Szerző: Dojcsák Dániel

2011. február 9. 14:59

Itt az új Adobe Flash Player

Az Adobe kiadta a Flash Player legújabb, 10.2-es verzióját Windows, Mac és Linux platformra. A finomítások mellett a legnagyobb újítás a Stage Video funkció, ami egy teljesen hardveres gyorsítással működő platform- és böngészőfüggetlen video pipeline.

Olyan apróságokkal is kedveskedik az Adobe Flash 10.2, mint az egyedi egérkurzor használatának lehetősége, a többmonitoros teljes képernyős nézet támogatása, az Internet Explorer 9 hardveres render támogatása, vagy épp a továbbfejlesztett subpixel renderelés, ami az apró betűk jobb olvashatóságát szolgálja.

A hivatalos Adobe-blogban megjelent bejegyzés romantikusan emlékszik vissza a Flash 2002-es indulására, amikor az akkor internetre kapcsolt számítógépek 90 százalékára az új platform elhozta a webes videó lehetőségét. Három évvel ezelőtt pedig bemutatkozott a H.264 kodek a Flash-ben, ami a korábbi gyatra minőségű videók helyett akár HD-felvételek beágyazását, lejátszását is lehetővé tette. Az Adobe büszkén meséli, hogy segített megteremteni egy szebb és mozgalmasabb webet, s a mostani verzióváltást is egyfajta mérföldkőként éli meg.

Stage Video

A Stage Video révén a webes HD videók az ígéret szerint még simábban futnak majd, hatékonyabb lesz a lejátszás, de a képminőség is tovább javulhat. A teljes hardveres gyorsítás előnye, hogy egy átlagos windowsos vagy Mac gépen egy 1080p felbontású HD videó alig 1-15 százaléknyi processzorterhelés mellett lesz lejátszható, azaz gyengébb gépeken is megjelenhetnek majd a legnagyobb felbontások, illetve az átlagos vagy annál jobb gépek még jobb minőségben szivattyúzhatják a felhasználók elé az online videós tartalmakat. Gyakorlatilag szinte bármelyik PC, netbook, notebook képessé vált arra, hogy böngészőn keresztül streamelt Full HD tartalmakat jelenítsen meg, attól függetlenül, hogy milyen operációs rendszert és milyen böngészőt futtat.

Azt viszont meg kell jegyezni, hogy a változás nem lesz rögtön érezhető a frissítés telepítése után, ugyanis a weboldalaknak és a szolgáltatóknak is frissítenie kell a lejátszót, s nem elég csak a felhasználói oldalon átállni. A fejlesztők számára ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy le kell cserélni az SWF lejátszót, de nem szükséges semmilyen fejlesztés a videókönyvtárakban vagy az infrastruktúrában.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Vimeo, Brightcove, Epix, illetve a YouTube már elkezdte a szükséges munkálatokat az új verzió támogatására, így minden bizonnyal a többi szolgáltató is igyekszik majd ezt megtenni, s a világon körülbelül 1 milliárd Flash felhasználó viszonylag hamar megkapja a Stage Video előnyeit. A Vimeo kiváló tesztterep lesz, hiszen ott túlnyomó többségben nagy felbontású videókat töltenek fel a felhasználók, s a HD a lejátszónál is alapértelmezett. Akinek eddig ez gondot okozott, az bizonyára észleli majd a különbséget.

A frissítést bárki feltelepítheti mostantól, s az Adobe arra is biztatja a felhasználókat, hogy tegyék meg, veszíteni nem fognak vele biztosan, s ha a szolgáltatók is átállnak, akkor jöhetnek az előnyök is. Jövő hétre pedig várható a mobilos Flash lejátszó és az AIR frissítésének bejelentése a Mobile World Congress ideje alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról