Szerző: Koi Tamás

2011. február 17. 14:54

BlackBerry Torch - nem kislányoknak való

A Research in Motion nem tartozik a folyton megújuló, évenként valami gyökeresen újat mutató technológiai multik közé. A cég gyakorlatilag az első BlackBerryk megjelenése óta ugyanazt az utat járja, a BlackBerry 9800, vagyis a Torch tavalyi megjelenésével azonban új fejezet kezdődött.

A kanadai gyártó valójában már 2008-ban megpróbált új utakra lépni a felemás sikert aratott BlackBerry Stormmal, mely az érintőkijelzős telefonok bummja idején nem tudott elegendő figyelmet kivívni magának, akárcsak utódja, a több ponton továbbfejlesztett, de még mindig nehezen értelmezhető Storm 2. A RIM végül 2010-ben bejelentette, hogy mind a szoftvert, mind a hardvert tekintve megújítja a platformot, és érkezik a BlackBerry OS6, valamint a BlackBerry 9800, vagyis a Torch.

Bevált recept, új fűszerekkel

A Torch filozófiájával a RIM egy jól bevált recepthez nyúlt, vagyis meghagyta azt, amiben eddig is kiváló volt (fizikai QWERTY-klaviatúra), és hozzátett valamit, amivel az újonnan érkező interfész kezelését ügyesen összedrótozta (érintőkijelző). A két komponens vegyítése révén létrejött a gyártó első QWERTY-s csúszkája, mely tavaly augusztusban jelent meg Észak-Amerikában, ám csak most, nagyjából fél évvel a tengerentúli premier után érkezett meg hazánkba.

Hogy mégis mi lehet az oka annak, hogy egy BlackBerryre még egy iPhone-nál is tovább kell várniuk a magyaroknak, arról jelen keretek közt nincs értelme lamentálni, alighanem megérne egy külön cikket a téma. Mindenesetre a BlackBerry Torch végre itt van a kezünkben, és még mindig nagyon modern, nagyon elegáns és nagyon "férfias" telefon. Sőt, a megjelenése óta készült szoftverkiadásoknak köszönhetően jobb is, mint valaha.

A Torchot nagyjából a hazai premier óta, két hete nyúzzuk folyamatosan, a T-Mobile hálózatán használt telefonhoz természetesen ezúttal is elengedhetetlen a BlackBerry Internet Services (BIS) előfizetés, enélkül a készülék jelentősen veszít az értékéből, amit lehet ugyan negatívumként felfogni, meggyőződésünk szerint azonban ez marketingeszközökkel jól korrigálható lenne. A hazai operátorok jelenlegi tarifaszerkezete mindenesetre egyáltalán nem kedvez az értékesítésnek, nem csoda, hogy elvétve látni az utcán az emberek kezében BlackBerryket.

A RIM új csúcsmodellje ahhoz képest, hogy a T-Mobile kínálatának egyik legdrágább darabja, meglehetősen visszafogott csomagolásban érkezik. A gyártó az évek során egyre több tartozékot hagyott ki a dobozokból, így például a Torch csomagolásából hiányzik a BlackBerryk egyik legegyedibb tartozéka, az aktív bőrtok, az pedig már kifejezetten vicces, hogy mindössze egy tízcentis USB-s szinkronkábelre futotta a RIM-nek egy több mint százezer forintot érő telefon mellé.

Elegáns különc

Maga a telefon ettől függetlenül gyönyörű, mind férfi, mind pedig - a megkérdezett szűk csoport visszajelzései szerint - női szemmel. A Torch itthon csak a legelegánsabb, fekete-króm színben kapható, ráadásul ehhez az eleganciához hibátlan összeszerelés és mechanika társul. Apropó mechanika: a Torch a mai full touch dömping idején igazi üdítő színfolt a szétcsúsztatható koncepcióval, ráadásul a telefon nem tájkép, hanem portrémódban nyílik, ezzel még egyedibb színt visz a külsőre ma már gyakorlatilag szinte teljesen egy kaptafára készülő okostelefonok palettájára.

A készülék összecsukva nagyjából akkora, mint egy QWERTY-s BlackBerry Bold 9700, a 3,2 hüvelykes kijelző alatti kezelőszervek pedig ismerősek az újabb BlackBerrykről, más kérdés, hogy az érintőkijelző mellett a QWERTY-s modelleken nélkülözhetetlen optikai trackpadnek jóval kevesebb szerep jut. A mobil három oldalára összesen öt további nyomógombot raktak, a bal oldalsó egyharmadnál található a microUSB-aljzat - ez az egyetlen pont, ahol bele tudunk kötni a Torch dizájnjába, ugyanis ha be van ide dugva a kábel, sokkal kényelmetlenebbé válik a klaviatúra használata, illetve sokkal nehezebb fogást találni a telefonon.

A QWERTY (pontosabban QWERTZ) gombsor a mechanika nyitása után tárul elénk. A mobil  egy ujjal is könnyen szétnyitható, a gumírozott, érdes hátlap révén nem akar kirepülni a kezünkből a mozdulatra. A fizikai gombsor a BlackBerry 9700 öröksége (méretét tekintve annál valamivel kisebb), más kérdés, hogy tapasztalataink szerint a Boldokon sokkal könnyebb gépelni, mint a Torchon. Ennek alapvetően két oka van: egyrészt a billentyűzet pereme kicsit útban van, másrészt a szétnyitott telefon túl vékony, és a súlyeloszlása sem ideális, legalábbis néha az volt az érzésünk gépelés közben, hogy ki akar billenni a kezünkből. Az ékezetes karakterek bevitele a fizikai gombsorral nem egy síkban található trackpad miatt pedig sokkal nehezebb mint a csak QWERTY-s BlackBerryken.

Ó, te szépséges OS6!

A Torch eddig a pontig akár visszalépést is jelenthetne a korábbi QWERTY-s modellekhez képest, csakhogy a telefon bekapcsolása után betöltődik az OS6 megújult interfésze, amiről első ránézésre látszik, hogy érintőkijelzőkre optimalizálták (jóllehet azóta már a Bold és Curve modellekre is elérhető). A felület jól ötvözi a BlackBerryk menüjének egyszerűségét a megújulást jelentő, dizájnos elemekkel, összességében pedig egy intuitív, teljesen egyedi, és szerintünk jól működő interfészt kölcsönözve a legújabb BlackBerrynek.


Ilyen volt...


...ilyen lett

Az egyik legfontosabb változás, hogy az OS6 esetében az ikonok, illetve a programok többféle panel alá rendeződnek, illetve sorolhatók be, ezek közt a kijelző lapozásával válthatunk, mint sok más érintőkijelzős készüléknél. A telefon külön panelen gyűjti a leggyakrabban használt programokat, az általunk kiválasztott, kedvencként megjelölt komponenseket, vagy éppen a médiatartalmak kezelésére való alkalmazásokat. Az ikonsor magassága tetszőlegesen változtatható, vagy akár teljesen el is rejthető.


Ilyen volt...


...ilyen lett

A menük mélyére ásva is jelentősen átalakított, de legalábbis dizájnosabb felület fogad, a korábbi, unalmas karakteres menüpontok ikonokat kaptak. Jóllehet a menüstruktúra továbbra sem tartozik a legjobban áttekinthetők közé, de rövid nyomogatás után megszokható és hamar kiderül, hogy valójában minden a helyén van. Az OS6 újdonsága az univerzális keresés, mely azonnal akcióba lép, ha elkezdünk begépelni valamit a klaviatúrán - a keresési célokat mi választhatjuk ki egy meglehetősen bőséges listából, így például ha valamelyik ismerősünknek a nevét beírjuk, a névjegyén túl választásunk alapján kilistázza nekünk a tőle kapott e-maileket, a Facebook- vagy Twitter-bejegyzéseit, vagy éppen az internetes jelenlétét (Google keresés).

