:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 10. 09:55

Elkészült a Windows 7 első szervizcsomagja

A lakossági felhasználók számára nem, a vállalatoknál nagy virtualizált környezeteket üzemeltető rendszergazdák számára azonban tartogat fontos újdonságokat a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 első szervizcsomagja.

Elkészült kurrens asztali és szerver operációs rendszerének első szervizcsomagjával a Microsoft. A Windows 7 SP1-et és a Windows Server 2008 R2 SP1-et február 16-án kapják meg a mennyiségi licencvásárló ügyfelek, valamint az MSDN- és TechNet-előfizetők. A nagyközönség számára február 22. lesz a nagy nap, ekkor kerülnek fel a javítócsomagok a Windows Update-re és a megrendelt szervereket is ezzel szállítják.

Dynamic Memory és RemoteFX

Az újdonságok listája viszonylag rövid, még a Windows Server 2008 R2 esetében is. Ahogy azt már korábban megírtuk, a legújabb asztali Windows javítócsomagjában nem lesznek új képességek, csak az eddig kiadott hibajavításokat fogja össze a Microsoft, emellett felkészítik az együttműködésre a Windows Server 2008 R2 SP1-ben bemutatkozó távoli asztal technológiával, a RemoteFX-szel, amely lehetővé teszi, hogy a virtualizált desktop vagy távoli asztal előtt ülő felhasználók ugyanúgy tudják használni az operációs rendszer grafikus képességeit mintha az a saját gépükön futna.

A VDI környezetek egyik legnagyobb hátránya, hogy egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan alkalmasak multimédiás felhasználásra, például videolejátszásra vagy 3D alkalmazások futtatására. Ezen segít a RemoteFX, amely (megfelelően gyors hálózat mellett) ugyanúgy elérhetővé teszi a 3D-gyorsítást, az Aero Glass felületet, a Flash és Silverlight tartalmakat és a teljes képernyős videókat a távoli szerveren virtualizált Windows 7 klienseken, mintha az asztali környezet helyben futna. A szerveroldali renderelés gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy a felhasználó akkor is teljes értékű grafikus képességeket vehessen igénybe, ha a nála levő hardver (pl. vékony kliens) nem képes erre. A RemoteFX működéséhez persze nagyobb sávszélesség szükséges, de egy nagyvállalatnál kiépített, gigabites (vagy a közeljövőben ennél gyorsabb) LAN már elég - a technológia számos tömörítési eljárást is tartalmaz a szükséges sávszélesség csökkentése érdekében.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Windows Server 2008 R2 SP1 az operációs rendszer virtualizációs képességeit is javítja, a Hyper-V virtualizációs köztesréteg a Dynamic Memory nevű fejlesztés révén lehetővé teszi a rendszergazdák számára az egyes virtuális gépek számára dedikált memória méretének növelését vagy akár csökkentését is. Elég megadni, hogy mennyi legyen a minimális memória virtuális gépenként, a vendég operációs rendszerek pedig a rendelkezésre álló memóriaterületet automatikusan, igényeik szerint használják fel - az egyes vendégek felhasználható memória mérete maximalizálható is. A Microsoft szerint a Hyper-V felhasználói által leginkább kért funkciók közé tartozik a Dynamic Memory.

A VDI a cél

A Windows 7 és a Server 2008 R2 fejlesztései a virtuális desktop infrsastruktúrák felé mutatnak - a Dynamic Memory például nagyszerű lehetőség az üzemeltetők számára, hogy sűrítsék virtuális gépeiket és ezáltal csökkentsék a költségeket. A redmondiak szerint az új képességnek köszönhetően akár 40 százalékkal is növelhető az egy fizikai gépen futó virtuális Windows 7 gépek száma anélkül, hogy a VM-ek konfigurációjához hozzá kellene nyúlni vagy ki kellene kapcsolni az Address Space Layout Randomization biztonsági funkciót (amit a VMware ilyenkor javasol).

A VDI-telepítésekkel kapcsolatos hír még, hogy a Microsoft bejelentette a Windows 7 egy új verzióját, a Windows Thin PC-t (WinTPC), amely még az első negyedévben megjelenik és mennyiségi licencvásárlók számára lesz elérhető. A Windows ThinPC egy "kis igényű" Windows 7 verzió, amivel a felhasználók a régi PC-iket vékonykliensekké alakíthatják - hogy aztán egy virtualizált desktop infrastruktúra részei lehessenek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.