Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A Microsoft miatt késhet a Firefox 4 kiadása

Koi Tamás, 2011. február 04. 10:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Még tovább csúszhat a Mozilla webböngészőjének, a Firefox 4-nek a megjelenése. A program még mindig csak a béta fázisnál tart, a legnagyobb fejtörést most a Hotmail webes felületének a problémái okozzák.

hirdetés

Még legalább két bétaváltozat várható a Firefox 4 webböngészőből, mielőtt a kiadásra jelölt kód, ezt követően pedig a végleges változat megjelenhet, Mindez kétségessé teszi, hogy a program az eredetileg tervezett - többször átütemezett - megjelenési határidőre elkészül, derül ki a szerdai fejlesztői értekezlet interneten található összefoglalójából. A Mozillának láthatóan komolyan meggyűlik a baja a Firefox új változatának a fejlesztésével, ezt jelzi legalábbis, hogy eddig még soha, egyetlen verzió megjelenését sem előzte meg ennyi próbaváltozat.

A Firefox 4 tizedik bétája a múlt héten jelent meg, az akkori ütemezés egy tizenegyedik bétaváltozat megjelenését vetítette előre, majd egy vagy két kiadásra jelölt verzió után még februári dátummal számolt a végleges kiadással. Szerda óta nyilvánvaló, hogy a várhatóan jövő hétre elkészülő béta 11 után egy újabb tesztváltozat is érkezik majd, ennek várható időpontját azonban egyelőre nem határozta meg a Mozilla. A teljesen funkciókész (szakszóval feature lockdown - vagyis amikor új tulajdonságok, funkciók már nem kerülnek a programba) böngésző kódjában egyre kevesebb a hiba, de a további, nem tervezett bétaváltozatok megjelenése azt sejteti, hogy néhány komolyabb problémára mostanáig sem sikerült megoldást találniuk a fejlesztőknek.

Az egyik legkomolyabb ilyen, megjelenést hátráltató bug valójában nem is a böngésző kódjából adódik: a Firefox 4 bétaváltozatával gyakorlatilag lehetetlen dolgozni a Hotmailben, mióta Redmondban megváltoztatták a webes felület kódját, mely így olyan, nem szabványos elemeket tartalmaz, amelyek a Firefox 4-et végtelen frissítési ciklusba küldik. Kérdéses, hogy ez ügyben ki enged először, a webes szabványokhoz körömszakadtáig ragaszkodó Mozilla, vagy a Firefox térnyerésében ellenérdekelt Microsoft.

A böngésző problémás fejlesztési fázisát jól szemlélteti, hogy a Firefox 2.0-ból mindössze két béta és három RC változat készült, a Firefox 3.0-ból pedig öt béta és szintén három kiadásra jelölt változat jelent meg a végleges előtt. Eddig a legtovább ez utóbbi változatra kellett várni: a Firefox 3 első bétája és a végleges verzió megjelenése közt csaknem hét hónap telt el - a Firefox 4 első bétája tavaly júliusban jelent meg.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.