Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 10. 15:49

Az erős verseny miatt csökkent a Cisco profitja

Csökkenő profitról és bevételről számolt be a Cisco a negyedéves jelentésében. A kilátások a következő két negyedévre jók, középtávon azonban az amerikai kormányzati vásárlások elmaradására számít a cég. A részvények több mint 10 százalékot estek a hírek hatására.

A Cisco negyedéves jelentésében 18 százalékos profitcsökkenésről és a piaci verseny jelentős erősödéséről számolt be. A kaliforniai vállalat bevétele az utolsó három hónapban 1,5 milliárd dollárra esett, szemben a 2009-2010-es hasonló periódus 1,9 milliárdos értékével. A január 29-én zárult három hónapban nőtt a bevétel, 9,8 milliárdról 10,4 milliárd dollárra, a következő negyedévre azonban akár 6 százalék, a rákövetkezőre pedig 11 százalék is lehet a növekedés a cég jóslatai szerint.

A gyengélkedés elsősorban a switch-üzletág rossz teljesítményének tudható be, a hálózati kapcsolókból származó bevételek 7 százalékkal estek egy év alatt - ez pedig a Cisco legfontosabb üzletága, a bevételek mintegy harmadát a hálózati kapcsolók adják. A vállalat a bejelentés követő elemzői konferenciahíváson azt is elmondta, hogy a szokottnál sokkal erősebb versennyel néz szembe a piacon és kénytelen volt bevezetni alacsonyabb árú termékeket is, amelyek rontják profittermelő képességét - a bruttó eredményhányad egy év alatt 3,2 százalékponttal 62,4 százalékra csökkent.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

További rossz hír, hogy a Cisco szerint a költségvetési források el fognak apadni az év során, mind az önkormányzati, mind az állami, mind a szövetségi megrendelések befagyására számítani lehet a  a következő néhány negyedévben. A versenyszektor ugyanakkor gőzerővel nekifogott lecserélni a hálózati infrastruktúrát, a vállalati megrendelések pedig jelentősen nőni fognak a közeljövőben - a negyedév során például már több mint 20 százalékkal növekedtek a privát szektor által leadott megrendelések.

A Cisco pénzügyi eredményei szöges ellentétben állnak a többi, hasonló méretű vállalat által az utóbbi hetekben bemutatott számokkal. A Juniper Networks például 26 százalékkal tudta növelni eladásait, de az EMC és az IBM is rekordbevételről és profitról számolt be legutóbb. Brian Modoff, a Deutsche Bank elemzője ezért teszi fel a kérdést: "Miért nem nő a Cisco úgy, mint a hasonló gyártók? Képes lesz-e a cég jó tempóban növekedni, mérete ellenére is?" Valószínűleg ez a kérdés motoszkált a befektetők fejében is, a pénzügyi eredmények hírére ugyanis a Cisco papírjai meredeken esni kezdtek, a tőzsdén kívüli kereskedésben a részvények értéke már több mint tíz százalékot esett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról