Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 8. 14:14

CloudFS: meglevő tárolók is egyszerűbben kezelhetők

Az Oracle kombinálta a Cluster File Systemet és a Dynamic Volume Managert egy felhőalapú tárolóknak szánt megoldásba. A jelszó a rugalmasság és a skálázhatóság.

Új, tárolókat egységesen kezelő rendszert mutatott be az Oracle február 7-én. A Cloud File System névre keresztelt megoldás a tárolók közös, egységes kezelését és használatát segíti elő. A rendszerek fölé egy virtualizált ernyőt emelve az erőforrások hatékonyabban és rugalmasabban kezelhetőek, így akár a régebbi tárolókba is új életet tud lehelni a Cloud FS. Az új fájlrendszer segítségével automatizálható a tárolórendszerek kezelésének legnagyobb része és csoportosított, egységes tárolók hozhatóak létre fájlok, köztesszoftverek és alkalmazások számára.

A CloudFS két alegysége az Automatic Storage Management Cluster File System (ACFS) és az Automatic Storage Management Dynamic Volume Manager (ADVM), ezek együtt alkotják a most bemutatott integrált megoldást. Az előbbi egy magas rendelkezésre állásra optimalizált általános célú fájlrendszer, az utóbbi  az Oracle automatizált kötetkezelője a ClusterFS-hez és más fájlrendszerekhez. A programcsomag összegyűjti az előző verziók során fokozatosan bevezetett felhőszerű jellemzőket és egyszerre elérhetővé teszi azokat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A rendszer lehetővé teszi a tárolók csoportosítását az alkalmazások és fájlok számára is, miközben azok elérhetőek maradnak a tárolóhálózaton és hagyományos hálózatokon is. Az automatizáltságnak köszönhetően gyorsan lehet növelni, zsugorítani vagy költöztetni a tárhelyet, a CloudFS segítségével könnyebb az adatreplikáció és a biztonsági mentések készítése, az eléréskorlátozás és a titkosítás pedig a biztonságot növeli - állítja az Oracle.

"A [CloudFS segítségével a] szervezetek túl tudnak lépni a drága, nehezen kezelhető és nehezen skálázható adatsilókon a jobban skálázható és magas rendelkezésre állással bíró felhő-alapú rendszerek felé" - mondta Angelo Pruscino, az Oracle termékfejlesztésért felelős vezetője. A Cloud File System február 7-től érhető el, processzoronkénti 5 ezer dolláros listaáron, az Oracle szoftverek (bináris állományok, metaadatok és diagnosztikai fájlok) tárolására azonban ingyenesen használható.

a címlapról