Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 3. 13:23

Ingyen odaadja CUDA fejlesztői eszközét az NVIDIA

Az NVIDIA a napokban ingyen elérhetővé tette a Parallel Nsight Prót minden Visual Studio felhasználó számára. A hírnek elsősorban azok örülhetnek, akik a CUDA-t támogató grafikus chipekre fejlesztenek.

HIRDETÉS

A 2007-ben elrajtolt CUDA (Compute Unified Device Architecture) segítségével szabványos C/C++ nyelvű programokat lehet írni a grafikus chipekre, amelyek felépítése kifejezetten alkalmassá teszi őket masszívan párhuzamos feladatok elvégzésére, mint amilyen a 3D renderelés, a Monte Carlo szimuláció, részecskefizika, időjárásmodellezés, jelszótörés vagy bármilyen más terület, ahol az algoritmusok jól párhuzamosíthatók.

CUDA könnyen és gyorsan

A Parallel Nsight Próval a Visual Studio 2008-cal vagy Visual Studio 2010-zel dolgozó fejlesztők könnyen a CUDA-t támogató NVIDIA videochipekre vihetik azokat az alkalmazásaikat és algoritmusaikat, amelyek jól párhuzamosíthatók és igénylik a nagy számítási teljesítményt. A vállalat szerint az ingyen letölthető szoftverrel a programozók olyan könnyen fejleszthetnek az NVIDIA GPU-ira és debuggolhatják az elkészült kódokat, mintha csak x86-os processzorokra dolgoznának.

"Kutatások szerint a fejlesztők számára a párhuzamos alkalmazások debuggolása, teljesítményhangolása és a párhuzamos algoritmusok tervezése jelenti a legnagyobb problémát" - mondta korábban David Rich, a Microsoft mérnöki-tudományos számítástechnikai erőfeszítéseiért felelős vezető. "A GPU-n végzett számítások és a Visual Studio integrálásával a Parallel Nsight teljesen megváltoztatja a párhuzamosított alkalmazások fejlesztését Windowson."

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A 2010 szeptemberében bemutatott NVIDIA Parallel Nsight eddig is létezett ingyenes verzióban, Standard néven, mostantól azonban a Pro változatért sem kell fizetni. A fejlett debuggolási képességekkel felvértezett Pro ára korábban az első évre 350 dollár volt gépenként, majd minden további évre 300 dollár. Az érdeklődők egy ingyenes resgisztráció után tölthetik le a szoftvert az NVIDIA oldaláról. A Parallel NSight Pro most megjelent 1.51 verziójának újdonságairól itt lehet részletesen olvasni.

A csúcs a cél

A grafikus chipjeivel nevet szerzett NVIDIA kinyilvánított célja, hogy GPU-ival megvesse a lábát a mérnöki-tudományos világban. A vállalat annyira komolyan veszi ezt a területet, hogy látszólag hagyományos piacát is feláldozza ennek érdekében, erre jó példa a nagyjából egy éves Fermi, amelynek felépítése sokkal inkább alkalmassá teszi mérnöki-tudományos számítások elvégzésére mint grafikus feladatok futtatására. A világ négy legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépéből háromban NVIDIA CUDA GPU-k dolgoznak és a Top500 listára felkerült rendszerek közül összesen 10-ben találhatók NVIDIA GPU-k.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 06:19

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.