Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Nagyon gyors SSD-vel támad a Plextor

Gálffy Csaba, 2011. február 09. 08:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Újra megpróbálja bevenni az SSD-piacot a Plextor. Az optikai meghajtóival nevet szerző gyártó 64 és 128 és 256 gigabájtos kivitelben fogja forgalmazni a Marvell-chipsetre épülő termékeket.

A Plextor SSD-k elegáns, 2,5 colos alumíniumborításban érkeznek - a gyártó hírnevének megfelelően, belül pedig a Marvell 88SS9174 vezérlőchip és kiviteltlő függően 64, 128, vagy 256 gigabájt flash-memória lesz.

Az M2S néven érkező új sorozatú meghajtók legfigyelemreméltóbb jellemzője a sebesség, a legnagyobb kapacitású modell 480 MB/s olvasási és 330 MB/s írási sebességgel rendelkezik, ami kiváló teljesítménynek számít. A középső meghajtó 420/210 MB/s sebességet tud, a legkisebb, 64 gigabájtos pedig 370/110 MB/s-et, a kapacitással arányosan egyre kevesebb memóriacsatornának köszönhetően. A gyártó szerint ezekkel az adatokkal az új meghajtók a leggyorsabb ilyen eszközök a világon.

plextor m2s

Ugyanez a Marvell vezérlőchip hajtja például a Crucial RealSSD sorozatot is, a kétmagos ARM9 processzor jelentősen gyorsabb sebességre képes mint az Intel X25-M második generációjában található kontroller, és egyenrangú, ha nem gyorsabb a SandForce-alapú SSD-knél is.

A várhatóan jó teljesítményhez hozzájárul, hogy az új meghajtók SATA III 6.0 Gbps interfésszel rendelkeznek és beépítve tartalmaznak 128 megabájt DDR3 cache-memóriát is, amely ellensúlyozza a vezérlőchip viszonylag kis beépített gyorsítótárját. Az új meghajtók többségétől eltérően az eszközök nem támogatják a TRIM technológiát, így az operációs rendszernek kell a meghajtó rendszeres tisztogatását elvégeznie - ez Windows 7 és 2.6.33-as kernelű Linuxon már nem probléma, egyes szerver operációs rendszerek vagy a Macintosh számára azonban gondot okozhat hosszútávon.

A Plextor első SSD-piaci próbálkozása, az M1S széria nem okozott különösebb visszhangot, a termékeket információink szerint Európában nem is forgalmazta a gyártó. Az új meghajtók áráról egyelőre nincsenek hírek, de a céget ismerve valószínűleg a piac felső szegmensébe fogja pozicionálni a sorozatot - erre utal a meghajtókkal adott 3 éves, onsite garancia is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.