Az OS6-nak emellett még számtalan hasznos és kevésbé hasznos újítása van, így a minden területre kiterjedő dizájnváltás mellett továbbfejlődött az üzenetkezelő alkalmazás is, amiben már lehet a beérkező e-maileket a tárgymező egyezése alapján csoportosítani, így az egy személlyel folytatott levélváltások, vagy a levelezőlistás, kiterjedt beszélgetések egy sort foglalnak csak el az üzenetnézetben (szakszóval élve threadelve lesznek), ahelyett, hogy elárasztanák a postaládát. A BlackBerryk ezt a funkciót korábban csak a Gmail postafiókokkal ismerték, a Gmail plugin révén.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Szintén újdonságként érkezik az új operációs rendszerrel a Social Feeds, mellyel közösségi jelenlétünket koordinálhatjuk, illetve ismerőseink aktivitását tekinthetjük át. A kliens egy felületen jeleníti meg az ismerősök, barátok Twitter-bejegyzéseit, vagy a chatprogramokban hozzánk intézett mondandójukat, továbbá RSS-olvasóként is működik. A gyári szoftverválaszték egyébként teljes mértékben támogatja a közösségi jelenlétet: a Torchon a hazánkban gyakorlatilag alig használt, de Nyugat-Európában és az USA-ban népszerű BlackBerry Messengeren kívül ott van a Gtalk, az MSN, az AOL és a Yahoo chatlkliense, valamint egy Facebook- és egy Twitter-alkalmazás is - mindegyik szervesen integrálva az üzenetkezelő rendszerbe.

Az említett üzenetkezelő rendszer jelenti egyébiránt a BlackBerryk esszenciáját, a BIS-sel kiegészítve ez a felület olyan erős párost alakít, ami - ezen a téren legalábbis - még mindig a konkurencia felé emeli a Torchot. A beérkezett jelzések, e-mailek, üzenetek kezelése teljesen magától értetődő, mindehhez ráadásul sikerült egy egyszerű, de mégis jól eltalált érintőkijelzős kezelőfelületet alkotnia a RIM-nek.

Berozsdásodott reflexek

Ha már az érintőkijelzőnél tartunk, érdemes szót ejteni a kapacitív kijelző, illetve úgy általában a rendszer érzékenységéről, melyen egy érintőkijelzős használatra kihegyezett telefonnál bizony sok múlhat. A Torch kijelzőjét és a felület válaszidejét a megjelenésekor több kritika is érte, egyrészt a 360x480 pixeles felbontás, másrészt az olykor kissé akadozó mozgások, áttűnések miatt. Utóbbin a premier óta eltelt idő alatt sokat javított a RIM, bár a 624 MHz-es Marvell PXA940-es CPU-nak nyilvánvalóan végesek a képességei, ráadásul a készülékben grafikus gyorsító sincs, vagyis ezen a téren valószínűleg mindig is lesznek hiányosságai a Torchnak. A kijelző felbontását szoftverfrissítéssel nem lehet növelni, de mi a 3,2 hüvelykes képátló mellett nem találtunk kivetnivalót a képminőség és felbontás kapcsán, bár tény, hogy a mai modern okostelefonok ennél lényegesen jobb felbontást produkálnak.

BlackBerry 9800 Technikai adatok

CPU: Marvell PXA940 - 624 MHz
Memória: 512 MB RAM, 512 MB ROM (alkalmazásoknak), 8 GB háttértár
Kijelző: 3,2 hüvelyk, 360x480 pixel, kapacitív
Kommunikáció: HSDPA, HSUPA modem, 802.11b/g/n WLAN
Kamera: 5 megapixel, autófokusz, LED-vakuval, 480p videófelvétel
Egyéb: aGPS (BlackBerry Maps 6.0), Bluetooth 2.1, vízszintérzékelő
Méretek, tömeg: 111 x 62 x 14.6 mm, 164 g

Egyszer kellett szembenéznünk a két hét alatt a kezelőfelületet érintő problémával: a telefon pár nap használat után érezhetően lelassult, pedig bőven volt még szabad memória. A legújabb, 6.0.0.448-as verziószámot viselő rendszerszoftver telepítése után ez a probléma nem jelentkezett többet, bár nem tudnánk megmondani, hogy egyedi jelenségről volt-e szó (például egy alkalmazás megmakacsolta magát), vagy a gyári szoftver hibájáról.

A multitouch gesztusokat is ismerő érintőkijelző egyébként a böngésző kezelésekor jön kifejezetten jól: a BlackBerry OS6 megújult, immár WebKit-alapú böngészője az egyik legüdítőbb változása az új operációs rendszernek. A korábbi BlackBerry platformok nehézkesen kezelhető és lassú böngészője villámgyors, és a legtöbb webes szabvánnyal tökéletesen megbirkózó utódot kapott (bár Flash-támogatás azért még nincs benne), az oldalak ennek köszönhetően megfelelő adathálózat (3G, vagy 802.11b/g/n-kompatibilis WLAN) esetén gyorsan és pontosan töltődnek be, a zoomolás, a görgetés és a tájolásváltás sebessége pedig el tudja feledtetni, hogy a Torchban csak egy 600 MHz-es CPU dolgozik.

A gesztusok jól használhatók a médiatartalmak, így elsősorban a fotók kezeléséhez is, a zoomolás itt is végezhető két ujjal, a képek, videók, zeneszámok közt pedig szokás szerint lehet lapozgatni minden irányban. Az 5 megapxieles autófókuszos kamera is kezd felnőni a feladathoz, legalábbis normál fényviszonyok mellett. A tartalmak tárolására  összesen 8 gigabájtnyi memória áll rendelkezésre, ebből 4 a Torch saját flashmemóriájából, 4 pedig egy microSD formátumú memóriakártyájából tevődik össze (az alkalmazásokat itt nem lehet tárolni, csak a külön, 512 megabájt méretű alkalmazásmemóriában). A telefonhoz kapott headset minősége átlagos, ugyanakkor bosszantó, hogy a RIM még mindig nem tudta megoldani azt, hogy ha zenehallgatás közben befut egy hívás, akkor a csengőhang a hedseten keresztül szólaljon meg -  ha hívásunk van, úgy értesülünk róla, hogy elnémul a zene.

Az érintőkijelzős okostelefonoknál többnyire kritikus pont a két akkufeltöltés közt eltelt idő. Szerencsére a Torch jól takarékoskodik az energiával, így a Boldokhoz képest nagyobb kijelző, és kisebb akkumulátor ellenére két napon keresztül is elmegy egy töltéssel, ráadásul az akkumulátor tapasztalataink szerint hamar, nagyjából egy óra alatt fel is tölt. Intenzívebb használat esetén ez a rendelkezésre állási idő valamelyest lerövidülhet, de az energiatakarékossági beállítások (kijelző fényereje, háttérvilágítás időzítés) szabályozásával, valamint Wi-Fi hotspotok sűrű használatával jól kompenzálható a kis akkumulátorból eredő hátrány.

Egyensúlyozó művész

A BlackBerry Torch a közel kéthetes használat után leginkább továbbra is megbízható munkaeszköznek tűnik, miközben az OS6-tal a RIM jól mozdult a kommerszebb piacok felé. A Stormok kudarca talán éppen annak köszönhető, hogy a régebbi operációs rendszerekkel az érintőkijelzős modell nem tűnt olyan vonzó választásnak a nagyobb tömegek számára, az üzleti szféra pedig a QWERTY-gombsor hiányát nem tudta megbocsátani.

A Torch valahol a Bold és a Sorm sorozatok közt egyensúlyozik, mégpedig a visszajelzések és forgalom alapján meglehetősen sikeresen: Bár a BlackBerry 9800 továbbra is egy konzervatívabb irányvonalat követő okostelefon, olyan területeken is sokat tudott hozni vele a RIM, ahol eddig hagyományosan a mezőny sereghajtói közé tartozott (böngészés, multimédiás tartalmak kezelése, interfész-dizájn). Kérdés, hogy időben tette-e mindezt.

A mobil a hazai szolgáltatók közül jelenleg kizárólag a T-Mobil-nál kapható, információink szerint azonban rövidesen a Vodafone kínálatába is bekerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról