Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 11. 09:28

Megjelent a syslog-ng 4.0

Megjelent a BalaBit által fejlesztett naplózószerver, a syslog-ng Premium Edition 4.0 verziója.

A syslog-ng 4.0 fejlesztésének fókuszában a megbízhatóság növelése és a teljesítmény fokozása állt, emellett bővült a támogatott platformok száma is, amely már meghaladja a negyvenet. A legfrissebb kiadás egy hosszú távon támogatott verzió, amely nem csupán a korábbi kisebb frissítések fejlesztéseit, hanem új termékfunkciókat és hibajavításokat is tartalmaz.

A syslog-ng PE 4.0 főbb újdonságai közül érdemes kiemelni a plain text és titkosított naplófájlok gyorsabb írását - a vállalat szerint a syslog-ng teljesítménye másodpercenként 150 ezer üzenetre emelkedett. A logstore állományok titkosítására DES, 3DES, RC4, SEED, RC2, Blowfish, CAST5, RC5, AES, CAMELLIA algoritmusok használhatók A megbízhatóságot olyan fejlesztésekkel növelte a BalaBit mint a Cisco IOS kiterjesztett időbélyegének támogatása (beleértve a sorszámokat és NTP szinkronizálási mutatókat), valamint a kliensoldali failover bevezetése, amellyel az üzenetvesztések kockázata csökkenthető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A syslog-ng által támogatott rendszerplatformok száma már 40 fölött jár, a 4.0 verzió már működik AIX 6.1, FreeBSD 7.1 és 8.0, Red Hat Enterprise Linux 6, SUSE Linux Enterprise Server 11, valamint SPARC64 Solaris környezetben is.

A syslog-ng kváziszabvánnyá vált az informatikai, távközlési és pénzügyi szektorban, a szoftvert használó szervezetek száma meghaladja a 650 ezret a BalaBit szerint. "Az új termékverzió egy magasabb szintre emeli a nagyvállalati naplózást, bizonyítva ezzel a 13 éves technológia vezető szerepét a naplózó szerverek piacán" -  mondta el Scheidler Balázs, a BalaBit ügyvezető igazgatója.

A syslog-ng továbbra is elérhető nyílt forrású szoftverként is, LGPL licenc alatt, az a verzió néhány hónap múlva frissül, de üzeneteket merevlemezre pufferelni, az üzeneteket titkosított fájlokban tárolni, tetszőleges nevű fájlokból az üzeneteket kiolvasni, illetve a Windows illetve IBM System i operációs rendszereken is naplózni csak a Professional Edition képes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról