:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 3. 13:23

Ingyen odaadja CUDA fejlesztői eszközét az NVIDIA

Az NVIDIA a napokban ingyen elérhetővé tette a Parallel Nsight Prót minden Visual Studio felhasználó számára. A hírnek elsősorban azok örülhetnek, akik a CUDA-t támogató grafikus chipekre fejlesztenek.

A 2007-ben elrajtolt CUDA (Compute Unified Device Architecture) segítségével szabványos C/C++ nyelvű programokat lehet írni a grafikus chipekre, amelyek felépítése kifejezetten alkalmassá teszi őket masszívan párhuzamos feladatok elvégzésére, mint amilyen a 3D renderelés, a Monte Carlo szimuláció, részecskefizika, időjárásmodellezés, jelszótörés vagy bármilyen más terület, ahol az algoritmusok jól párhuzamosíthatók.

CUDA könnyen és gyorsan

A Parallel Nsight Próval a Visual Studio 2008-cal vagy Visual Studio 2010-zel dolgozó fejlesztők könnyen a CUDA-t támogató NVIDIA videochipekre vihetik azokat az alkalmazásaikat és algoritmusaikat, amelyek jól párhuzamosíthatók és igénylik a nagy számítási teljesítményt. A vállalat szerint az ingyen letölthető szoftverrel a programozók olyan könnyen fejleszthetnek az NVIDIA GPU-ira és debuggolhatják az elkészült kódokat, mintha csak x86-os processzorokra dolgoznának.

"Kutatások szerint a fejlesztők számára a párhuzamos alkalmazások debuggolása, teljesítményhangolása és a párhuzamos algoritmusok tervezése jelenti a legnagyobb problémát" - mondta korábban David Rich, a Microsoft mérnöki-tudományos számítástechnikai erőfeszítéseiért felelős vezető. "A GPU-n végzett számítások és a Visual Studio integrálásával a Parallel Nsight teljesen megváltoztatja a párhuzamosított alkalmazások fejlesztését Windowson."

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 2010 szeptemberében bemutatott NVIDIA Parallel Nsight eddig is létezett ingyenes verzióban, Standard néven, mostantól azonban a Pro változatért sem kell fizetni. A fejlett debuggolási képességekkel felvértezett Pro ára korábban az első évre 350 dollár volt gépenként, majd minden további évre 300 dollár. Az érdeklődők egy ingyenes resgisztráció után tölthetik le a szoftvert az NVIDIA oldaláról. A Parallel NSight Pro most megjelent 1.51 verziójának újdonságairól itt lehet részletesen olvasni.

A csúcs a cél

A grafikus chipjeivel nevet szerzett NVIDIA kinyilvánított célja, hogy GPU-ival megvesse a lábát a mérnöki-tudományos világban. A vállalat annyira komolyan veszi ezt a területet, hogy látszólag hagyományos piacát is feláldozza ennek érdekében, erre jó példa a nagyjából egy éves Fermi, amelynek felépítése sokkal inkább alkalmassá teszi mérnöki-tudományos számítások elvégzésére mint grafikus feladatok futtatására. A világ négy legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépéből háromban NVIDIA CUDA GPU-k dolgoznak és a Top500 listára felkerült rendszerek közül összesen 10-ben találhatók NVIDIA GPU-k.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.