulldozer kódnevű lapkák.

HIRDETÉS

Lassan egy éve mutatkozott be a piacon az Opteron 6000-es sorozat, amely 8 és 12 magos szerverchipekből áll. A kínálatot most 5 modellel bővítette az AMD, köztük két alacsony órajelű, energiatakarékos chippel, illetve egy kimondottan erőteljes SE verzióval. Előbbieket olyan területekre ajánlja a vállalat mint a webszerverek és a virtualizáció, vagyis ahol a párhuzamosság szintje sokkal jobban számít mint a magonkénti teljesítmény.

Az Opteron 6100-as sorozatú chipek két szilíciumszeletet tartalmaznak egy tokban, a 8 és 12 magos processzorok valójában két darab 4 vagy 6 magos lapkából állnak össze. A processzorok magonként 512 kilobájt másodszintű és összesen 12 megabájt harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak. Egy multichip modul összesen négy DDR3 memóriavezérlővel rendelkezik, foglalatonként legfeljebb 8 DIMM modul támogatott. A Magny-Cours chipek ugyanabba a G34 foglalatba illeszkednek, amelybe az év második felében megérkezik a Bulldozer is, vagyis ezeket a szervereket könnyen lehet majd a legújabb generációs processzorokkal bővíteni.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A kínálatba két nyolcmagos chip került most be, az Opteron 6132HE egy 2,2 GHz-es, mindössze 65 wattos maximális fogyasztású modell, a 6140 már 2,6 GHz-en üzemel, a fogyasztása 80 Watt. A tizenkétmagos változatok sorában az első az 1,8 GHz-es 6166HE, amely visszafogott fogyasztású, 65 wattos darab, emellett megjelent a kínálatban a 2,3 GHz-es 80 wattos Opteron 6176, valamint a 2,5 GHz-es 105 wattos 6180SE - utóbbi a szokásosnál magasabb fogyasztású és teljesítményű darabokat jelöli, amelyeket elsősorban mérnök-tudományos rendszerekbe és más teljesítménykritikus alkalmazásokhoz (pl. adatbázisok) ajánl a cég.

Az AMD tájékoztatása szerint az új Opteronok még ebben a negyedévben megjelennek a nagy szervergyártók, köztük a HP, a Dell, a Cray és az SGI konfigurációiban. A Dell egy új PowerEdge szervert is bejelentett, a C6145 érdekessége, hogy egy 2U kivitelű házban két darab négyfoglalatos szervert, vagyis összesen 8 Opteron processzort tartalmaz, 12 magos kivitelekkel a magszám akár 96 is lehet. A cég mérnökei emellett 12 darab 3,5" vagy 24 datrab 2,5" merevlemez és 10 PCI Express bővítőhely elhelyezéséről is gondoskodtak. A gépet olyan területeken érdemes bevetni, ahol fontos szempont a legnagyobb elérhető teljesítménysűrűség.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 05:07

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.