Szerző: Folyó Gergely

2011. február 03. 14:24:00

Egymástól tanulnak a robotok

A robotok Wikipediáját álmodta meg az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatócsoportja, mikor létrehozta a RoboEarth-öt. A robotok a saját világhálójukon oszthatják meg az általuk szerzett információkat, illetve letölthetik másokét, hogy így bővítsék a tudásukat és egyre összetettebb feladatokat tudjanak megoldani.

Egészen mostanáig a robotok csak olyan cselekvéseket tudtak végrehajtani, amikről minden információ a rendelkezésükre állt, ismerték az adott helyzet összes lehetséges végkimenetelét.  A tervezőknek minden lehetőséget előre le kellett programozniuk, a robotoknak pedig minden új feladat esetében az érzékelőkön keresztül szerzett adatok alapján új modellt kellett felépíteniük a megoldáshoz. Jórészt ezért száműzik még mindig a robotokat a gyártósorok mellé, ahol egyszerű és rövid, ismétlődő feladatokat kapnak.

Lefektették a Skynet alapjait

Ennek most vége, az eindhoveni tudósok által megálmodott a RoboEarth rendszer célja, hogy a robotok önállóan tanuljanak meg komplex feladatokat, s mindezt egyre gyorsabban tegyék. A tervezők a Wikipedia mintájára létrehoztak egy nyílt adatbázist, ahol a robotok megoszthatják az általuk szerzett és a saját környezetükkel kapcsolatos információkat. A közös kódnyelv révén ezeket különböző típusú robotok is letölthetik, vagyis gyakorlatilag egymástól vehetik át a tudást.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Ehhez hasonló "feed forward" tanulórendszerek korábban is léteztek, mára az érzékelők és a hálózati technológia fejlődése révén a robotok rengeteg adatot gyűjthetnek, és az sem lehetetlen, hogy a dolgok pontos jelentését meg tudják határozni. A hatékonyságuk viszont megkérdőjelezhető, mert izoláltan dolgoznak, míg a RoboEarth egyetlen nagy, közös hálózat lesz, melyet a robotok folyamatosan frissíthetnek világszerte, helyi információkkal.

Az áttörés már megvan

Ugyan még évekbe fog telni, míg a rendszer kiteljesedik, de a RoboEarth projekt koordinátora, René van de Molengraft már most “masszív áttörésről” beszélt. A rendszer első kézzel fogható eredményét az AMIGO nevet viselő robot segítségével tudták felmutatni: egy 35 fős csapat öt napon keresztül dolgozott éjjel-nappal, mire az ápolónak szánt robotot rávették, hogy a közeli asztalon lévő üdítőt önállóan odavigye az ágyban fekvő betegnek. AMIGO természetesen a RoboEarthből töltötte le a feladat végrehajtásához szükséges információkat, majd az így megszerzett tudás alapján cselekedett.

A RoboEarth projektet az Európai Unió finanszírozza a hetedik keretprogram részeként, az eindhoveni tudósokat a Philips, illetve a stuttgarti, a zürichi, a zaragozai és a müncheni egyetem szakemberei is segítik a munkában. Bár a most látott fejlesztés csak a kezdetet jelenti, a RoboEarth mindenképpen ígéretes próbálkozás, melyek révén a robotoknak a gyárakon kívül is hasznát vehetnénk.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 19:09

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.