Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 7. 16:14

Végre boltokban a Nokia E7

Hosszú késlekedés után végre az üzletekbe került a Nokia üzletembereknek szánt csúcskategóriás készüléke, az E7. A vállalat még tavaly szeptemberben mutatta be a telefont az N8-cal, a C6-tal és a C7-tel együtt.

A tervek szerint még 2010-ben be kellett volna mutatkoznia a Symbian^3 operációs rendszert futtató E7-nek az üzletekben, azonban a forgalmazást el kellett halasztani, a pletykák szerint kételyek merültek fel a hardver tartósságával kapcsolatban. A finnek most pótolták a lemaradást, a hivatalos kommunikáció szerint mától kapható a készülék, független ára 599 euró, ami mai árfolyamon 160 ezer forintot jelent.

Az E7 egy érintőképernyős okostelefon, amelynek vonzerejét a 4 hüvelykes, "ClearBlack" fantázianevű. 360x640 pixel felbontású AMOLED kijelző mellett a kihúzható négysoros QWERTY billentyűzet jelenti, amivel lényegesen gyorsabban és kényelmesebben lehet hosszabb üzeneteket, leveleket megírni mint tisztán az érintőképernyőt használva. A Nokia az üzleti képességek közül a VPN-klienst, az Office-állományokkal kompatibilis dokumentumszerkesztőt, a PDF-olvasót, a Mail for Exchange levelezőklienst emelte ki az E7 ismertetésekor.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A hardveres háttér hasonló az N8-hoz, mindkét készülékben ugyanaz a 680 MHz-es Broadcom processzor dolgozik, az E7-ben azonban több, 1 gigabájt ROM kapott helyet, az N8 ennek felével gazdálkodik. A RAM mindkét készülékben 256 megabájtos, a beépített flash háttértár pedig 16 gigabájt kapacitású.

A multimédiás csúcsmodellnél, az N8-nál kisebb felbontású, de még így is 8 megapxeles az E7 fényképezője, amihez dupla LED-es vaku is tartozik és amivel akár 720p videókat is lehet rögzíteni. Médiafogyasztási lehetőségek tekintetében az E7 nem marad el az N8-tól, ugyanúgy van benne   HDMI-kimenet és a sztereó FM-rádió. A többi, mondhatni, a szokásos: az E7 is képes HSPA hálózaton 10 Mbps sebességű letöltésre és 2 Mbps feltöltésre, Wi-Fi vezérlője 802.11 b/g/n szabványokkal kompatibilis, ismeri a Bluetooth 3.0 A2DP szabványt, valamint van benne iránytű, illetve A-GPS is.

Érdekesség, hogy ugyan az E7 kijelzője nagyobb az N8-énál, akkumulátora pedig azonos típusú, a Nokia mégis kedvezőbb üzemidőt ad meg. A vállalat szerint a telefon egy feltöltéssel akár 480 óra készenlétet vagy 5 óra beszélgetési időt biztosít 3G hálózaton, az N8 csak 400 órán át bírja készenlétben, cserébe fél órával több a beszélgetési ideje.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról