Szerző: Dojcsák Dániel

2011. február 4. 11:23

Már a Google-t sem érdekli az új Chrome-verzió

A Google 2010 második felében bejelentette, hogy hathetente kiad egy új főverziót a Chrome böngészőből. Ez nem azt jelenti, hogy másfél havonta teljesen új böngésző érkezik, hanem hogy mindentől függetlenül érkezik az új változat, néha kisebb, néha nagyobb fejlesztésekkel.

Már nem is érdekes egy új verzió

A magyarázat szerint így a belső tervezés is kiszámíthatóbb, az elkészült funkciók nem ragadnak be azért, mert egy másik még nem készült el, illetve a fejlesztők számára is mindig tiszta, hogy mikorra kell elkészülni a munkájukkal. Eleinte komoly figyelmet generált egy-egy új változat, főleg akkor, amikor fontos újításokat is tálalt a Chrome, de mostanra annyira érdektelenné vált a frissítések megjelenése, hogy maga a Google sem kommunikálta. A felhasználók jelentős része pedig észre sem veszi hogy történt valami, hiszen látványában nem változik a böngésző, az automatikus frissítés pedig minden értesítés nélkül egy újraindítás során települ.

01:41
 

Chrome Web Store - What's a web app?

Még több videó

A 9-es stabil verzió három fontosabb elemet hoz magával, mégpedig a WebGL-támogatást, a Chrome Instant funkciót, illetve a Chrome Web Store-t. Mindhárom megoldással már megismerkedhettek mindazok, akik nem a stabil, hanem a béta csatornát választották, most viszont a felhasználók teljes tábora hozzáfér ezekhez. A WebGL hardveres 3D grafikus gyorsítást ad hozzá a böngészőhöz, a Chrome Instant révén megjelenik a Google-keresőből ismert Instant funkció a címsorban is, így ha használni szeretné valaki, akkor nem kell már megnyitnia a kereső webes felületét, a Web Store pedig a telepíthető webes alkalmazások piactere, amiről korábban már részletesen beszámoltunk.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezeken felül a 9.0.597.86 számú változat a bétához és a fejlesztői állapotához képest jelentősen javult stabilitás szempontjából is. A statisztikák szerint a végleges verzió esetében a fagyások száma 300 alá csökkent 1 millió oldalbetöltésenként. A Chrome fejlesztői fórumok szerint a legtöbb hiba, ami összeomláshoz vezetett, a hardveres grafikus gyorsítással összefüggő volt, kikapcsolva ezt a funkciót, már a bétában is teljesen stabilan futott a böngésző. A hibákat azóta javították, így a végleges változatot használók elvileg nem találkoznak gyakori fagyásokkal. A Chrome 9 érdekes módon visszanyúl a Windows XP felhasználókhoz is, s a WebGL gyorsítás révén érezhető teljesítménynövekedést tud felmutatni a majdnem 10 éves operációs rendszerben is.

A Google nagy összegben fogad a Chrome biztonságára

Az idei CanSecWest biztonsági konferencián is lesz böngészőtörő Pwn2Own  verseny, amelyre most a Google is ajánlott fel díjat. A versenyt szervező TippingPoint és a Google a Chrome-ot elsőként megtörő hackernek összesen 20 ezer dollárt, azaz hozzávetőleg négymillió forintot hajlandó fizetni. Az Internet Explorer, a Firefox és Safari megtöréséért ennél kevesebb, 15 ezer dollár jár, no meg az a számítógép, amelyen a szoftver fut. Idén is Windows 7-et futtató laptopok és Mac OS X-et futtató Apple PC-k lesznek Mivel a Chrome "sandbox" technikát használ, egy sikeres töréshez és a 20 ezer dollár, valamint a PC felmarkolásához nem egy, hanem két sebezhetőséget kell találni és kihasználni, egyet a böngészőben, egyet pedig a sandboxban.

A tavalyi Pwn2Own megmérettetésen az Internet Explorer 8, a Firefox a Safari és az iPhone OS feltöréséhez csupán percekre volt szüksége az indulóknak. A a leggyorsabban a Mac OS X-en futó Safari esett el amely mindössze 10 másodpercig okozott problémát Charlie Millernek, aki ezzel már harmadszor diadalmaskodott a versenyen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról